0.8 C
București
22 noiembrie 2024
econtext.ro
ACTUAL

România predă piloților ucraineni planurile de atac cu F-16 contra Rusiei. Cum va reacționa Putin?

România predă piloților ucraineni planurile de atac cu F-16 contra Rusiei. Cum va reacționa Putin? Piloții ucraineni sunt pregătiți în România, Statele Unite, Danemarca, Franța și Regatul Unit într-un proces etapizat.

România predă piloților ucraineni planurile de atac cu F-16 contra Rusiei. Cum va reacționa Putin? Piloții ucraineni urmează un proces de pregătire complexă în România, Statele Unite, Danemarca, Franța și Marea Britanie.

Această împărțire se datorează tipului de antrenamente și exerciții.

România predă piloților ucraineni planurile de atac cu F-16 contra Rusiei. Cum va reacționa Putin?
În Regatul Unit, cadeții ucraineni studiază materia teoretică și efectuează primele zboruri pentru a primi pregătirea de bază.

În Franța, piloții urmează deja o pregătire mai extinsă pe avioanele de antrenament Alpha Jet, ceea ce le va permite să obțină numărul necesar de ore de zbor și să se obișnuiască mai mult cu pilotarea aeronavei la viteze mai mari și cu dimensiuni mai mari, potrivit mil.in.ua.

În Statele Unite, Danemarca și România, piloții primesc pregătire directă pe avioanele de luptă F-16 și își exersează abilitățile de pilotaj, inclusiv în strategii de atac.

România, potrivit surselor ucrainene, deja a acceptat instruirea încă unui grup de piloți ucraineni, pentru că aceștia sunt la ora actuală mai puțini decât avioanele pe care le va primi Ucraina.

Însă, în urma Acordului de securitate semnat la 13 iunie între SUA și Ucraina, la summitul G7 din Italia, nu este vorba doar de avioane F-16.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a remarcat într-o conferință de presă că acordul „are prevederi bune în ceea ce privește apărarea noastră” și asigură furnizarea de „escadrile de luptă către Ucraina”.

„Nu m-am înșelat, escadrilele includ, dar nu se limitează doar la F-16. Am lucrat mult timp pentru asta”, a spus Zelenski, potrivit Defense Express.

Este deja disponibil textul oficial al Acordului bilateral de securitate dintre Ucraina și Statele Unite ale Americii, ce conține o prevedere separată privind consolidarea Forțelor Aeriene ale Forțelor Armate.

Ce avioane de luptă și sisteme antiaeriene mai poate primi Ucraina?
Potrivit acestuia, Statele Unite vor coordona „achiziționarea escadrilelor de avioane de luptă moderne” cu o indicație destul de specifică că este vorba de „avioane de luptă din a patra generație”, ceea ce include avioane multirol F-16, dar fără a se limita la acestea.

Pe lângă avioanele de luptă, SUA se vor ocupa și de aeronave de transport, de recunoaștere și altele, inclusiv fără pilot.

Reînnoirea Forțelor Aeriene ale Forțelor Armate Ucrainene se va face „în principal printr-un consorțiu aliat”, coordonat de SUA, iar pe lângă achiziționarea de aeronave, se prevede și furnizarea de arme și instruire corespunzătoare.

Avioanele de luptă de „generația a 4-a”, după cum arată acordul, ar putea include, dacă e vorba de avioane americane, F-15, F-15EX și F/A-18. De generația a 4-a sunt mai toate tipurile de avioane ale țărilor europene, dor F-35 fiind singura aeronavă din generația a 5-a.

O altă clauză separată a acordului de securitate se referă la apărarea aeriană și antirachetă, prin care SUA se angajează să „susțină Ucraina în dezvoltarea unui sistem integrat de apărare antiaeriană și antirachetă pe mai multe niveluri” și să ia măsuri pentru „tranziția la un sistem modern de arhitectură de apărare aeriană”.

Toate aceste eforturi ar trebui să extindă posibilitatea apărării aeriene și antirachetă a Ucrainei, „atât la nivel tactic, cât și la nivel strategic”.

Nivelul strategic de apărare aeriană și apărare antirachetă implică sisteme complexe concepute pentru conflicte cu adevărat globale, de genul Aegis Ashore cu rachete SM-3, care sunt principalele elemente ale apărării antirachetă americane în Europa.

Putin cere pace, dar să păstreze teritoriile cucerite

Președintele rus, Vladimir Putin, a enumerat condițiile pentru negocierile cu Ucraina la o întâlnire cu conducerea Ministerului rus de Externe.

Putin și-a îndemnat diplomații să lucreze pentru a face cunoscute condițiile sale, ce includ retragerea forțelor armate ucrainene din Donbass și Novorossiia, precum și refuzul Kievului de a adera la NATO.

Potrivit acestuia, Rusia dorește ca „vecina sa, Ucraina, să fie neutră, nealiniată și non-nucleară, și se așteaptă ca Occidentul să ridice sancțiunile ilegale”, a declarat președintele rus, potrivit agenției TASS.

Noua propunere a președintelui rus de reglementare „pașnică” în Ucraina, ce prevede retragerea trupelor ucrainene din „noile regiuni ale Rusiei” ca o condiție prealabilă pentru încetarea focului, ar însemna că Rusia își atinge obiectivele militare, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

„Aceasta este o propunere ce înseamnă de fapt că Rusia își atingă obiectivele jocurilor de război așteptându-se ca Ucraina să renunțe la mult mai mult pământ decât a fost capabilă Rusia să ocupe până acum. Deci aceasta nu este o propunere de pace”, a spus Stoltenberg într-un conferință de presă după o întâlnire a miniștrilor apărării din NATO.

Șeful NATO a precizat în repetate rânduri că Alianța nu poate decide pentru Ucraina cu privire la condițiile pentru încheierea conflictului.

Related posts

Avioane F-18 și F-16 caută în România dronele ucigașe trimise special de Rusia din Marea Neagră

econtext

VIDEO INTERVIU | Expert în prevenirea traficului de persoane: Acte normative emise de Guvern i-au pus pe refugiaţii din Ucraina în risc foarte ridicat sau nesiguranță

econtext

Cutremur în România, miercuri dimineața

econtext

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More