-0.7 C
București
24 noiembrie 2024
econtext.ro
ACTUAL

Inundațiile din Galați: 2.232 de gospodării nu au curent electric. Instalațiie din fiecare gospodărie vor fi verificate

Ministerul Energiei a actualizat luni dimineață situația din Galați, arătând că doar 2.232 de gospodării sunt în continuare nealimentate la energie electrică și că se vor face verificări la fiecare dintre acestea pentru a se vedea cât de sigure sunt instalațiile.

Cât de gravă este situația în zonă a explicat jurnaliștilor medicul epidemiolog Emilian Popovici. Specialistul a precizat că, pe lângă bolile digestive, populația s-ar putea confrunta și cu un alt pericol, la care acum nu se gândește nimeni.

Ministerul Sănătății: „Fierbeți apa înainte de consum”

În contextul inundațiilor care au lovit județele Galați și Vaslui, Ministerul Sănătăţii a transmis mai multe recomandări populaţiei din zonele afectate. Oficialii iau în considerare riscul ca apa din rețeaua publică să fie contaminată, motiv pentru care recomandă fierberea, în prealabil, a acesteia. „​Pentru mai multă siguranță, apa din rețea se poate consuma fiartă și răcită – apa trebuie lăsată să se răcească singură, fără adăugarea de gheaţă. În cazul în care nu este posibilă fierberea apei, dezinfecția chimică a apei contaminate este eficientă pentru eliminarea bacteriilor și a majorității virușilor. Pentru dezinfecția chimică se folosesc preparate cu clor. ​În zonele rurale, unde apa se consideră nepotabilă, consumați numai apă îmbuteliată sau apă potabilă asigurată de către reprezentanții autorităţilor publice. ​Preveniţi contaminarea apei în timpul depozitării acesteia. Folosiți apa care este sub calitatea apei potabile numai pentru curățenie, spălarea lenjeriei și salubritate. În acest sens, se utilizează numai în combinație cu detergenți”, se arată în comunicat.

Prof. dr. Emilian Popovici, vicepreședintelele Societății Naționale de Epidemiologie a precizat că „în momentul în care ne confruntăm cu inundații masive, este absolut normal ca autoritățile să vină în sprijinul populației cu un set de măsuri de prevenție a eventualelor boli ce pot apărea. Dacă există riscul sau suspiciunea că apa ar putea să fie contaminată, atunci, sigur, te gândești că încărcătura microbiană poate să fie mai mare decât cea admisă și recomanzi fierberea apei. Până când lucrurile se liniștesc, ploile se opresc și poți face noi verificările ale calității apei”.

Totodată, pentru a evita îmbolnăvirea, Ministerul Sănătății recomandă spălarea în permanenţă a mâinilor şi a ustensilelor de bucătărie, folosirea apei clorinate pentru prepararea alimentelor şi pentru spălarea ustensilelor, prepararea laptelui şi hranei bebeluşului numai cu apă sigură din punct de vedere microbiologic şi separarea alimentelor neprocesate de cele gătite. Este recomandat, de asemenea, să fie preparate alimentele corespunzător din punct de vedere termic, ele să fie păstrate la o temperatură sigură pentru refrigerare dacă nu au fost consumate în totalitate după preparare şi în recipiente închise.

Inundațiile din Galați pot declanșa dizenterie și hepatita A

Inundațiile din Galați pot declanșa, în cazul în care nu se respectă măsurile de prevenție, o serie de boli digestive cum sunt dizenteria și hepatita virală A. În general, peste tot în lume, în urma unor inundații masive pot apărea diferite boli cauzate de apa infestată cu bacterii și viruși. „Este vorba, în primul rând, despre afecțiuni digestive, precum dizenterie și hepatita virală A, apoi febră tifoidă, leptospiroză și chiar holeră, în funcție de germenii circulanți în zona respectivă. În anumite zone – nu este cazul la noi – poate apărea febra galbenă”, explică dr. Emilian Popovici.

În cazul nostru, dizenteria și hepatita A ar prezenta cele mai mari riscuri. „Contează însă mai multe aspecte. Depinde de cum s-a produs contaminarea, cât de masivă este, ce agenți patogeni există în zona respectivă, în acel moment”, mai spune expertul. Dizenteria, continuă acesta, se manifestă prin scaune diareice foarte frecvente, iar de multe ori se poate remarca prezența sângelui în scaun. Dacă scaunele diareice nu sunt ținute sub control, se poate ajunge la deshidratare gravă care, la rândul ei, poate duce chiar la deces: „Depinde foarte mult de vârsta pacientului și de starea sa de sănătate inițială. De exemplu, dacă acesta suferă de boli cronice, mai ales boli cronice digestive, riscurile sunt mai mari. La fel și în cazul copiilor și al persoanelor în vârstă”.

În ceea ce privește hepatita de tip A, această afecțiune mai este cunoscută și sub denumirea de boala mâinilor murdare. „Mecanismul de transmitere este fecal-oral. Însă virusul se transmite prin maini murdare sau chiar prin spălarea alimentelor, fructelor și legumelor cu apă contaminată”, a precizat epidemiologul.

Atenție la infecții, dar și la mușcături de șobolani

Inundațiile pot aduce cu ele și alte probleme. „Persoanele care intră în contact cu apa contaminată pot suferi, pe lângă infecții digestive, diferite infecții ale ochilor, diferite infecții la nivelul pielii dacă se lovesc sau se rănesc în obiecte ascuțite localizare sub apa murdară. Să nu uităm că în aceste ape există multe cadavre de animale. Însă, în caz de inundații pot apărea nu numai boli, ci și cazuri de decese prin electrocutare. Mare atenție, deci, la cablurile electrice care care intră în contact cu apa”, atrage atenția specialistul.

Medicul avertizează și cu privire la atacul anumitor animale care, panicate, pot deveni foarte agresive: „Mușcătura de șobolan – în general mușcătura rozătoarelor – este foarte periculoasă. La fel și insectele, care pot produce o serie de neajunsuri”.

Să nu uităm că în anumite zone inundate ne-am putea confrunta chiar cu o posibilă contaminare chimică a apei: „Există situații când apele se revarsă în anumite zone agricole, le „spală” de chimicalele cu care au fost stropite plantele, iar apoi inundă zonele locuibile putând contamina chimic apa din rețea. Evident, există și acele situații în care apele așa zis otrăvite se resorb în pământ și nu prezintă nici un pericol pentru populație”.

Mucegaiul, pericolul din locuințele inundate

Medicul epidemiolog Emilian Popovici mai trage atenția asupra unui aspect la care cei mai mulți dintre noi nu ne gândim acum : „Încă un pericol foarte mare care i-ar putea paște pe sinistrați este reprezentat de igrasie și sporii de mucegai. Odată cu retragerea apelor, oamenii se vor întoarce la casele lor. Însă, umiditatea care există în locuințele inundate devine un mediu ideal pentru dezvoltarea mucegaiului care duce la infecții respiratorii, alergii sau reacții de hipersensibilitate a tractului respirator. Locuințele nu se usucă de azi pe mâine, mucegaiul va continua să se răspândească dacă nu se iau rapid măsuri. Practic, oamenii, cei mai mulți dintre ei, se vor întoarce în niște case deja invadate de mucegai”.

În caz de inundații de proporții prevenirea izbucnirii unor epidemii de dizenterie, hepatită sau alte boli infecțioase se poate face prin evacuarea populației din zona de risc. „Ceea ce s-a și întâmplat. Apoi, oamenii ar trebui să consume doar apă potabilă, apă curată, apă fiartă și răcită. Ceea ce Ministrul a și recomandat. Ca regulă generală, pentru a distruge microorganismele prezente, apa ar trebui lăsată să fiarbă între trei minute și zece minute. Această apă ar trebui băută, folosită la prepararea mâncărurilor, la spălarea legumelor, a fructelor și a produselor de îmbrăcăminte. Dacă nu se poate fierbe apa, aceasta trebuie dezinfectată cu ajutorul tabletelor de cloramină. Se găsesc la orice magazin, pot fi cumpărate și folosite acasă de către fiecare în parte. Sau ar putea fi distribuite chiar de către autorități conform cu indicațiile de pe prospect sau de pe ambalaj. Sau ar putea fi distribuite chiar de către autorități dacă situația impune acest demers”, a mai precizat medicul epidemiolog.

Related posts

Putin ia la țintă armele date Ucrainei de Occident. România a promis muniție pentru artilerie

econtext

Alertă în România: ţânţarul tigru a ajuns la noi în ţară. Provoacă febra dengue, o boală care poate fi mortală

econtext

România și Republica Moldova, luate în calcul de către Rusia de a fi atacate: Bombardarea lor este necesară

econtext

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More