4.5 C
București
23 noiembrie 2024
econtext.ro
ACTUAL

Varianta românească a aruncătoarelor de rachete Katiușa „seceră”, acum, ruși! Le-am donat Ucrainei

Varianta românească a aruncătoarelor de rachete Katiușa „toacă”, acum, ruși! Le-am donat Ucrainei. În afară de celebrele HIMARS, Armata Română mai are în dotare și LAROM.

Varianta românească a aruncătoarelor de rachete Katiușa „toacă”, acum, ruși! Le-am donat Ucrainei. În afară de celebrele HIMARS, Armata Română mai are în dotare și LAROM

Este un aruncător de proiectile reactive dezvoltat de către firma Aerostar Bacău din România și firmele Elbit și IMI din Israel.

Este vorba de un sistem care are la bază aruncătorul APRA-40, o variantă locală a sovieticului BM-21 GRAD.

Varianta românească

Sistemul prevede un lansator montat în spatele unui camion care poate lansa atât muniție reactivă nedirijată LAR MK-4 de 160 mm, cât și proiectile reactive nedirijate cal. 122mm.

Varianta românească a aruncătoarelor de rachete Katiușa „toacă”, acum, ruși! Le-am donat Ucrainei
Camioanele sistemului LAROM pot transporta două containere a câte 13 rachete cal. 160 mm fiecare sau două containere cu câte 20 de rachete 122mm.

Rachetele LAR Mk-4 cal. 160mm sunt nedirijate și au o rază de lovire între 20 și 45 de km, iar cele de cal. 122mm pot lovi ținte până la 20km.

LAROM au apărut în urma unui program de modernizare care a fost demarat în anul 1996, iar primele lansatoare au fost livrate Forţelor Terestre Române în anul 2001. În prezent, în afară de HIMARS, LAROM reprezintă sistemul de artilerie cu cea mai mare putere de foc din dotarea Armatei Române.

Donate Ucrainei

Totuși, experții militari susțin că actualul sistem LAROM se confruntă cu ceva limitări cum ar fi inexistenţa unor sisteme de navigaţie inerţială sau prin GPS, iar muniţia nu este standard NATO şi nu este containerizată pentru o mai uşoară manipulare.

„Sistemele multiple de rachete aflate în dotare prezintă limitări privind combaterea ţintelor la distanţe peste 45 Km şi pot lansa numai proiectile reactive nedirijate, cu o precizie relativă. Acestea nu pot combate ţinte punctuale şi ţinte situate la distanţe mai mari de 45 de kilometri”, arată MApN când s-a decis să achiziționeze HIMARS.

Caracteristici tehnice

-Calibru: GRAD 122 mm și LAR Mk.4 160 mm

-Număr țevi: 2 × 20 (122 mm); 2 × 13 (160 mm)

-Cadență de tragere: 40 × 122 în 20 de secunde; 26 × 160 în 45 de secunde

-Bătaie maximă: 20,4 km (122 mm); 45 km (160 mm)

-Sistem de ochire: ACCS

Astfel de sisteme de rachete au fost donate de România armatei ucrainene. Nu se știe numărul exact acestora, dar pe contul de Twitter Ukrainian Front a apărut, la un moment dat, un video în care este prezentat sistemul românesc de rachete cu lansare multiplă (MLRS) APR-40.

3

Treptat, sistemele LAROM vor fi înlocuite cu HIMARS ale căror platformele au o autonomie de aproape 500 de kilometri pe şosea la o viteza maximă de 85 de kilometri pe oră. Sistemele au o greutate totală de 11 tone.

Related posts

Cine este preotul care s-a sinucis la metrou și ce l-a determiant să se arunce în fața trenului

econtext

Xi Jinping, vizită în Rusia! Președintele Chinei va discuta cu Putin despre cooperarea dintre cele două mari state!

Axinte Dan

În acest weekend, centrul Bucureștiului va fi luat cu asalt de „Noaptea Dansului”

econtext

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More