4.3 C
București
10 ianuarie 2025
econtext.ro
Uncategorized

EXCLUSIV De ce vrea Fondul Proprietatea să se listeze la Londra prin DI-uri

Toată lumea se întreabă de ce ține neapărat Fondul Proprietatea (FP) să se listeze la Londra prin titluri de interes (Depository Interests – DI-uri), al căror regulament a fost recent respins de ASF fără nici o explicație, și nu se repliază către o listare prin GDR-uri (certificate globale de acțiuni). Econtext a vorbit cu managerul Fondului Proprietatea și aflat motivele orientării către DI-uri, diferențele acestor instrumente față de GDR-uri, precum și ce costuri implică tranzacționarea.

În principiu, listarea prin DI-uri presupune o procedură mult mai simplă, mai rapidă și mai ieftină pentru investitori. Iată ce spune despre listarea Fondului prin DI-uri Greg Konieczny, Managerul Fondului Proprietatea și Vicepreședinte Executiv Templeton Emerging Markets Group.

Econtext: De ce Fondul Proprietatea dorește neapărat listarea prin DI-uri? Care-s avantajele?

Greg Konieczny: DI-urile presupun o procedură mai simplă, fără a necesita depunerea unui prospect, sunt mai ieftine decât GDR-urile și e important de subliniat faptul că multe fonduri închise se tranzacționează la Londra prin DI-uri.

Listarea secundară a Fondului Proprietatea prin intermediul DI-urilor ar oferi beneficii semnificative nu doar Fondului, ci și întregii piețe din România, pentru mai multe motive solide:

– ar atrage un număr mare de investitori străini noi care nu sunt activi în România în prezent;

– ar creşte acoperirea din partea brokerilor în rapoartele de analiză, care vor promova România în rândul clienților internaționali, care, la rândul lor, vor dobândi o mai bună înțelegere a companiilor nelistate din portofoliul Fondului, în special înaintea IPO-urilor acestora;

– tranzacționarea DI-urilor la LSE (London Stock Exchange) este în general mai costisitoare decât pe BVB, deoarece înțelegerile necondiționate pentru transferul DI-urilor, cu excepția unei derogări, vor intra sub incidența unei taxe de timbru de rezervă din Marea Britanie (reprezentând 0,5% din suma sau valoarea considerației pentru transfer);

– odată listat, Fondul Proprietatea va fi al treilea cel mai mare fond după Valoarea Activului Net și a capitalizării bursiere din cele 422 de fonduri listate la LSE, sporind vizibilitatea Fondului și a României la nivel internațional.

Econtext: Ce presupune listarea prin DI-uri? Cum poate cumpăra un investitor de pe bursa din Londra DI-uri FP și cum ar putea vinde un investitor din România acțiuni FP pe bursa din Londra?

Greg Konieczny: Investitorii vor putea decide dacă vor dori să își păstreze acțiunile prin custozi/brokeri din Marea Britanie sub forma DI-urilor sau local, la București. Investitorii români vor avea opțiunea de a vinde sau a cumpăra acțiunile Fondul Proprietatea la LSE. Există un număr de brokeri români care pot facilita astfel de tranzacții. Toate tranzacțiile prin BVB sau LSE vor fi decontate T+2.

Econtext: E necesară deschiderea unui cont la un broker din Londra pentru a vinde acolo sub formă de DI-uri acțiunile FP cumpărate de pe BVB?

Greg Konieczny: Nu. Brokerii din România cu filiale/afiliați în Londra pot facilita tranzacționarea la LSE.

Econtext: În ce constă sistemul de tranzacționare prin DI-uri? Este interconectat cu sistemul de tranzacționare a acțiunilor FP la BVB, prin aplicarea cursului de schimb USD/RON? 

Greg Konieczny: Sistemele Bursei de Valori de la Londra și ale Bursei de Valori București operează independent. DI-urile vor fi tranzacționate pe LSE în aceeasi manieră precum toate celelalte acțiuni listate. Prețurile în Londra și Bucuresti pentru Fondul Proprietatea vor tinde să fie apropiate, luând în considerare ratele de schimb existente.

Econtext: Legat de acest curs de schimb aplicabil pentru transformarea prețurilor FP în lei de la BVB în prețuri în dolari pe LSE, cine îl va furniza? La ce curs se face transformarea lei-dolari și dolari-lei?

Greg Konieczny: Brokerii și băncile custode vor oferi rate de schimb în funcție de normele lor interne. Acestea ar trebui să urmărească îndeaproape cursurile de schimb existente între datele tranzacționarii și decontării. Investitorii pot decide dacă vor dori să primească USD și vor putea de asemenea să le ceară brokerilor convertirea sumelor înapoi în lei.

Econtext: În cazul în care ASF întârzie nepermis aprobarea regulamentului privitor la DI-uri, Fondul Proprietatea ar putea opta pentru listarea prin GDR-uri?

Greg Konieczny: ASF nu a aprobat Regulamentul DI și am cerut în mod formal clarificări de la ASF referitoare la raționamentul din cauza căruia acest Regulament nu a fost aprobat.

Ne menținem determinarea de a respecta dorința acționarilor de a avea Fondul listat la Londra, conform deciziei lor din luna aprilie, și vom prezenta recomandările noastre actualizate pe acest proiect odată ce primim clarificările de la ASF.  

Econtext: Care sunt diferențele majore între cele două tipuri de instrumente – DI-uri și GDR-uri?

Greg Konieczny: DI-urile ar permite ca acțiunile existente să fie tranzacționate eficient și cu ușurință pe Bursa de Valori de la Londra și fără să necesite ca un instrument separat să fie listat la Londra. În cazul GDR-urilor, investitorii sunt nevoiți să plătească o taxă de conversie băncii depozitare care emite GDR-urile (la fiecare conversie). GDR-urile ar necesita listarea unui instrument separat și ar fi nevoie de un prospect pentru emiterea acestora.

 

http://econtext.ro/bani-si-afaceri/exclusiv-de-ce-vrea-fondul-proprietatea-sa-se-listeze-la-londra-prin-di-uri.html

Related posts

Guvernul rupe lantul evaziunii. A aprobat taxarea inversa pentru cereale. Dispar ‘baietii destepti’ din agricultura?

Asaftei Bogdan

TOPUL CELOR MAI NESIGURE TARI DIN UE. Vezi cat de nesigura e Romania in ochii strainilor, dar si care sunt tarile unde siguranta e la ea acasa

Asaftei Bogdan

Strazile din Romania, culoare ale mortii! Cate persoane mor in accidentele rutiere din Romania si cate in celelalte state din UE

Asaftei Bogdan

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More