0.8 C
București
22 noiembrie 2024
econtext.ro
ȘTIRI

Franța creează o forță europeană cu 5.000 de soldați desfășurați în „medii ostile”. Vizează Ucraina?

Franța creează o forță europeană, 5.000 de soldați desfășurați în „medii ostile”. Vizează Ucraina? În discursul despre realitățile Europei ținut la Sorbona, președintele francez, Emmanuel Macron, a susținut că este nevoie de o forță europeană de reacție rapidă care să nu implice

Franța creează o forță europeană, 5.000 de soldați desfășurați în „medii ostile”. Vizează Ucraina? Înființarea unui scut european antirachetă face deja obiectul unei inițiative lansate cu succes de Berlin.

„Inițiativa europeană de intervenție” a fost propusă de Macron în 2017, când a invitat țările membre UE să „construiască” un „concept strategic”general ce urma să fie apoi împărțit în „capacități relevante”.

Franța creează o forță europeană, 5.000 de soldați desfășurați în „medii ostile”. Vizează Ucraina?
Macron propune un „împrumut european” pentru a consolida capacitățile industriale de apărare în cadrul UE.

„Trebuie să reușim să construim programe industriale europene, să ne asumăm sprijin sporit din partea Băncii Europene de Investiții și să ne asumăm finanțări suplimentare, inclusiv cele mai inovatoare”, a spus președintele francez, acceptând faptul că „avem nevoie de o preferință europeană în achiziționarea de echipamente militare”, potrivit opex360.com.

O altă propunere a lui Macron, care a fost făcută prima dată în 2017, este crearea unei Academie Militare Europene, pentru „pregătirea viitorilor executivi militari și civili europeni în probleme de securitate și apărare”.

Aceasta s-a concretizat deja în foarte discretul „Colegiu de informații din Europa”.

Proiectului „forței de intervenție comună” se tot discută de 20 de ani și până acum s-a decis crearea „grupurilor de luptă ale Uniunii Europene”, care ar trebui să fie capabile să fie desfășurate în mai puțin de zece zile, pentru o perioadă de la unu până la patru luni.

Dar n-a existat un consens politic între statele membre, iar aceste unități nu au fost niciodată solicitate.

În 2021, după evacuarea Kabulului, Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, Josep Borrell, a revenit asupra acestei forțe, capabilă să acționeze în caz de urgență prin mobilizarea a până la 5.000 de militari.

UE „trebuie să poată interveni pentru a ne proteja interesele atunci când americanii nu vor să fie implicați”, a argumentat acesta.

Proiectul a fost preluat de „Busola Strategică”, plan de apărare comună aprobat oficial la doar câteva săptămâni după invzia Rusiei în Ucraina, cu obiectivul de a constitui această „forță de reacție rapidă” înainte de 2025.

„Trebuie să ne grăbim în implementarea Busolei Strategice. Peisajul amenințărilor globale a devenit și mai alarmant – și, în special, să înființăm o forță de reacție rapidă pentru a putea disloca rapid până la 5.000 de soldați în medii ostile până în 2025, în special pentru a ajuta cetățenii noștri”, a declarat Macron.

La 26 aprilie, ministrul Forțelor Armate, Sébastien Lecornu, a declarat că forța trebuie constituită rapid, de anul următor, motivând că există în prezent m„ulte crize asupra cărora NATO nu este competentă și asupra cărora Franța deseori desfășoară operațiuni singură”, făcând referire la evacuarea cetățenilor străini din Sudan (Operațiunea Săgetător), anul trecut.

„Aveți misiuni care sunt militarizate, dar despre care NATO nu trebuie să știe din multe motive și despre care spunem astăzi „hai să o facem în Europa”. Și asta pentru noi înseamnă pragmatism”, a subliniat Lecornu.

Related posts

NATO, planuri pentru eficiență: standardizarea munițiilor ca mijloc de descurajare militară

econtext

Război în Ucraina, ziua 751. Bilanțul care îl lasă rece pe Vladimir Putin. Peste 350.000 de soldaţi ruşi au fost ucişi sau răniţi

econtext

Rusia acuză Occidentul pentru că sponsorizează terorismul nuclear

econtext

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More