4.3 C
București
13 decembrie 2024
econtext.ro
ȘTIRI

50 de rachete ATACMS, îndreptate de ucraineni spre „bârlogul lui Putin”. Kremlinul, în criză

50 de rachete ATACMS, îndreptate de ucraineni spre „bârlogul lui Putin”. Forțele Armate ale Ucrainei ar putea dispune de aproximativ 50 de rachete ATACMS, gata să fie lansate spre Federația Rusă, potrivit unui material publicat de Forbes.

50 de rachete ATACMS, îndreptate de ucraineni spre „bârlogul lui Putin”. Ucraina dispune de aproximativ 50 de rachete ATACMS, iar atacurile asupra Rusiei ar putea viza depozite strategice și baze aeriene.

50 de rachete ATACMS, îndreptate de ucraineni spre „bârlogul lui Putin”. Kremlinul, în criză

Aceste rachete cu rază lungă de acțiune, furnizate de Statele Unite, au demonstrat eficiență ridicată în loviturile asupra țintelor critice din Rusia, precum depozitele de muniții și bazele aeriene.

„Probabil că în arsenalul ucrainean nu mai există atât de multe ATACMS cu o rază de acțiune de 190 de mile. Este foarte posibil să fi existat doar două livrări de rachete vechi din anii 1990: una la sfârșitul anului 2023 și cealaltă în martie. Împreună, aceste două livrări ar putea include mai puțin de 50 de ATACMS”, precizează jurnaliștii Forbes.

În ultimele 12 luni, Ucraina a lansat cel puțin opt atacuri cu ATACMS, majoritatea implicând mai multe rachete simultan.

Forțele ucrainene au lansat în premieră un atac cu rachete ATACMS asupra arsenalului de muniții din Bryansk, care a afectat grav capacitatea Rusiei de a aproviziona trupele din regiunea Kursk.

Viitor incert pentru aprovizionarea Ucrainei

Forbes subliniază că Ucraina ar putea epuiza rapid aceste rachete, iar viitorul sprijinului american rămâne incert, mai ales în contextul după ce administrația Trump va veni la putere în 20 ianuarie 2025. În acest context există riscul ca ajutorul militar să fie redus sau chiar oprit, iar permisiunea de a utiliza arme americane împotriva Rusiei ar putea fi revocată.

„Nu ar trebui să ne așteptăm la o adevărată furtună ATACMS acum că Ucrainei i s-a permis să utilizeze rachete pe scară mai largă. Așteptați-vă la atacuri punctuale asupra țintelor strategice în săptămânile următoare”, se menționează în articol.

Kievul își întărește „producția locală” de rachete balistice

Chiar dacă livrările de ATACMS s-ar opri, Ucraina continuă să își dezvolte propriile rachete de croazieră și balistice. Acestea ar putea compensa parțial pierderea sprijinului american, oferind Forțelor Armate Ucrainene posibilitatea de a desfășura atacuri fără a avea nevoie de aprobări externe.

„Deși ATACMS sunt deosebit de eficiente, Ucraina va trebui să se bazeze tot mai mult pe muniția produsă local”, conchid autorii articolului, sugerând că această tranziție ar putea reduce impactul atacurilor în viitor.

Related posts

23 de ani de la atentatele din 11 septembrie 2001. Cum a scăpat un român din infernul de la World Trade Center

econtext

Armata israeliană, atacuri intensive în Liban. Riposta Hezbollah

econtext

Acuzații incredibile la adresa NATO dinspre Budapesta: „Alianța a trecut peste Linia Roșie”

econtext

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More