Ucrainenii fac prăpăd după ce au primit muniție pentru HIMARS. Blogerii militari ruși au aunțat că un sistem rusesc Panțîr-S1 a fost lovit de un sistem american de rachete cu lansare multiplă HIMARS transferat Ucrainei de către Statele Unite, informează Kyiv Post .
Ucrainenii fac prăpăd după ce au primit muniție pentru HIMARS. Canalul Telegram Dosʹye Shpyona [Dosar de spionaj] a partajat o înregistrare video a urmărilor atacului, aparent filmată de un militar al forțelor armate ruse.
Potrivit informațiilor de pe canalele rusești Telegram, doi dintre cei trei membri ai echipajului au fost uciși, iar comandantul sistemului Panți-S1 a fost grav rănit.
Canalele rusești Telegram au relatat că acest sistem Panți aparținea unei unități de apărare antiaeriană și antirachetă cu destinație specială din cadrul Armatei I a Rusiei. Potrivit datelor preliminare, doi membri ai echipajului au fost uciși și un altul a fost grav rănit.
Sistemul de rachete ar fi fost operat de locotenentul Denis Bariev, care a fost grav rănit. Sergentul major operator, Andrei Gherți, și sergentul major mecanic-șofer Igor Gusarov au fost uciși.
Videoclipul arată cum Panțir-ul rusesc arde după impact. Kyiv Post nu a putut verifica în mod independent ora și locul înregistrării video. De asemenea, datele despre membrii echipajului decedați nu pot fi verificate încă.
Sistemul de rachete Panțir, un sistem autopropulsat de rachete sol-aer și artilerie antiaeriană, protejează instalațiile militare, industriale și administrative de diverse amenințări aeriene.
Asigură apărare împotriva aeronavelor, elicopterelor, munițiilor de precizie, rachetelor de croazieră și UAV-urilor, în special la altitudini joase.
Potrivit surselor deschise, costul sistemului de rachete Panțir variază de la 13,15 milioane USD la 14,67 milioane USD pe piețele de export.
În noaptea de miercuri, 12 iunie, ucrainenii au atacat din nou sistemele de rachete antiaeriene ale armatei ruse de pe teritoriul Crimeei ocupate temporar, informează pe Facebook Statulul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.
Forțele armate ale Ucrainei au lansat o lovitură cu rachete împotriva a două divizii de rachete antiaeriene S-400 în apropiere de Sevastopol și Belbek, precum și a unei divizii de rachete antiaeriene S-300.
Ca urmare a loviturilor militare de succes, două radare de apărare antiaeriană S-300 și S-400 au fost distruse. Informațiile despre al treilea radar sunt clarificate. După atac, muniția a explodat în zonele în care se aflau aceste divizii de rachete antiaeriene.
În urmă cu două zile, Statul Major ucrainean a raportat distrugerea a trei sisteme de apărare aeriană S-400 în apropiere de Jankoi și a două divizii S-300 în zona Evpatoria și Ciornomorski pe peninsula ocupată temporar.
Putin a pierdut fereastra de oportunitate de a învinge Ucraina
Este posibil ca Putin să fi ratat șansa de a obține o victorie decisivă înainte de alegerile prezidențiale din SUA din noiembrie. Abia în ultimele zile decizia Casei Albe de a permite armatei ucrainene să folosească rachetele avansate ale Washingtonului pentru a ataca anumite ținte militare de pe teritoriul Rusiei a adus beneficii enorme, potrivit The Telegraph.
Duminică, 9 iunie, un avion de luptă ucrainean a lovit pentru prima dată granița cu Rusia , distrugând, potrivit rapoartelor, un „centru de comandă” din Belgorod. De asemenea, în weekend, drone ucrainene au atacat nave rusești în portul Taganrog, nu departe de Mariupol. A fost, de asemenea, un eveniment important: pentru prima dată de la invazia la scară largă, dronele ucrainene au lovit o țintă rusească în Marea Azov.
Dar cel mai simbolic triumf al Ucrainei a fost atacul cu succes asupra unuia dintre cele mai moderne și mai scumpe avioane ale Kremlinului, avionul de luptă Su-57, care este staționat pe aerodromul din Ahtubinsk, în sudul Rusiei.
GUR a raportat că, pentru prima dată în istorie, un avion de luptă rus Su-57 multirol a fost lovit pe 8 iunie. Un singur avion de luptă poate părea o pierdere banală, dar Su-57 este cea mai înaltă dezvoltare nouă a Rusiei, ca parte a mult-așteptată modernizare a forțelor sale armate de la sfârșitul Războiului Rece.
Pierderea unuia dintre avioanele de luptă este o lovitură evidentă pentru capacitatea de luptă a Rusiei, dar trimite și un semnal clar Rusiei că zonele din spate nu mai sunt zone sigure. Rusia va trebui acum să-și consolideze apărarea antiaeriană în aceste zone pentru a se proteja împotriva altor atacuri.
Kremlinul nu-și poate permite jena suplimentară de a pierde și mai multe active de înaltă tehnologie. Ele trebuie fie protejate, ceea ce înseamnă că vor trebui mutate din alte locuri; sau deplasate mai departe din raza de acțiune a dronelor sau a HIMARS-urilor, ceea ce le-ar oferi rușilor mai puțin timp să lovească o țintă peste Ucraina, deoarece ar folosi mai mult combustibil pentru a ajunge acolo. Acesta este avantajul pentru Ucraina.
Aceasta este o altă umilință pentru Putin după oprirea ofensivei de la Harkov. În ciuda miilor de victime ale Rusiei și a pierderilor materiale uriașe, vineri, 7 iunie, purtătorul de cuvânt al Casei Albe pentru securitatea națională a declarat destul de încrezător că ofensiva a stagnat și este puțin probabil să avanseze mai departe.
„Luate individual, niciunul dintre aceste atacuri ucrainene nu schimbă situația strategică, dar împreună cu loviturile frecvente asupra depozitelor de petrol rusești – dintre care unul săptămâna trecută a fost estimat că a distrus petrol în valoare de 540 de milioane de dolari – sunt o dovadă a ceea ce are Ucraina din punct de vedere logistic. a atins punctul de cotitură, când nu mai poate fi învins de trupele Moscovei”, scrie publicația.
Pe lângă faptul că Washingtonul dă undă verde pentru anumite lovituri pe teritoriul Rusiei, un alt factor cheie este că transporturile de arme din pachetul vital de ajutor de 60 de miliarde de dolari aprobat de Congres în aprilie sosesc acum în prima linie.
Situația este încă dificilă, mai ales având în vedere nivelul scăzut de muniție, dar dacă soldații ucraineni erau disperați înainte, acum se pare că situația se schimbă treptat. Planul ceh de a expedia 1,5 milioane de obuze din întreaga Europă avansează, de asemenea, cu pas.
„Pe scurt, fereastra critică de oportunitate când Moscova a depășit și depășit Kievul a trecut aproape sigur și, pe măsură ce noiembrie se apropie, îl va costa scump pe Vladimir Putin din punct de vedere politic. Scopul său a fost să lanseze o invazie substanțială a Ucrainei înainte ca America să meargă la alegeri, punând Biden într-o poziție incomodă și obligă pe oricine câștigă alegerile la Casa Albă să forțeze Kievul să negocieze pacea”, spune publicația.
„Permițând încălcarea acestei „linii roșii” fără nicio escaladare sau represalii, Putin și-a demonstrat slăbiciunea. Și, în timp ce Ucraina ar dori să facă mai mult, posibilitatea de a lovi în interiorul Rusiei îi oferă un avantaj tactic semnificativ, pe care îl va folosi pentru a complet”, scrie The Telegraph.