2.4 C
București
25 februarie 2025
econtext.ro
ȘTIRI

Ministrul de Externe din Grecia bate cu pumnul în masă și ia Franța la întrebări

Proteste puternice din Grecia au provocat informațiile potrivit cărora Franța este deschisă să livreze Turciei rachete aer-aer cu rază lungă de acțiune Meteor, pe care Forțele Aeriene elene le utilizează pe avioanele sale Rafale.

Mai exact, ministrul din Grecia al Apărării, Nikos Dendias, după ce s-a consultat cu premierul Kyriakos Mitsotakis și ministrul Afacerilor Externe Giorgos Gerapetritis, a sunat-o miercuri dimineața (29 ianuarie) pe ambasadoarea franceză la Atena, Laurence Auer, pentru a-i cere o explicație cu privire la intenția Franței de a vinde rachete Meteor Turciei. „Am cerut o informare oficială cu privire la informaţiile legate de vânzarea de rachete Meteor către Turcia de către un consorţiu la care participă şi Franţa. I-am exprimat ambasadoarei Franţei opoziţia puternică a Greciei faţă de o astfel de eventualitate care nu este în concordanţă cu relaţiile strategice excelente de până acum dintre cele două ţări”, a transmis Dendias.

Întrebări puse de ministrul de Externe din Grecia

Grecia, prin achiziţionarea a 24 de avioane Rafale – şi în condiţiile în care caută spațiu bugetar pentru achiziționarea a încă 6 – a obţinut (din păcate, doar verbal) angajamentul Franței cu privire la exclusivitatea utilizării sistemelor de arme. Acesta a fost și motivul pentru care Turcia, după ce a fost exclusă din programul SUA cu privire la aeronavele F-35, nu a apelat la avioanele franceze Rafale, ci la Eurofighter.

De altfel, când Australia a preferat SUA și nu Franța pentru submarinele nucleare, iar președintele francez Macron, vizibil iritat, s-a preocupat de vânzarea de sisteme de armament franceze, atunci Grecia a comandat 24 de avioane Rafale și 4 fregate Belharra cu drept de opțiune pentru încă una (era perioada crizei provocate de trimiterea de către Turcia a navei de prospecţiuni Oruc Reis în estul Mediteranei, o situaţie care a dus Grecia în pragul războiului cu Turcia).

În plus, se obişnuieşte ca o țară producătoare să nu vândă sisteme de arme către două țări care au divergenţe între ele. De exemplu, o țară care produce sisteme de arme nu le vinde în același timp atât Indiei, cât și Pakistanului.

Ce sunt rachetele Meteor

Rachetele Meteor sunt aer-aer și au capacitatea de confruntare cu aeronavele inamice nu numai dincolo de câmpul vizual, ci și dincolo de raza radarului.Dispun de sisteme avansate de detectare a flotei și propulsie care le fac deosebit de eficiente. În combinaţie cu avioanele Rafale reprezintă cel mai mare avantaj comparativ deţinut de Aviaţia militară greacă.

Aeronavele Eurofighters pe care Turcia încearcă să le cumpere au capacitatea de a transporta rachete Meteor, dar Franța va trebui să-şi dea acordul în acest sens. De notat că avioanele Rafale sunt produse de o companie, iar rachetele Meteor de o alta. Acesta a fost și motivul pentru care ambasadoarea Franţei a fost convocată pentru a i se aduce la cunoştinţă poziția Greciei după informația potrivit căreia Franța intenționează să vândă rachete şi pentru aeronave pe care nu le produce.

sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA / tovima.gr

Related posts

Volodimir Zelenski:„Pentru a doua oară în acest an, Rusia pierde controlul asupra evenimentelor”

econtext

SUA anunță că intenționează să trimită un nou tip de muniție în Ucraina. „Luarea unei astfel de decizii este în curs”

econtext

Corneliu Bjola profesor român de la Oxford: „O escaladare în Israel ar crește riscul de atentate în Europa”

econtext

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More