3.7 C
București
25 noiembrie 2024
econtext.ro
ACTUAL

Cum a băgat spaima în toată țara o banală furtună de septembrie, botezată Ashley de un român oarecare. Contribuția autorităților

A considera ploaia anunțată în weekend ca fiind furtună ultimilor 20 de ani înseamnă că meteorologia a murit, atrag atenția experții referindu-se la panica pe care autoritățile, cu ajutorul unei bune părți a presei, au băgat-o în oameni zilele trecute.

Săptâmâna trecută autoritățile au fost în alertă maximă în așteptarea așa numitului ciclon Ashley. Duminică, telefoanele au sunat în sincron în urma mesajelor RO-Alert care anunțau vreme severă.

Un expert în meteorlologie a explicat că „nu există „știri cu Așlei decât în România”, asta deși zilele trecute, jurnaliștii „Adevărul” au dezvăluit că această denumire nu a fost alocată nici unei furtuni.

„Din situația acestor zile rezultă un risc major ca meteorologia să fie decredibilizată ca știință în percepția publicului larg. Așa încât, măcar aici (alături de alte câteva opinii raționale ale meteorologilor profesioniști sau doar pasionați), merită subliniate câteva nuanțe importante ale acestui episod meteorologic. În primul rând, la o căutare pe google veți afla că Ashley e o găselniță pur românească, Nu veți găsi știri cu Așlei decât din România. Iar lucru ăsta ar trebui să dea de gândit. Serviciul Meteorologic Italian a dat un nume potențial unui ciclon care e posibil să ia naștere în bazinul mediteranean în zilele din urmă, dar în mod efectiv acest ciclon nu există pe hărți.”, a scris conferențiarul universitar Lucian Sfîcă, pe Facebook Meteo Moldova.

La rândul ei, șefa ANM dezvăluise anterior că nu există o furtună cu numele Ashley.

„Serviciile meteorologice din Europa de vest au stabilit o listă de nume ce vor fi date următoarelor furtuni care se vor dezvolta în sezonul rece deasupra Oceanului Atlantic și care vor influența Europa. Primul nume din această listă este Ashley, deci, la un moment dat, va exista un ciclon sau un anticiclon care se va numi Ashley. Dar acum – cel puțin la momentul vorbirii noastre, numele Ashley nu a fost alocat unei furtuni”, a explicat săptămâna trecută dr. Florinela Georgescu.

Cum a băgat spaima în toată țara o banală furtună de septembrie, botezată Ashley de un român oarecare. Contribuția autorităților

Luate prin surprindere de ciclonul Boris, autoritățile au semănat panică pentru o ploaie de toamnă
Majoritatea canalelor media au avut cel puțin câte o știre în care să anunțe că furtuna din weekend va face prăpăd, panica fiind întreținută și de autoritățile statului.

„Am primit ultimele informații legate de situația hidrometeorologică din țară, mai ales în contextul ciclonului Ashley, care va afecta România în următoarele zile”, spunea Ministrul Mediului joi.

„Fenomenele meteorologice care se manifestă cu precădere astăzi și mâine în țara noastră trebuie monitorizate în permanență, mai ales că ploile deja au început să se intensifice și vor exista depășiri de cote de inundație”, scria duminică Mircea Fechet pe Facebook.

Un document intern al Poliției Române avertiza angajații cu privire la efectele furtunii Ashley, care va tranzita România între 27 și 29 septembrie 2024. Autoritățile recomandau măsuri preventive, cum ar fi închiderea feroneriilor și deconectarea echipamentelor electrice pentru a evita pagubele materiale și defectarea acestora din cauza întreruperilor de curent.

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a cerut colaborarea instituțiilor pentru a informa populația și a reduce efectele furtunii, în timp ce ministrul MAI, Cătălin Predoiu, a anunțat suplimentarea resurselor pompierilor în zonele cu risc de inundații.

Bucureștenii au fost avertizați asupra fenomenelor meteo extreme de ISU București-Ilfov, care a emis un mesaj prin sistemul Ro-Alert, în contextul avertizării Cod portocaliu. Autoritățile recomandau adoptarea unor măsuri preventive. Inclusiv pe panourile electronice stradale și pe canalele de comunicare online s-au transmis mesaje în acest sens.

Mircea Fechet: „Am trecut cu bine peste acest ciclon.
Și de parcă nu era de-ajuns, în patru județe, peste 6.000 de oameni au fost evacuați preventiv, iar 110 școli au fost închise. Ulterior, ministrul Mediului a declarat că situația a fost mai bună decât s-a anticipat.

„Prognoza meteo a fost una care, cel puțin într-o primă fază, părea mai gravă decât ceea ce s-a întâmplat în realitate. (…) Mă bucur să constat că situația a fost mai mai bună decât ne așteptam. Alternativă ar fi fost să ne confruntăm cu o situație mai gravă, lucru care ne-ar fi pus în dificultate și în acest episod”, a declarat Mircea Fechet.

„Putem spune că am trecut cu bine acest ciclon. Vremea a fost foarte proastă în ultimele 24h sau mai mult în multe județe din România. (…) toată lumea a fost în teren, toată lumea s-a asigurat că nu avem probleme pe care să nu le putem gestiona”, a adăugat acesta.

Ministrul Mediului a transmis că, deși decizia evacuărilor preventive nu a fost a lui, consideră că e mai bine să se ia astfel de măsuri, chiar dacă situația ar fi putut fi gestionată fără ele, decât să nu fie luate deloc când „situația o impune”.

Mircea Fechet a explicat că decizia emiterii Codului roșu pentru Galați, pe 30 septembrie, a fost influențată de inundațiile recente și colmatarea a peste 100 km de albie. Deși situația a fost atent monitorizată, nu au fost raportate pagube semnificative, iar temerile meteorologilor nu s-au confirmat.

Explicațiile experților: „Meteorologia a murit”
Un ciclon extratropical este definit prin prezența izobarilor închise (cercuri) care delimitează valori mici de presiune atmosferică. Aceste formațiuni barice sunt semnalate pe hărți prin litere specifice, în funcție de originea lor. În prezent, doar serviciul meteorologic sârbesc a indicat potențialul dezvoltării unui ciclon în regiunea noastră, dar fără dovezi concrete ale existenței sale actuale, deoarece nu sunt prezente izobarile închise, a precizat conf. dr. Lucian Sfîcă.

furtună
Cum a băgat spaima în toată țara o banală furtună de septembrie, botezată Ashley de un român oarecare. Contribuția autorităților

„Ce avem de fapt în momentul de față nu e altceva decât o clasică situație pluviogenetică de vară pentru țara noastră – asta e un pic mai atipic (fiind deja aproape de octombrie) – în care avansul unui talveg de altitudine de la vest la est în Europa, către România, generează și întreține o convergență intensă la suprafața terestră a maselor de aer, convergență răspunzătoare de producerea precipitațiilor atmosferice. Tocmai lipsa acestor situații sau puținătatea lor pe timpul verii ne-a adus în discuție grava problemă a secetei de până acum câteva săptămâni. Evident, astfel de situații pot pune probleme, la fel ca la orice episod mai consistent de ploi torențiale pe timp de vară. Dar a considera așa ceva ca fiind furtuna ultimilor 20 de ani înseamnă că meteorologia a murit”, a detaliat expertul, alături de imagini explicative.

Precauție maximă

„Din punct de vedere al comportamentului, paza bună trece primejdia rea. Din punctul meu de vedere, ceea ce se întâmplă, pune viața pe primul loc. Nici o măsură de precauție nu este aiurea. Nu cred că s-a introdus o stare de panică, mai mult a fost o precauție maximă. În sociologie, un comportament depinde de context și de situație. În contextul în care tu ai avut niște inundații nasoale și te aștepți ca să fie lucruri asemănătoare, și am văzut declarațiile specialiștilor care spuneau că o să fie cea mai mare cantitate de apă din ultima perioadă și așa mai departe, e normal ca statul să ia măsuri. Nimeni nu aruncă cu resursele în halul care s-a aruncat dacă nu ar fi nevoie. Natura a fost mai blândă decât s-a prevăzut.”, este însă de părere sociologul Gelu Duminică

În același timp, acesta consideră și că glumele de pe rețelele de socializare, care s-au viralizat, sunt normale.

„E de înțeles, pentru că toată lumea s-a așteptat la urgia zăpezilor. De câțiva ani tratăm totul cu termenul de urgie când de multe ori sunt fenomene meteorologice care, uite, se întâmplă și s-au mai întâmplat și se vor întâmpla. Ca sociolog, comportamentul prevăzător este cât se poate de normal ținând cont de context. Contextul în care tu ai avut inundații, s-au evacuat 6.000 de oameni. Nimeni nu evacua de nebun, mai ales că are efect bumerang din punct de vedere electoral. Refuz să cred că totul se gândește în cheie electorală.”, a adăugat Gelu Duminică.

Povestea ciobănașului mincinos

Sociologul aseamănă episodul cu povestea ciobănușului care a mințit că vine lupul la oi, până în ziua în care nu a mai fost crezut de nimeni.

„Asta știrbește încrederea în autoritate, tot ce se întâmplă acum, fâsul ăsta și caterinca, desigur că știrbește încrederea în autoritate.”, adaugă Gelu Duminică.

Sociologul atrage atenția și că „s-a introdus panică și prin alte mecanisme decât cele ale statului”.

„Discuția e mult mai amplă, preluăm știri fără să consultăm specialiști, faptul că nu se verifică sursele, iar știrile sunt rostogolite, înseamnă că și presa are o anumită responsabilitate.”

Climatolog ANM: „Nu există nicio furtună Ashley”

Climatologul Roxana Bojariu de la Administrația Națională de Meteorologie a subliniat pe Facebook, încă de pe 24 septembrie, că „nu există la momentul ăsta nicio furtună Ashley” și a recomandat să se ia în considere doar sursele autorizate de informații. Ea a explicat că numele Ashley este inclus pe o listă pentru furtuni puternice întocmită de serviciile meteo britanice, olandeze și irlandeze, dar că nu a fost folosit până acum deoarece nu a existat o furtună de intensitate adecvată.

„Mâine/poimâine veți afla stirea că suntem atacați pe aliniamentul Focșani- Namoloasa și se prăbușesc comunicațiile, se blochează infrastructura de transport etc. – dintr’o !”, scria climatologul săptămâna trecută.

Într-o postare ulterioară, Bojariu a criticat dezinformarea, afirmând că „surse mioritice neidentificate” au denumit un sistem de joasă presiune fără a avea legitimitate meteorologică, adăugând: „Colegii noștri cu lista numelor… nu au considerat necesar să dea nume ciclonului”. De asemenea, a menționat că, deși nu este un ciclon notabil, se preconizează o răcire și precipitații „destul de consistente” în perioada următoare.

„Asta nu înseamnă că e de neglijat pentru noi: va fi răcirea de la sfârșit de săptămâna, vor fi precipitații destul de consistente la începutul săptămânii viitoare- cât de consistente și unde va fi cel mai mult, se va vedea mai clar în zilele următoare. Bottom line: Ăștia cu Ashley, vedeți că vă caută la serviciile meteo britanic, olandez și irlandez!”, a adăugat Roxana Bojariu.

Vlad Petreanu: „Sunt complet derutat”

Într-o postare pe rețeaua de socializare, jurnalistul Vlad Petreanu a evidențiat motivele pentru care se simte complet derutat din cauza declaraților în contradictoriu dintre autorități și meteorologi.

„Directorul executiv al Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), Florinela Georgescu: „acest ciclon nu s-a format încă”.

Mircea Fechet, ministrul Mediului: Fechet: „Ne uităm cu îngrijorare, pentru că acest ciclon, Ashley se pare că se va numi, are o tendință de a mătura România de la Vest la Est.

Meteorologul Lucian Sfîcă: „Ce avem de fapt în momentul de față nu e altceva decât o clasică situație pluviogenetică de vară pentru țara noastră… a considera așa ceva ca fiind furtuna ultimilor 20 de ani înseamnă că meteorologia a murit.”

Președintele CJ Ilfov, Hubert Thuma: „Aveți grijă și de animalele voastre! Toate ființele au dreptul la viață. Dezlegați-vă câinii, în caz de inundații! Să se poată salva. Cu ajutorul fundației noastre, construim țarcuri, prevăzute cu uși speciale, pentru câinii ținuți în lanțuri.”

MAI, către proprii angajați: „scoateți din priză aparatele electrice pentru a evita defectarea acestora în cazul unor întreruperi ale alimentării cu energie electrică cauzate de condițiile meteorologice nefavorabile”.

Băi… wtf?”, a scris acesta pe Facebook.

Cum era de așteptat, subiectul a devenit motiv de glume și meme pe rețelele sociale.

„Dragii mei, ciclonul a fost amânat din cauza condițiilor meteo nefavorabile”, astfel de glume au circulat pe Facebook, Instagram, WhatsApp sau TikTok. Mulți s-au întrebat unde e ciclonul, având în vedere că în București ploaia nu a speriat pe nimeni.

„Suntem incredibili! Acum ne plângem că nu a venit CICLONUL. Mai bine ca suntem avertizați. În loc să mulțumim că nu a fost (deocamdată) ceva grav..noi ne plângem că am fost avertizați…Prefer să fiu avertizată ca s-ar putea să fiu în pericol decât să nu fiu avertizată deloc! Dacă au anunțat…nu e bine!Dacă nu ar fi anunțat …nu e bine!”, a scris Oana Pellea pe Facebook, iar postarea a strâns mii de aprecieri.

Related posts

Prognoza meteo, 16 noiembrie. Zonele cu cele mai ridicate temperaturi

econtext

Recalcularea pensiei, pentru toți românii. Ministrul Muncii anunță cum se vor schimba veniturile

econtext

Românii, chemați la armată. Instrucție de patru luni pentru femei și bărbați

econtext

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More