1.4 C
București
22 noiembrie 2024
econtext.ro
ȘTIRI

Dronele cu inteligență artificială amenință forțele americane

Când vine vorba de arme, Pentagonul preferă calitatea în detrimentul cantității. Teoria este că înalta tehnologie scumpă este superioară producției în masă. Timp de 30 de ani, aceasta a fost susținută de dovezi de pe câmpul de luptă. Dronele cu inteligență artificială amenință forțele americane

Apoi, adversarii Americii au redus costurile și au redus numărul dronelor. Dronele kamikaze au apărut ca cea mai surprinzătoare schimbare în război din ultimele decenii, infirmând teza Pentagonului. Ucraina și-a stabilit obiectivul de a produce un milion de drone în acest an pentru a ține pasul cu livrările chineze și iraniene către Rusia – și este semnificativ faptul că Rusia și-a înlocuit ministrul apărării cu un economist obsedat de drone.

Dronele vor fi echipate cu IA

Dronele ieftine vor fi echipate în curând cu inteligență artificială, ceea ce le va spori eficiența. Această îmbunătățire reprezintă o oportunitate pentru SUA, care dispune de ingineri cu inteligență artificială superioară și de un avans tehnic global considerabil față de restul lumii.

Din păcate, Pentagonul nu s-a adaptat. Națiunea se confruntă cu o criză de capital, serviciul datoriei urmând să depășească bugetul apărării. Dar armata este, de asemenea, paralizată de modelul său de afaceri învechit. Cea mai mare parte a bugetului său de achiziții este dedicată în mod rigid unui oligopol al apărării care nu poate produce la costuri reduse.

În cele două decenii de după 11 septembrie, jumătate din Fortune 500 a dispărut. Piața liberă produce distrugere creativă. În schimb, industria de apărare rămâne necontestată. În 2000, principalul contractor militar american, Lockheed Martin, a raportat o pierdere în telecomunicațiile comerciale.

În 2001, după ce a câștigat programul F-35, s-a dezis de telecomunicații. În loc să concureze cu inovatorii, Lockheed a decis că este mai profitabil să utilizeze barierele enorme la intrarea pe piață în domeniul aprovizionării militare, concentrându-se pe contractele guvernamentale care acoperă toate costurile plus un profit reglementat. Două decenii mai târziu, programul F-35, în valoare de 2 trilioane de dolari, este unul dintre cele mai costisitoare programe de apărare din istoria SUA.

Cei cinci contractori principali ai armatei se aseamănă cu companiile de electricitate. Fiind stăpâni pe un sistem complex de reglementare, aceștia maximizează profitul atunci când costurile de producție sunt cele mai ridicate, înghesuind taxele în articole obscure. Întrebat de ce o pungă de șuruburi costă 90 000 de dolari, secretarul Air Force a declarat în aprilie că supraevaluarea este o „problemă sistemică”.

Interesul armatei SUA pentru dronele IA

Armata și-a exprimat interesul de a produce drone IA ieftine. Efortul emblematic se numește Replicator, capitalizat cu mai puțin de 0,2% din bugetul de investiții al apărării. „Copilul poster” autodescris al Replicatorului este o bombă vagabondă a cărei construcție este estimată la peste 100.000 de dolari. Nu există fonduri suficiente pentru a produce în masă la acest preț.

Schimbarea va necesita trei pași. În primul rând, secretarul apărării trebuie să insiste că un milion de drone IA ieftine sunt vitale. Așa cum a făcut fostul secretar al apărării Robert Gates când a declarat „război Pentagonului” pentru a cheltui mai mult de 40 de miliarde de dolari pe camioane blindate. Dimensiunea dronei poate fi atinsă prin transferarea a 20 de miliarde de dolari pe parcursul a trei ani către noii concurenți.

În al doilea rând, realocarea trebuie să fie ghidată de un comitet de investiții. Aceasta este procedura standard în marile corporații, iar secretarul apărării are un echivalent intern, condus de biroul de evaluare a costurilor și a programelor. Problema este că armata se îndoiește de capacitatea CAPE de a optimiza portofoliul, iar Congresul este deschis ostil. CAPE trebuie să fie împuternicit să ia decizii strategice.

În al treilea rând, Congresul trebuie să îl autorizeze pe secretarul apărării să se orienteze asupra cheltuielilor. Gestionarea modernă a întreprinderilor este împiedicată de mai mult de 1 000 de reglementări adăugate de la 11 septembrie. În plus, Congresul a bulversat bugetul cu mai mult de 50 de rezoluții continue din 2010, creând un mediu de tip „folosește-l sau pierde-l” care împiedică noile inițiative.

Dronele IA amenință forțele americane?

Dronele IA vor pune în pericol forțele, de la nave la infanterie. La fel cum blitzkrieg-ul blindat a surprins Europa cu garda jos în cel de-al Doilea Război Mondial, la fel se întâmplă astăzi cu proliferarea munițiilor fără pilot. America deține un avantaj distinct în domeniul inteligenței artificiale, dar valorificarea acestui avantaj necesită investiții riscante. Acest lucru se poate întâmpla doar dacă generalii și secretarul apărării recunosc că mașinile militare scumpe ale Americii riscă să fie invadate de roiuri de versiuni ieftine ale unei tehnologii inventate tot de americani, potrivit The Wall Street Journal.

Related posts

Cum arată avioanele de luptă Eurofighter, trimise de nemți în România

econtext

Statele membre nu mai pot controla birocrația UE, acuză Ungaria

econtext

Crima din Mangalia, răsturnare de situaţie! Adevărul despre trecutul celor două fete

econtext

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More