2 C
București
22 noiembrie 2024
econtext.ro
ACTUAL

Cum va fi afectată securitatea României dacă Donald Trump va deveni iar președintele SUA

Există analiști militari care susțin că o reîntoarcere a lui Donald Trump la Casa Alba va însemna și o transformare a NATO, o eventuală retragere a trupelor din Europa, dar un expert spune cu argumente că militarii SUA nu pleacă din România.

Există analiști militari care susțin că o reîntoarcere a lui Donald Trump la Casa Alba va însemna și o transformare a NATO, o eventuală retragere a trupelor din Europa, dar un expert spune cu argumente că militarii SUA nu pleacă din România.

Conform politico.com, Trump va menţine umbrela nucleară asupra Europei, cu bazele aeriene din UK, Germania şi Turcia, dar va retrage mare parte din trupele terestre dislocate atât în Germania, cât şi în ţările din estul continentului, expuse la o eventuală agresiune a Rusiei „menținându-și puterea aeriană și bazele în Germania, Anglia și Turcia, precum și forțele sale navale.

Între timp, cea mai mare parte a (misiunilor-n.red.) infanteriei, logisticii și artileriei ar trece în cele din urmă din mâinile americane în cele europene”, arată publicația citând apropiați ai lui Trump. Asta ar însemna că ar fi retrași cel puțin în parte militari americani din Polonia, dar mai important pentru noi, din România.

Donald Trump

Cum va fi afectată securitatea României dacă Donald Trump va deveni iar președintele SUA

O altă parte a planului lui Trump este un sistem NATO pe două niveluri. Această idee, propusă pentru prima dată de un alt fost oficial de rang înalt al administraţiei Trump, generalul locotenent în retragere Keith Kellogg, înseamnă că ţările membre care nu au îndeplinit încă obiectivul de a cheltui 2% din PIB pentru apărare „nu s-ar bucura de generozitatea apărării şi de garanţia de securitate a Statelor Unite”, potrivit unui expert în securitate naţională aliniat lui Trump, care a vorbit cu condiţia anonimatului pentru a descrie discuţiile interne, mai arată publicația Politico preluată de monitorulapărării.ro.

Acest lucru ar putea fi văzut ca o sfidare a articolului 5 din tratat, care obligă fiecare membru să ia „măsurile pe care le consideră necesare” pentru a ajuta pe oricine este atacat, dar membrii echipeiTrump pentru politica externă au remarcat că limbajul din Articolul 5 este flexibil şi nu cere niciunui membru să răspundă cu forţă militară.

Trump avea dreptate când cerea 2% din PIB pentru apărare

Generalul Cătălin Tomiță Tomescu, ofițer de tancuri și fost comandant al Corpului Multinațional Sud-Est (MNC-SE), a declarat pentru Newsweek că probabil la sosirea lui Trump vor fi niște mișcări de strategie a US Army, dar nu vorbim de unele dramatice cum ar fi retragerea de trupe din România sau Polonia.

Donald Trump

Generalul Cătălin Tomescu FOTO Inquam Photos / Ovidiu Dumitru Matiu

„În mandatul trecut, Trump a avut dreptate când cerea cel puțin 2% din PIB pentru apărare. Sigur, poate atitudinea lui a deranjat puțin, dar a avut dreptate. Și asta se vede după ce a început războiul din Ucraina. Nimeni nu dădea prea multă atenție stocurilor de muniții și acum toată lumea dă din colț în colț, se mai caută prin magazii după lovituri de artilerie sau după rachete”, spune generalul Tomescu.

Plecarea nu este posibilă

Cu toate astea fostul comandant al Corpului Multinațional Sud-Est nu vede o viitoare retragere a trupelor SUA din România și asta din mai multe motive. „Decizia inițială de retragere din Europa s-a luat când nu era război în Ucraina, nu vorbeam de un pericol la ușa NATO. Apoi, între timp s-au realizat investiții masive, inclusiv americane, în bazele Câmpia Turzi și Mihail Kogălniceanu.

Cel puțin Kogălniceanu vine și cu Portul Constanța la pachet, dar și cu niște poduri care permit un transfer rapid de trupe. Nu investești bani și lași totul de izbeliște. Apoi, România alocă de mult cel puțin 2% din PIB pentru apărare așa că nu ar fi motive să cădem în dizgrație.

Nici noi, dar nici polonezii cu care noi colaborăm foarte bine din punct de vedere militar. Drept urmare nu văd o retragere a trupelor americane din România și chiar dacă Trump s-ar gandi la asta echipa de consilieri l-ar aduce pe drumul cel bun cu argumente”, a precizat generalul Tomescu.

În prezent, cei mai mulţi militari aliaţi din România sunt americani, peste 4.000, majoritatea fiind staţionaţi la Kogălniceanu. În România mai avem facilitatea anti-rachete de la Deveselu şi un detaşament de drone MQ-9 Reaper la Câmpia Turzii. Baza Mihail Kogălniceanu (MK) este în plină dezvoltare și va ajunge la o capacitate de 10.000 de militari.

Related posts

Alexandru Piturca ramane in libertate! Instanta a repsins cererea de arestare!

Avramescu Radu

Avioanele F-16 ale României înarmate cu 400 rachete SUA de 340.000.000$. Unde vor fi folosite?

econtext

Prognoza meteo, 18 martie. Revin ploile, iar în unele regiuni va ninge

econtext

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More