Washingtonul a anunțat marți că a aprobat vânzarea către Filipine a 20 de avioane de luptă F-16, un contract evaluat la 5,58 miliarde de dolari, pe fondul tensiunilor cu China, informează AFP.
Vânzarea celor 20 de avioane de luptă F-16 vizează să susțină „securitatea unui partener strategic”, a transmis Departamentul de Stat, într-un comunicat de presă, în timp ce Manila are o dispută teritorială cu Beijingul cu privire la Marea Chinei de Sud, notează Agerpres.
Anunțul SUA survine în aceeași zi în care armata chineză a mobilizat forțe terestre, navale și aeriene în jurul Taiwanului pentru manevre militare de mare amploare care simulează o blocare a insulei asupra căreia Beijingul își revendică suveranitatea.
Mesajul șefului Pentagonului
Secretarul american al Apărării, Pete Hegseth, aflat în vizită în Filipine săptămâna trecută, a estimat că Statele Unite și aliatul lor filipinez trebuie să „rămână împreună” împotriva Chinei, într-un context de afirmare tot mai mare a Beijingului în Asia-Pacific.
„Statele Unite sunt decise să menţină o descurajare credibilă, robustă, pregătită să fie folosită (în Asia-Pacific), inclusiv în Strâmtoarea Taiwan”, a spus șeful Pentagonului.
Manila și Washingtonul au consolidat cooperarea în domeniul apărării, după ce președintele filipinez Ferdinand Marcos a preluat mandatul în 2022 și a început să se opună revendicărilor Beijingului asupra Mării Chinei de Sud.
China revendică o mare parte din insulele și recifele acestei mări, inclusiv ape și insule din apropierea coastelor mai multor țări vecine, în pofida unei hotărâri internaționale conform căreia nu există o bază legală pentru această revendicare.
Șeful armatei filipineze se teme de „invadarea” Taiwanului
Anterior în cursul zilei de marți, șeful de Stat Major al armatei filipineze a afirmat că ţara sa va fi „inevitabil” implicată în cazul în care Taiwanul ar fi invadat.
„Începeţi să planificaţi acţiuni pentru cazul în care ar exista o invadare a Taiwanului”, le-a cerut generalul Romeo Brawner militarilor de pe insula nordică Luzon. „Pentru că, dacă i se întâmplă ceva Taiwanului, noi vom fi implicaţi”, a adăugat el, fără a desemna un eventual invadator.
„Ca membri ai forţelor armate filipineze, trebuie să avem această mentalitate conform căreia suntem deja în război”, a mai afirmat el.
Potrivit generalului Brawner, în cazul în care Taiwanul ar fi invadat, armata filipineză ar avea ca misiune „să salveze” în jur de 250.000 de cetăţeni filipinezi care muncesc pe această insulă.
Generalul Brawner a mai anunţat că SUA şi Filipine, care au un pact de apărare reciprocă, vor întreprinde manevre militare de mare amploare începând din 21 aprilie. „Nu vreau să sune alarmist, dar trebuie să ne pregătim”, a precizat el.