1.4 C
București
22 noiembrie 2024
econtext.ro
ȘTIRI

Ucraina riscă să piardă războiul până la sfârșitul anului, dacă SUA nu trimit mai mult ajutor militar, avertizează directorul CIA

Directorul CIA, Bill Burns, a avertizat joi că, dacă SUA nu trimit mai mult sprijin militar, Ucraina ar putea pierde războiul împotriva Rusiei până la sfârşitul anului, relatează CNN. „Există un risc foarte real ca ucrainenii să piardă pe câmpul de luptă până la sfârșitul anului 2024”, a subliniat acesta.

Comentariile sale, notează CNN, reprezintă unul dintre cele mai dure avertismente de până acum din partea administraţiei Biden cu privire la mizele din Ucraina, în timp ce Congresul dezbate dacă va aproba sau nu un pachet de ajutor pentru Kiev, pe care îl amână de luni de zile, potrivit News.ro.

Cu doar o lună în urmă, William Burns avertiza, în timpul unei audieri în faţa Comisiei de informaţii a Senatului, că dacă în Congres nu se fac progrese pentru a aproba un sprijin suplimentar – mult timp împiedicat de opoziţia conservatoare din Camera Reprezentanţilor – „Ucraina va pierde probabil teren, probabil un teren semnificativ, în 2024”.

Ucraina riscă să piardă pe câmpul de luptă până la sfârșitul anului 2024, avertizează Bill Burns
Dar joi, în timpul unei intervenţii la Centrul George W. Bush, el a avertizat că Ucraina ar putea fi forţată să capituleze în întregime.

„Cu impulsul pe care l-ar da asistenţa militară, atât din punct de vedere practic, cât şi psihologic, cred că ucrainenii sunt pe deplin capabili să reziste în 2024”, a declarat Burns.

„Fără asistență suplimentară, imaginea este mult mai îngrozitoare”, a continuat el. „Există un risc foarte real ca ucrainenii să piardă pe câmpul de luptă până la sfârșitul anului 2024 sau cel puțin să-l pună pe Putin într-o poziție în care ar putea dicta termenii unei înțelegeri politice”.

Avertismentul vine în timp ce administraţia Biden încearcă să profite de o oportunitate politică neaşteptată la Capitoliu pentru a determina Camera Reprezentanţilor să adopte pachetul de ajutor blocat de mult timp. Legislaţia include, de asemenea, un ajutor pentru Israel şi, ca urmare, preşedintele Camerei, Mike Johnson, a fost presat să treacă la adoptarea pachetului după atacul iranian asupra Israelului din weekend. Într-un efort de a satisface facţiunile divizate ale Partidului Republican, dintre care unele susţin şi altele se opun ajutorului pentru Ucraina, el a împărţit legislaţia în proiecte de lege separate, iar partea privind ajutorul pentru Ucraina este de aşteptat să fie supusă la vot sâmbătă seara.

Așteptarea pentru ucraineni a luat sfârșit? Camera Reprezentanților va vota sâmbătă asupra asistenței militare pentru Ucraina
„Istoria ne judecă pentru ce facem”. Vot așteptat în Congresul SUA pentru ajutorul dat Ucrainei. Ce șanse are să treacă

Rusia ar putea să recucerească un teritoriu suplimentar semnificativ

Joi, şeful CIA nu a detaliat mai mult ce înţelege atunci când afirmă că Ucraina „va pierde”, dar o sursă familiarizată cu serviciile de informaţii occidentale a precizat pentru CNN că, dacă pachetul nu trece, oficialii încă mai cred că este puţin probabil ca Rusia să invadeze Ucraina în întregime. În schimb, Rusia ar putea să recucerească un teritoriu suplimentar semnificativ, apoi să îngheţe efectiv liniile de front într-o încetare a focului de facto, similar cu ceea ce s-a întâmplat după ce Moscova a anexat peninsula Crimeea în 2014. Acest lucru ar fi considerat în continuare „o pierdere”.

Burns a vorbit despre nevoia disperată de muniţie de bază cu care se confruntă Ucraina pe câmpul de luptă. El a povestit despre două batalioane – unităţi de peste 2.000 de oameni – care aveau „15 cartuşe de artilerie pe zi” şi, respectiv, „un mare total de 42 de cartuşe de mortier”.

„Au fost copleşiţi, şi nu din lipsă de curaj sau determinare din partea lor, iar îngrijorarea mea este că vom vedea mai multe Avdiivka în viitor în lipsa asistenţei suplimentare”, a spus Burns, referindu-se la oraşul ucrainean pierdut recent în faţa trupelor ruseşti.

Lipsa de muniţie şi echipament militar din Ucraina, rezultat al luptei politice din SUA şi al eşecului aliaţilor de a realimenta armata ţării, a avut un efect din ce în ce mai grav pe câmpul de luptă în ultimele luni.

Related posts

Conflictul Iran-Israel. Cât de probabil e un nou război mondial. Expert român: „Important de înțeles asta”

econtext

Rebeliunea Wagner. Prigojin, înșelat de Putin. Kremlinul nu se ține de promisiuni

econtext

Washington Post. Tancurile Leopard 2 pe care rușii se laudă că le-au distrus ar fi fost, de fapt, tractoare. „Vehiculul are clar patru roți”

econtext

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More