6.7 C
București
24 noiembrie 2024
econtext.ro
ȘTIRI

Volodimir Zelenski atenționează Occidentul. Ce s-ar putea întâmpla în Rusia

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski și-a exprimat nemulțumirea față de lipsa unei reacții din partea Occidentului privind mobilizarea trupelor nord-coreene în Rusia pentru a participa la conflictul din Ucraina.

Volodimir Zelenski critică tăcerea Occidentului

„Cred că reacţia la acest subiect este nulă; ea a fost zero”, a declarat Volodimir Zelenski într-un interviu acordat canalului de ştiri sud-coreean KBS şi dat publicităţii de cabinetul său de presă.

Kievul și aliații săi occidentali acuză regimul nord-coreean de trimiterea a aproximativ 10.000 de soldați în Rusia pentru a participa la conflictul împotriva Ucrainei, criticând dur această acțiune drept o „escaladare” și o „internaționalizare” a războiului. Această mutare a generat îngrijorări cu privire la extinderea dimensiunii internaționale a conflictului.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat luni că un contingent suplimentar de 12.000 de militari nord-coreeni ar putea ajunge „în curând” în Rusia, având în vedere pregătirile pentru instruirea acestora. Zelenski a subliniat că președintele rus Vladimir Putin „testează reacția Occidentului, a NATO și a Coreei de Sud” prin mobilizarea acestui prim grup de soldați nord-coreeni pe frontul ucrainean, punând presiune asupra aliaților săi pentru a lua măsuri clare împotriva acestei inițiative.

Volodimir Zelenski, avertisment pentru Occident

Zelenski a avertizat că, în lipsa unei reacții din partea Occidentului, „numărul trupelor nord-coreene la granițele noastre va crește”, exprimându-și îngrijorarea față de intensificarea acestui sprijin militar străin. El a făcut o paralelă cu situația din 2014, când anexarea Crimeei de către Rusia nu a fost urmată de un răspuns ferm din partea comunității internaționale, considerând că lipsa unei reacții puternice a contribuit la continuarea acțiunilor rusești.

Zelenski a evidențiat, de asemenea, „tăcerea Chinei” în privința acordurilor încheiate între Rusia și Coreea de Nord, subliniind importanța unei reacții globale în fața acestei alianțe emergente.

„Nu spun că China este în tabăra noastră, în schimb ea este unul dintre garanţii securităţii” în Asia, or Coreea de Nord este pe cale să atragă toată regiunea în război” în Ucraina, a subliniat preşedintele Volodimir Zelenski.

Volodimir Zelenski

De ce a apelat Rusia la ajutorul nord-coreenilor

Conform declarațiilor NATO, Rusia, confruntată cu o lipsă tot mai acută de soldați, apelează la Coreea de Nord pentru sprijin militar în ofensiva sa din estul Ucrainei, unde trupele ucrainene se confruntă cu dificultăți din cauza insuficienței resurselor. Această colaborare militară a stârnit preocupări în rândul comunității internaționale.

Săptămâna trecută, oficialii nord-coreeni au subliniat că orice desfășurare a soldaților lor în Rusia ar respecta normele dreptului internațional, deși nu au confirmat explicit prezența acestora pe teren. Declarația Coreei de Nord lasă loc speculațiilor, dar nu clarifică în mod oficial participarea militarilor nord-coreeni pe frontul ucrainean.

Duma de Stat a Rusiei a aprobat în unanimitate ratificarea unui „tratat de parteneriat strategic global” cu Coreea de Nord, marcând un pas semnificativ în consolidarea relațiilor bilaterale. Se așteaptă ca și Consiliul Federației să aprobe documentul pe 6 noiembrie, moment după care tratatul va intra oficial în vigoare, urmând să fie promulgat de președintele Vladimir Putin.

Semnat în iunie, tratatul include, printre altele, o clauză în articolul 4 ce prevede acordarea de „ajutor militar imediat” în cazul unui atac din partea unei țări terțe. Această alianță militară subliniază noua dinamică de parteneriat dintre Moscova și Phenian, oferind posibilitatea ca sprijinul nord-coreean să se intensifice în contextul conflictului din Ucraina, relatează AFP.

Related posts

FOTO Japonia mută 40 avioane de 3.200.000.000$ pe o șosea de teama unui tsunami. Care a fost logica?

econtext

50 de rachete ATACMS, îndreptate de ucraineni spre „bârlogul lui Putin”. Kremlinul, în criză

econtext

Fostul premier olandez Mark Rutte, posibilul succesor al lui Stoltenberg la șefia NATO

econtext

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More