La intrarea în vigoare a armistițiului în Fâșia Gaza, mii de luptători ai Hamas au ieșit din tuneluri pentru a asigura schimbul de ostatici contra deținuților israelieni, într-o demonstrație de forță ce semnalează faptul că rămâne puterea dominantă în enclava palestiniană, relatează presa americană.
Hamas și-a arătat autoritatea duminică afișându-și militanții, care au apărut pe străzi în uniformă și înarmați, arătând semnul victoriei mulțimii de palestineni care i-a aclamat. Potrivit mediatorilor arabi, printre ei s-au aflat și luptători din unitatea de elită Forța Nuhba.
„Prezența armată a Hamas pe teren este o palmă dată guvernului și armatei israeliene. Evidențiază faptul că obiectivele Israelului pentru război nu au fost niciodată realizabile”, a comentat Gershon Baskin, un fost negociator israelian, în prezent director pentru Orientul Mijlociu al grupului de apărare a diplomației International Communities Organization, citat de Wall Street Journal.
Armistițiul de 42 de zile încheiat cu medierea Qatarului, a Egiptului și a SUA vine după un război de un an și jumătate, declanșat după masacrul Hamas în sudul Israelului, care a redus Gaza la ruine și a ucis circa 47.000 de palestinieni, militanți și civili. Conflictul a dus la creșterea tensiunilor în regiune, antrenând Iranul și milițiile sale aliate din Orientul Mijlociu.
Ministrul israelian de externe, Gideon Sa’ar, a declarat duminică că acordul actual vizează doar o încetare temporară a focului și că o încheiere permanentă războiului ar depinde de renunțarea Hamas la putere în etapele ulterioare ale negocierilor. El a declarat că Israelul nu și-a îndeplinit încă obiectivele de a dezmembra capacitățile militare și de guvernare ale Hamas și a indicat că este pregătit să strămute din nou palestinienii dacă ostilitățile sunt reluate.
„Nu există niciun viitor în care să existe pace, stabilitate și securitate pentru ambele părți dacă Hamas rămâne la putere”, a punctat Sa’ar.
Hamas va asigura ordinea în Fâșia Gaza în cursul armistițiului
În conformitate cu acordul de încetare a focului încheiat săptămâna trecută, poliția condusă de Hamas va avea responsabilitatea de a asigura legea și ordinea în rândul palestinienilor în general. De asemenea, aceasta va asigura reîntoarcerea palestinienilor la casele lor din Nord. Aproximativ 90% din populația din Gaza a fost strămutată intern.
Forțele de poliție ale Hamas nu se vor putea apropia de zonele în care se află trupele israeliene sau să intre în zonele tampon din apropierea graniței cu Israelul, conform protocoalelor de securitate convenite între Hamas, Israel și țările mediatoare.
Ofițerii de poliție au dreptul de a purta arme la nevoie și vor fi monitorizați de echipe de observatori egipteni și arabi, care vor fi staționate în cel puțin 13 locații din Gaza. Conform acordului, forțele Hamas vor purta uniforme albastre, iar numărul lor variază în funcție de densitatea populației din diferite zone.
Orice tentativă de reînarmare sau amenințare a israelienilor va fi considerată o încălcare a termenilor acordului, a declarat un oficial israelian din domeniul securității.
Un aspect important al primei etape a acordului de încetare a focului se referă la creșterea semnificativă a cantității de ajutor care intră în Gaza, Hamas patrulând principalele rutele și însoțind camioanele și distribuitorii de ajutor alături de ONU.
„Forțele de securitate au ieșit pe străzi și sunt acum mai vizibile în jurul principalelor intersecții, ceea ce au putut face fără riscul de a fi ucise timp de mai multe luni”, a declarat Sam Rose, un înalt funcționar al Agenției ONU pentru Ajutor și Lucrări, cel mai mare grup de ajutor din Gaza, într-un interviu telefonic din enclavă.
Israelul estimează că Hamas avea până la 30.000 de luptători organizați în 24 de batalioane, din care armata israeliană susține că a ucis aproximativ 17 000 de luptători și a reținut alte mii.
Hamas nu a făcut public câți luptători a pierdut, dar sunt semne că s-a reorganizat și a recrutat sub comanda fratelui mai mic al lui Sinwar, Mohammed. De asemenea, Israelul consideră că Hamas mai are câteva batalioane în zonele din centrul Gazei, unde armata israeliană a fost mai puțin activă decât în alte zone ale enclavei.
Hamas socotește că a obținut o victorie
Deși gruparea a suferit pierderi devastatoare, apariția militanților în vehicule pe străzile distruse din Gaza este modalitatea grupării palestiniene de a transmite mesajul că nu a fost distrusă, comentează CNN.
Acordul cu Israelul deschide, de asemenea, ușa pentru negocieri ulterioare, care ar putea duce la o retragere completă a Israelului din Gaza și la o încetare permanentă a focului.
„(Acordul) îndeplinește toate aceste condiții… rezistența a obținut ceea ce dorește poporul palestinian”, a declarat Osama Hamdan, membru politic de rang înalt al Hamas, pentru Al Jazeera, după încheierea acordului.
Khalil Al Hayya, principalul negociator al Hamas, a declarat, într-un discurs susținut miercuri, că Israelul nu a reușit să își atingă obiectivele de război și a lăudat aripa armată a Hamas, Brigăzile Al Qassam, al căror purtător de cuvânt, Abu Obaida, a catalogat războiul din Gaza drept o „inspirație” pentru generațiile viitoare.
Unii miniștri israelieni, deputați și chiar o minoritate a familiilor ostaticilor consideră acceptarea unui acord drept o înfrângere a Israelului. Ministrul de extremă dreapta Itamar Ben Gvir și partidul său au demisionat din guvern și din Knesset (parlament), catalogând armistițiul drept o „capitulare”. Ministrul de finanțe Bezalel Smotrich, l-a numit „catastrofal”, iar un grup de rezerviști din armată l-a denumit „Acordul de capitulare”.
„Când vedem… dansurile din Gaza, celebrările din satele din Iudeea și Samaria – înțelegem care parte a cedat în acest acord”, a declarat Ben Gvir, joi. Iudeea și Samaria este ceea ce Israelul numește Cisiordania.
Însă majoritatea israelienilor salută acordul, inclusiv majoritatea familiilor ostaticilor, președintele israelian Isaac Herzog și opoziția politică. Biroul lui Netanyahu a declarat, după ce cabinetul de securitate a aprobat acordul, că prim-ministrul „sprijină în continuare îndeplinirea obiectivelor războiului”.
Mișcarea islamistă se regrupează
Hamas, care a deținut cândva controlul militar și politic asupra Gazei, a fost redus la o fracțiune din vechea sa forță după campania de 15 luni a Israelului, iar odată cu slăbirea semnificativă a aliaților săi regionali Hezbollah și Iran, grupul a devenit izolat la nivel regional.
Cu toate astea, mișcarea a continuat să se prezinte palestinienilor drept un formidabil grup de rezistență armată împotriva Israelului, refăcându-și rândurile prin recrutarea a aproape la fel de mulți militanți noi pe cât a pierdut.
„De fiecare dată când Israelul își încheie operațiunile militare și se retrage, militanții Hamas se regrupează și reapar pentru că nu există nimic altceva care să umple golul”, a declarat recent secretarul de stat al Statelor Unite, Antony Blinken, în cadrul unei intervenții la Consiliul Atlantic.
„Într-adevăr, estimăm că Hamas a recrutat aproape la fel de mulți militanți noi pe cât a pierdut. Aceasta este o rețetă pentru o insurgență durabilă și un război perpetuu”.
Tahani Mustafa, analist la International Crisis Group (ICG), susține că suferința provocată palestinienilor din Gaza de războiul Israelului creează un teren fertil pentru recrutare.
„Se poate observa o sporire a recrutării tocmai pentru că atunci când există ocupație și violență, ești relevant acolo”, a declarat ea pentru CNN. „Cum vă puteți aștepta ca segmente ale populației din Gaza, care au pierdut totul, să accepte pur și simplu situația? Este un război pentru supraviețuire. Grupuri precum Hamas le oferă (palestinienilor) mijloacele de a face acest lucru.”
În comentariile sale adresate Consiliului Atlantic, Blinken a declarat că SUA au pus în vedere guvernului israelian „că Hamas nu poate fi învinsă doar printr-o campanie militară, că fără o alternativă clară, un plan post-conflict și o ascensiune politică credibilă a palestinienilor, Hamas sau altceva la fel de îngrozitor și periculos va reveni”.
Guvernarea Gaza postbelică rămâne o problemă în suspensie, probabil din cauza scepticismului că acordul de încetare a focului va rezista dincolo de etapa inițială. În plus, Israelul nu s-a arătat dispus să renunțe la obiectivul său, și anume distrugerea completă a Hamas.
Totuși, Hamas nu pare îngrijorat, sugerând că membrii săi vor juca un rol în reconstrucția enclavei devastate. „Întreaga populație și rezistența, ca parte a acesteia, vor începe să reconstruiască ceea ce ocupația a distrus”, a declarat Hamdan din Hamas pentru Al Jazeera.