-1.7 C
București
18 ianuarie 2025
econtext.ro
ACTUAL

Putin intensifică atacurile asupra infrastructurii critice din România și Polonia. Energia, vizată

Putin intensifică atacurile asupra infrastructurii critice din România și Polonia. Energia, vizată. SUA și România sunt ținte constante. Poloniei, Rusia i-a „dedicat” o unitate cibernetică specială. Totul din cauza ajutorului acordat Ucrainei.

Putin intensifică atacurile asupra infrastructurii critice din România și Polonia. Energia, vizată.  

Incidentele notabile includ atacuri de tip ransomware asupra utilităților românești Electrica și a infrastructurii de petrol și apă din SUA.

Marile planuri militare ale lui Putin eșuează, așa cum s-a întâmplat în Siria, iar evoluțiile din Ucraina sunt departe de a prevedea sfârșitul războiului cu o victorie a Rusiei.

Putin intensifică atacurile asupra infrastructurii critice din România și Polonia. Energia, vizată

Noua strategie a lui Putin este în prezent să creeze dezordine, să atace infrastructura critică occidentală și a țărilor prin care trec ajutorele masive militare pentru Ucraina.

Un raport al Cyble Research arată că hackerii ruși își intensifică atacurile asupra infrastructurii critice, evoluând de la atacuri Distributed-Denial-of-Service (DDoS) și deformarea site-urilor web la modificarea controalelor tehnologiei operaționale (OT) asupra sistemelor critice.

Cyble a raportat că atacurile sunt efectuate de două grupuri principale, The People’s Cyber ​​Army (PCA) și Z-Pentest, care postează videoclipuri cu operațiunile lor pe Telegram.

Atacurile au vizat o serie de țări, preponderent România, Polonia, Canada, Australia, Franța, Coreea de Sud, Taiwan, Italia și Germania, fiind motivate în primul rând de sprijinul acordat de aceste țări Ucrainei în războiul cu Rusia.

De exemplu, la 10 decembrie, Electrica a fost lovită de un atac cibernetic. Ministerul Energiei din România a raportat că a fost folosit un virus tip ransomware.

Electrica furnizează energie electrică la 4 milioane de utilizatori și gestionează rețele din Nordul și Sudul Transilvaniei și Nordul Munteniei.

Analiștii și operatorii de securitate cibernetică leagă, în general, hackerii aliniați cu Rusia de guvernul sau factorii de decizie din Rusia.

Deși nu a fost stabilită nicio legătură directă cu Moscova, atacul este văzut ca fiind legat de anularea alegerilor prezidențiale din România și de înlăturarea unui candidat pro-rus (Călin Georgescu) după ce a fost dovedită ingerința Moscovei, spun analiștii. Acest lucru se poate întâmpla și în Polonia.

„Niciun stat UE nu se confruntă cu mai multe atacuri online rusești decât Polonia, după cum arată peste 80.000 de atacuri cibernetice din ianuarie până în octombrie 2024”, a declarat ministrul Afacerilor Digitale al țării, Krzysztof Gawkowski, care este și viceprim-ministru, potrivit postului public TVP, citat de Anadolu.

Gawkowski a avertizat că Kremlinul intenționează să se amestece în alegerile prezidențiale din Polonia, care vor avea loc în luna mai.

Subliniind finanțarea extinsă alocată pentru a contracara războiul cibernetic al Rusiei și un nou centru special de coordonare, Gawkowski susține că Polonia a luat măsurile necesare pentru a-și proteja spațiul cibernetic.​​​​​​

Related posts

S-a aflat adevărul despre Cristian Cioacă! Fosta sa iubită a recunoscut totul

econtext

În zona Metalurgiei din Sectorul 4 a fost deschisă o nouă parcare publică pe bază de abonament

econtext

Se caută spioni! SRI face angajari. Ce posturi sunt disponibile

econtext

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More