2 C
București
21 noiembrie 2024
econtext.ro
ACTUAL

De ce sunt de speriat vânătorii de munte ai României? „Asigură” înălțimile. Rusia i-a vrut „morți”

De ce sunt de speriat vânătorii de munte ai României? „Asigură” înălțimile. Rusia i-a vrut „morți”. După Forțele pentru Operații Speciale, alături de parașutiști sau infanteria marină, vânătorii de munte sunt catalogați ca fiind în elita Armatei Române.

De ce sunt de speriat vânătorii de munte ai României? „Asigură” înălțimile. Rusia i-a vrut „morți”. După Forțele pentru Operații Speciale, alături de parașutiști sau infanteria marină, vânătorii de munte sunt catalogați ca fiind în elita Armatei Române.

Arma a fost înființată la 3 noiembrie 1916, când Marele Cartier General, prin Ordinul nr. 234, a decis transformarea Școlii Militare de Schiori din București în „Corpul Vânătorilor de Munte”. În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, vânătorii de munte au participat activ la luptele de pe Frontul de Răsărit și, după 23 august 1944, la cele de pe Frontul de Vest.

De ce sunt de speriat vânătorii de munte ai României? „Asigură” înălțimile. Rusia i-a vrut „morți”

După cel de-Al Doilea Război Mondial, a urmat o perioadă mult mai grea pentru vânătorii de munte, confruntarea cu un adversar mult mai puternic, „aliatul sovietic” care îsi propusese lichidarea acestor trupe de elită. Rușii nu acceptau să mai aibă lângă ei astfel de trupe specializate mai ales după ce în cel de-Al Doilea Război Mondial fosta Armată Roșie a fost umilită de vânătorii de munte din Finlanda. Pur și simplu generalii ruși nu suportau o astfel de armă.

Drept urmare, în perioada 1946 – 1961, trupele de vânători de munte au fost restructurate, ajungându-se la 14 aprilie 1961, la desființarea și ultimei structuri de Vânători de Munte, Bg. 2 V.M. Însă, în anul 1964 la 14 octombrie, prin ordin al Ministerului Apărării Nationale s-a reînfiintat Bg. 2 V.M. În perioada 1964 – 1969 au mai fost înfiintate trei brigăzi (1,4 și 5), iar în perioada 1990 – 1991, alte două (7 și 61).

Misiunile

Având în vedere că 1/3 din teritoriul României este teren muntos – împădurit, batalioanele și brigăzile de vânători de munte sunt structuri militare specializate în ducerea acțiunilor în teren muntos – împădurit, actionând în subordinea Corpului de armată de arme întrunite. Ele duc acțiuni de luptă ofensive sau de apărare, atât independent, cât si-n cooperare cu alte trupe, în teren muntos – împădurit, greu accesibil, acolo unde celelalte arme nu pot actiona.

„De asemenea prin actiuni de hărtuire permanentă (tip „comando”) asupra inamicului ce duce actiuni ofensive în zona montană, îi poate fractiona dispozitivul , perturba logistica actiunilor si chiar îi creează o stare de nesigurantă în zona respectivă, ducând la scăderea gravă a moralului trupelor”, arată MApN.

Perioada NATO

În perioada 1995 – 2001, trupele de vânători de munte au desfăsurat exercitii de instruire în comun la nivel pluton sau companie cu forte speciale din armatele următoarelor state: S.U.A., Marea Britanie, Grecia, Olanda, Turcia, Franta și Italia, făcându-se un schimb util de cunostinte privind ducerea actiunilor de luptă în teren muntos – împădurit, procedeele tehnice de escaladare a masivilor muntosi cât și a salvării rănitilor din abrupturi montane.

Brigada 2 Vânători de Munte „Sarmizegetusa” a participat la operațiuni în străinătate de pace și criza internațională din Kosovo, Irak și Afghanistan. Opt militari ai acestei brigăzi și-au pierdut viața în Afghanistan.

Related posts

Cât de duri sunt soldații români din Forţele Speciale? Au luptat alături de americani în Afganistan

econtext

George Simion a spart 14.000.000€. Un tovarăș îl acuză: I-a tocat pe propagandă și presa rusofilă

econtext

Rusia, cel mai mare pericol pentru securitate. Avertismentul lui Iohannis la summitul B9

econtext

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More