Vladimir Putin are motive de îngrijorare din cauza situației economice din Rusia. Estimările indică o reducere a veniturilor obținute din vânzarea petrolului și a gazelor.
Guvernul de la Moscova se va confrunta cu probleme financiare în următorii ani. Conform unei estimări pentru perioada 2024 – 2027, veniturile din vânzarea petrolului și a gazelor vor scădea. Prețurile din ce în ce mai reduse la energie vor avea consecințe asupra veniturilor bugetare ale Rusiei.
Vladimir Putin are motive de teamă
Estimările Guvernului rus arată, conform Bloomberg, că veniturile bugetare vor scădea cu 14% între 2024 și 2027. Iar aceste reduceri vor avea implicații asupra cheltuielilor militare ale Rusiei, comandate de Vladimir Putin.
Contribuția industriei de petrol și gaze, la bugetul Rusiei, anul viitor va fi de 10.940 miliarde de ruble (118 miliarde de dolari) sub formă de taxe, conform proiecţiilor guvernamentale. Suma este cu 3,3% mai mică decât proiecţiile bugetare din 2024. În acest context, veniturile anuale ar urma să scadă în continuare în următorii doi ani, ajungând la 9.770 miliarde de ruble în 2027, conform documentelor din guvernul lui Vladimir Putin.
Biroul de presă al Guvernului rus nu a comentat, la solicitarea Bloomberg.
Rusia se bazează pe fondurile din petrol și gaze
Fluxul de petrodolari a permis lui Vladimir Putin și Rusiei să continue războiul în Ucraina. Rusia a rezistat cu fondurile obținute din exporturile de energie, chiar dacă statele occidentale au ajutat militar Kievul cu miliarde de dolari şi au impus sancţiuni Moscovei. Rusia a încercat să ocolească sancţiunile occidentale. Rusia a ocolit sancțiunile și a livrat gaze naturale lichefiate (GNL) către clienți din Asia.
Vladimir Putin a pierdut piața europeană
Rusia a declanșat războiul din Ucraina, în 2022, fără să ia în calcul consecințele economice. După invazie, Gazprom a pierdut majoritatea exporturilor sale prin gazoducte spre Europa.
Anterior, țările europene reprezentau cea mai mare piață externă a companiei ruse.
În aceste condiții, în 2023, Gazprom a înregistrat primele pierderi nete din acest secol. Guvernul lui Vladimir Putin a impus Gazprom o taxă pe profit. Astfel, acum se așteaptă să primească câte 50 miliarde de ruble în fiecare lună, între 2023 şi 2025.