19.9 C
București
17 iunie 2024
econtext.ro
ACTUAL

9 mai, Ziua Europei: „Declarația Schuman”, piatra de temelie a Uniunii Europene

În fiecare an, 9 mai înseamnă celebrarea Zilei Europei. Această zi a marcat un moment istoric esențial. În anul 1950, ministrul francez al afacerilor externe, a rostit „Declarația Schuman”, care a însemnat începutul integrării şi cooperării europene pentru pace şi unitate.

Ministrul francez al Afacerilor Externe, Robert Schuman, a propus punerea sub control comun a producției de cărbune și oțel în Europa, semnificând astfel începutul cooperării europene pentru pace și unitate. Această propunere, cunoscută sub numele de „Declarația Schuman”, este considerată piatra de temelie a Uniunii Europene.

În acel moment, Europa încerca să se redreseze după ororile celui de-al Doilea Război Mondial și să evite izbucnirea unui alt conflict. Ideea că un război între Franța și Germania, două națiuni cu istorii rivalizante, ar deveni imposibil din punct de vedere material prin colaborarea la producția de cărbune și oțel a fost catalizatorul inițiativei lui Schuman.

În 1951, Tratatul de la Paris a instituit Comunitatea Europeană a

Cărbunelui și Oțelului (CECO), marcând un pas semnificativ spre integrarea economică europeană. Ulterior, în 1957, Tratatele de la Roma au creat Comunitatea Economică Europeană (CEE) și Comunitatea Europeană a Energiei Atomice (CEEA), precursorii Uniunii Europene de astăzi.

La 9 mai, 1985, Consiliul European a decis să marcheze această zi ca Ziua Europei, un simbol al unității și colaborării europene. De atunci, Uniunea Europeană a continuat să se extindă, adăugându-se noi state membre și consolidându-și piețele interne și politica comună. Reamintim că România a devenit membru UE în anul 2007, alături de Bulgaria.

Anul 2024 aduce cu sine și alegerile europene, iar Ziua Porților Deschise la instituțiile Uniunii Europene, care a avut loc la 4 mai, a pregătit terenul pentru evenimentele de celebrare din 9 mai.

Parlamentul European va marca sărbătoarea la sediul său din Luxemburg, oferind spectacole culturale și invitând vizitatorii să experimenteze Europa Experience Luxembourg, o oportunitate de a descoperi mai multe despre UE.

Astfel, Ziua Europei rămâne un moment de reflecție asupra progreselor realizate și un prilej de a evidenția valorile de pace, unitate și colaborare care stau la baza proiectului european.

Related posts

Piloții români care i-au respins pe ruși la granița NATO s-au întors în țară. Militarii au stabilit un record în Lituania

econtext

Lumina Sfântă de la Ierusalim va fi adusă în România în această seară. Va fi distribuită și parohiior din Mitropolia Basarabiei

econtext

Neamt, Alba si Sibiu, cele mai mari scaderi ale somajului in 2013. VEZI cati someri va da fiecare judet in acest an, dar si cati someri isi vor gasi de lucru

Asaftei Bogdan

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

youth2015 wordsmatter2012 shesthefest wmxs888888 cemeterbaik kosip ojosverdesediciones cequelejourdoitalanuit impresionesmias vrdoorperu referencedrugstores cutepics gospelconnoisseur blesstube peveroweb randomoverload couleurfrance cemeqiuqiu msnsmileys mycoolpix