8 C
București
28 martie 2024
econtext.ro
BANII NOȘTRI

Cât de bogați sunt ROMÂNII: .avuția medie este de circa 20.000 lei. Restul averii e pe CAIET

Fiecare român are în medie o avuţie netă de aproximativ 20.000 de euro, de câteva ori mai mică decât un european din zona euro, în timp ce datoria pe persoană ajunge în România la aproape 1.600 de euro, potrivit datelor BNR din Raportul asupra stabilităţii financiare 2017.

Populaţia din România a ajuns anul trecut la active de 1.843 de miliarde de lei (peste 400 mld. euro), activele fiind compuse din active nete și active imobiliare. iar cea mai mare pondere, de peste 77%, revine activelor imobiliare, potrivit datelor Băncii Naţionale. Pe ansamblu, activele financiare nete ale populaţiei s-au majorat anul trecut cu aproximativ 7%, până la 415,4 mld. lei, iar activele imobiliare au făcut un salt de 10%, până la 1.427,7 mld. lei, reiese din datele BNR. La rândul ei, datoria totală a populaţiei a ajuns la sfârşitul anului trecut la 141,4 mld. lei.

Calcule

Astfel, dacă dăm la o parte activele imobiliare, rezultă că avem o avere de 415, 4 miliarde de lei, ceea ce reprezintă, în medie, circa 20.000 de lei de persoană.

Iar acest calcul este unul mediu, averile mari cântărind puternic în această balanță, ceea ce face ca, de fapt, cei mai mulți români să nu aibă prea mulți bani puși deoparte. Sau deloc.

Cea mai mare parte a avuției este realizată din active imobiliare, adică reprezintă, în mare, locuințele noastre. Ceea ce are o pondere prea mică în calculul real al bunăstării, fiind mai mult o avere ”pe caiet”, o avuție reală, dar care are impact indirect la nivelul de trai. Pe scurt, cu tot cu locuințe, am avea o avere medie de circa 20.000 de euro, iar fără locuințe, doar activele financiare, am avea o medie de 20.000 de lei.

Evoluție

Revenind la cifrele BNR, avuţia populaţiei a atins la sfârşitul anului 2017 cel mai ridicat nivel din ultimii nouă ani. O valoare mai mare a avuţiei populaţiei a fost înregistrată în anul de boom economic 2008 (2.047 mld. lei).

Activele financiare nete, calculate ca diferenţă între activele financiare şi pasivele financiare (datorii), s-au dublat faţă de 2008, iar comparativ cu nivelul înregistrat în 2009, de 126 mld. lei, au crescut de mai mult de trei ori.

Nivelul activelor nefinanciare, imobiliare, a înregistrat o ajustare importantă comparativ cu valorile prezentate în rapoartele anterioare, ca urmare a unei reestimări a preţului locuinţelor, potrivit BNR.

Activele imobiliare au în continuare cea mai mare pondere în structura avuţiei nete a românilor, cu toate că tendinţa a fost descendentă faţă de anii de boom economic, scăderea fiind determinată de ajustările de preţ înregistrate în anii de criză. În cadrul activelor imobiliare au fost incluse doar imobilele.

Nivelul activelor imobiliare ale populaţiei a ajuns anul trecut la 1.427,7 mld. lei. Pentru 2008, activele imobiliare ale populaţiei au fost reestimate la un maxim de aproape 1.900 mld. lei, mai mult decât dublu faţă de nivelul cuantificat† anterior.

Datoria totală a populaţiei a ajuns la sfârşitul anului trecut la 142,8 mld. lei (circa 31,2 mld. euro), fiind în creştere cu 7,4% în termeni anuali, pe fondul majorării creditării bancare, care reprezintă cea mai mare parte a îndatorării gospodăriilor. Ponderea îndatorării totale a populaţiei în PIB a scăzut la 16,5%.

Related posts

Comert online! STUDIU: Unul din doi români îşi cumpără online alimente, cafea şi produse de igienă

Nemeșan Iulian

Recesiunea a mutilat piata muncii! Cati angajati au fost concediati din fiecare sector al economiei in recesiune

Asaftei Bogdan

MIRAJUL AURULUI: TOPUL POLITICIENILOR care au cele mai scumpe bijuterii si obiecte de lux. VEZI din ce partide sunt bogatii bogatilor

Asaftei Bogdan

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More