0.8 C
București
22 noiembrie 2024
econtext.ro
ȘTIRI

Avantajul numeric al armatei lui Putin în Ucraina va înceape să scadă. „Rusia își consumă moștenirea sovietică”

Avantajul numeric al Rusiei împotriva Ucrainei este posibil să înceapă să se diminueze încă de la sfârșitul acestui an, a declarat analistul militar american Michael Kofman.

Vorbind cu Benjamin Hart de la Intelligencer într-un interviu publicat marți, Kofman a declarat că, în timp ce Kremlinul a susținut presiunea asupra Ucrainei suferind pierderi ridicate de uzură, acum începe să se zbată sub „constrângeri foarte semnificative”.

„Și, în orice caz, avantajul său pe câmpul de luptă va scădea pe măsură ce intrăm în această iarnă și privim mai departe, în 2025”, a declarat Kofman, analist la Carnegie Endowment for International Peace.

Kofman a subliniat că nu crede că Rusia va rămâne în curând fără echipament sau fără oameni, dar susține că Moscova nu-și poate menține ritmul ofensiv pentru mult timp.

O astfel de evoluție ar putea fi o rază de speranță pentru Ucraina, care se confruntă cu o înaintare rusă lentă, dar brutală, în est, în mare parte atribuită faptului că Moscova aruncă în mașina de tocat carne mulți oameni și echipament militar.

Prima explicație a lui Kofman este că Moscova a înlocuit pierderile mari de echipamente cu armament din era sovietică, dar chiar și aceste stocuri de rezervă nu pot dura la nesfârșit.

„Rusia își consumă moștenirea sovietică, iar rata sa de producție de echipamente este destul de scăzută în raport cu numărul pierderilor de pe câmpul de luptă”, a spus el.

„Ceea ce înseamnă că armata rusă a fost din ce în ce mai mult forțată să ajusteze tacticile pentru a-și minimiza pierderile”, a adăugat el. „Iar acest lucru reduce, de asemenea, capacitatea lor de a realiza progrese semnificative din punct de vedere operațional”.

Creșterea bonusurilor arată că recrutarea este sub presiune
Kofman crede, de asemenea, că guvernul rus nu poate susține creșterea bonusurilor și a beneficiilor pe care le oferă în masă noilor recruți.

În timp ce continuă să încerce să copleșească Ucraina prin inundarea câmpului de luptă cu trupe, Rusia a oferit plăți anormal de mari pentru noii soldați, cum ar fi atunci când, în iulie, Moscova a promovat bonusuri de înscriere egale cu cele ale armatei SUA. Și asta pentru un oraș în care salariul mediu este mai mic de cinci ori decât salariul mediu din SUA.

„Este clar că, la acest ritm al pierderilor, campania rusă de recrutare prin contract este incapabilă să țină pasul”, a declarat Kofman. „Acest lucru, de asemenea, nu înseamnă că Rusia va rămâne fără trupe, dar este clar că se va chinui să facă rost de soldați”.

Ministerul britanic al Apărării a postat o actualizare luni, afirmând că este prosibil ca Rusia să fi suferit cea mai mare rată zilnică de pierderi de la începutul războiului, amploarea medie a pierderilor crescând semnificativ cu fiecare an care trece.

Oficialii britanici au estimat că Rusia va pierde în mod constant 1.000 de militari pe zi pe parcursul iernii viitoare, după ce a suferit deja pierderi zilnice record în mai și septembrie.

Acest lucru se întâmplă în timp ce Rusia împinge intens pe frontul de est, asediind orașele cheie Vugledar și Pokrovsk din Donețk, în timp ce încearcă să recupereze localitățile cucerite de Ucraina în regiunea Kursk.

Strategia pe termen lung a lui Putin sub semnul întrebării
Luptele din Donbas au fost dificile, luând mai mult de un an pentru a cuceri Vugledar.

Deși forțele ruse au avansat până la limitele orașului Pokrovsk, Kofman a declarat că ar trebui să le ia mai mult decât câteva săptămâni de luptă pentru a cuceri orașul.

Analiza sa privind ritmul de luptă al Rusiei are implicații nu numai pentru linia frontului din Ucraina, ci și pentru economia de război a Rusiei, pe care liderul rus Vladimir Putin a reorientat-o pentru a se baza puternic pe producția de apărare după începerea războiului.

Proiectul de buget al Federației, prezentat în septembrie indică faptul că autoritățile intenționează să continue să cheltuiască aproximativ 40% din bugetul total al națiunii pentru armata și securitatea națională.

Rusia a înregistrat o creștere a PIB-ului de 3,6% în 2023, în ciuda sancțiunilor internaționale. Putin și administrația sa au considerat în mare măsură aceste cifre drept un semn triumfător al rezistenței Rusiei.

Dar nu este clar cât timp Moscova poate menține această strategie. Unii economiști spun că, dacă războiul dispare sau producția încetinește, sectorul apărării nu va mai fi capabil să susțină economia rusă, ceea ce va duce la recesiune.

Aprovizionarea Ucrainei cu echipamente și trupe este, de asemenea, departe de a fi asigurată, cu o dependență de Occident pentru a trimite arme vitale și un program de mobilizare întârziat.

Între timp, Kievul a încercat să își dezvolte propria industrie de apărare și a fabricat rachete, sisteme de artilerie și o serie de drone terestre, maritime și aeriene.

Related posts

Domnule Ponta, nu iesiti in strada pentru Severin? Nu face PSD-ul lant viu in jurul lui? Unde va este sustinerea legendara?

Asaftei Bogdan

Criza a pus industria romaneasca pe butuci: peste 400.000 de angajati au fost concediati. VEZI HARTA completa a concedierilor din toate judetele tarii

Asaftei Bogdan

Putin promulgă ieşirea Rusiei din tratatul care interzice testele nucleare

econtext

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More