16.5 C
București
28 martie 2024
econtext.ro
RENOVATIO

Avertisment șoc: Legea asociațiilor de proprietari va bloca administrarea a 1 milion de locuințe

Noua lege a asociațiilor de proprietari este contestată de către reprezentanții organizațiilor care reunesc asociațiile proprietari din toată țara, pentru că legiuitorul nu a ținut cont de observații celor vizați de noua reglementare. Dacă nu va suferi modificări până la publicare noua lege va paraliza activitatea asociațiilor.

Ieri Camera Deputaților a votat o nouă Lege care va introduce noi prevederi pentru administrarea blocurilor și ansamblurilor rezidențiale, în ciuda criticilor și amendamentelor propuse de reprezentanții organismelor de reprezentare a asociațiilor de proprietari. Până la ora redactării articolului textul de lege aprobat nu era încă disponibil pe site-ul Camerei Deputaților.

Potrivit intenției Legislativului, exprimată în susținerea de motive, printre obiectivele generale urmărite de noua lege sunt: eficientizarea administrării locuințelor; o mai bună structură a organelor de conducere ale asociațiilor de proprietari; clarificarea responsabilităților și incompatibilităților dintre membrii structurilor de conducere din cadrul asociațiilor de proprietari; instituirea regulamentului de ordine interioară a condominiului: clarificarea și eficientizarea relației dintre autoritățile publice și asociațiile de proprietari.

Dar ”drumul spre iad este pavat cu bune intenții”. În România există peste 80.000 de asociații de locatari reprezentând o medie de 800.000 de apartamente. În fapt, în opinia reprezentaților organizațiilor asociațiilor de proprietari în fața Comisiei de Servicii din Camera Deputaților, legea a fost formulată și adoptată pornind de la premiza că toți administratorii ”sunt niște hoți, iar primăriilor li s-au atribuit puteri inimaginabile într-o societatea normală. Dintr-o dată birourile pentru relația cu asociațiile de proprietari din primării, care nu își justificau în nici un fel existența până azi, devin organe de control și vectori de presiune ai primarilor”. Cea mai flagrantă chestiune este cea a amenzilor uriașe fixate între 5.000 lei și 10.000 lei pentru abateri minore.

”Practic pentru o activitate prestată prin voluntariat, spectrul unei amenzi de mii de lei date președintelui asociației (există amenzi și pentru asociație), pentru abateri minore de la prevederile legii, este posibil să fie destul de greu să se mai implice cineva în asemenea activitate”, amintește unul dintre președinții de organizații contactat de Realitatea Financiară.

Practic, activitatea unei asociații este paralizată de procedurile birocratice excesive impuse de lege administratorilor blocurilor de locuinte sub amenințarea sancțiunilor. ”Numai prevederea care impune asociației să convoace Adunarea Generală pentru a-și informa membrii de reorganizarea administrativă conformă noilor prevederi ale legii si modificarea statutului Asociației, apoi înregistrarea la judecătorie va reprezenta o corvoadă atât pentru conducerea asociațiilor, cât și locatarilor. Vorbim de mai mult 100.000 de asociații pentru că cel puțin alte 20.000 vor trebui să se înregistreze la judecătorie ca urmare a acestei legi. În această situație, având în vedere termenul de 12 luni de conformare de la publicarea legii in Monitorul Oficial, chiar și instantele sunt în pericol să fie sufocate de dosarele ce vor trebui depuse de asociațiile de proprietari”, ne-a explicat sursa citată.

Motivele pentru care și-a protejat identitatea specialistul în administrarea ansamblurilor de locuit este că punctul său de vedere nu este singular, ci al miilor de administratori de blocuri de locuințe ce au încercat să atragă atenția parlamentarilor asupra capcanelor induse de proiectul de lege adoptat care pune administrațiile locative în subordinea primăriilor. Un al doilea motiv este că există o ultimă speranță, minimă pentru ca legea să fie returnată la Parlament pentru modificări.

Legea urmează să ajungă la președintele Klaus Iohannis pentru promulgare, iar pentru a intra în vigoare trebuie publicata în Monitorul Oficial.

Related posts

Prețurile imobiliarelor din România sunt umflate, spun economiștii!

Cazaban Emilia

Vezi aici ce obligații are de acum agentul imobiliar, chiar dacă nu ai semnat vreun contract cu el!

Nemeșan Iulian

Cate case detin cei mai importanti politicieni din Romania. TOP 20! Vezi cate locuinte au Tariceanu, Blaga, Udrea, Ponta, Antonescu, Basescu, Voiculescu, Vanghelie

Asaftei Bogdan

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More