17 ianuarie 2025
econtext.ro
ȘTIRI

Erdogan dezvoltă rachete ce pot lovi mare parte a Europei. De ce e Marea Neagră, în „vizor”?

Erdogan dezvoltă rachete ce pot lovi mare parte a Europei. De ce e Marea Neagră, în „vizor”? Turcia dezvoltă o rachetă balistică cu o rază de acțiune de 2.000 km, a anunțat oficial președintele țării, Recep Tayyip Erdogan.

Erdogan dezvoltă rachete ce pot lovi mare parte a Europei. De ce e Marea Neagră, în „vizor”?

Erdogan a declarat și că numărul de rachete cu o rază de acțiune de peste 800 km va fi crescut.

Înaintea acestor ambiții strategice, Ankara se limitase la o rază de doar 1.000 km și ar fi trebuit creat un centru de testare în Somalia pentru o rachetă cu o astfel de rază.

Erdogan dezvoltă rachete ce pot lovi mare parte a Europei. De ce e Marea Neagră, în „vizor”?

De ce s-a schimbat strategia Turciei? Cine prevede că-i va fi inamic ca să folosească astfel de rachete? Că nu sunt doar pentru vânzare.

Fiecare kilometru suplimentar de autonomie înseamnă o creștere a complexității dezvoltării și producției rachetei, precum și o creștere a costurilor, deci trebuie să existe „necesitatea” ca să fie justificată producția.

Turcia are Bora OTRK cu o rază de acțiune de până la 280 km, așa cum a declarat dezvoltatorul Roketsan.

Testează și racheta Tayfun, pentru care raza oficială de acțiune este de peste 280 km, dar în practică este de cel puțin 560 km, lucru dovedit în timpul testelor, potrivit Defense Express.

Prin urmare, este foarte posibil ca atunci când Recep Erdogan a vorbit despre creșterea numărului de rachete cu o rază de acțiune de 800 km, să fi dezvăluit capacitățile reale ale Tayfun.

În vizorul acestui complex de rachete se află o regiune destul de semnificativă în jurul Turciei, dată fiind situația geopolitică actuală.

Intervalul de 800 km cuprinde întregul teritoriu al Greciei, cu care relațiile sunt în mod tradițional foarte tensionate, Israelul, care tocmai a avertizat asupra unui posibil conflict direct, dar și Siria, urmărind să controleze resursele de petrol și gaze.

Erdogan dezvoltă

Și România este în această rază de acțiune, mai ales Marea Neagră, de asemenea cu rezerve bogate în gaze.

Dar intervalul de 2.000 km este deja o revendicare a superiorității regionale. Pentru că va permite lovituri aproape în întregul teritoriu al Iranului, cea mai mare parte a Europei, Orientul Mijlociu și Africa de Nord.

Și, de asemenea, mai mult decât o parte semnificativă a Federației Ruse, inclusiv Moscova și Sankt Petersburg, precum și centre industriale și economice destul de îndepărtate, cum ar fi Kazan, Ufa și Magnitogorsk.

Erdogan dezvoltă

Turcia duce o politică vizibil agresivă privind rezervele de petrol și gaze din Mările Mediterana, Egee, Marea Neagră, vitale pentru economia țării.

Noile rachete se vor adăuga acțiunilor de presiune pentru a-și impune interesele în aceste regiuni și, deși Turcia este membră NATO și duce, potrivit oficialilor, o politică de diplomație pentru parteneriate strategice, a dovedit până acum că încearcă să-și impună strategia fără să țină cont de nimic.

Politica Turciei, din ce în ce mai agresivă

„Turcia are capacitatea, puterea și cel mai important, determinarea” de a elimina toate amenințările la adresa existenței sale, direct la sursă”, a declarat vineri ministrul de Externe, Hakan Fidan, referindu-se la obiectivul său de a elimina organizațiile kurde, indiferent cine le susține, mai ales în Siria.

„Nimic nu va mai fi la fel ca înainte. Vechea ordine nu va continua în Siria. Este sfârșitul drumului pentru gruparea teroristă PKK și afiliații săi din Siria”, a declarat Fidan, potrivit Anadolu.

Curățarea teritoriului sirian de terorism va fi principalele priorități ale Turciei în 2025, a spus Fidan, subliniind că ținta principală a tuturor organizațiilor teroriste care operează în această regiune a fost întotdeauna Turcia.

Fidan a cerut țărilor „care arată o poziție părtinitoare” să învețe o lecție din recentele atacuri teroriste. Se referea la SUA, care susțin gruparea preponderent kurdă SDF și YPG din Siria.

Ministrul a subliniat necesitatea ca toată lumea să observe că organizațiile teroriste nu fac diferența între Europa, America sau Turcia.

Menționând că regiunea s-a săturat de războaie și conflicte, Fidan a subliniat că Turcia a devenit „un jucător internațional activ și respectat”.

El a sugerat că Ankara va face jocurile în Siria, „apărând justiția, umanitatea și drepturile poporului sirian”.

„Ca cineva care a lucrat intens în Siria în ultimii 13 ani, să vedem acest rezultat, desigur, ne face plăcere tuturor. Pot spune că povestea noastră cu privire la Siria abia începe”, a declarat Fidan.

Related posts

Momentul atacului rusesc cu racheta balistică intercontinentală Rubezh.Orașul Dnipro, devastat

econtext

De ce Rusia nu trage cu rachetele Kalibr aflate pe navele din Marea Neagră? „Au fost 2 cazuri”

econtext

Corupție la Kremlin. FSB începe epurarea generalilor din Ministerul Apărării

econtext

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More