O echipă a Fondului Monetar Internațional (FMI) va vizita Bucureștiul între 3 și 7 februarie, conform unei declarații recente a lui Geoff Gottlieb, reprezentant regional al FMI pentru Europa Centrală, de Est și de Sud-Est.
Delegația FMI, întâlniri cu membrii Guvernului și au BNR
Vizita delegației Fondului Monetar Internațional FMI va coincide cu dezbaterile din Parlament referitoare la Legea bugetului pentru anul 2025, conform informațiilor furnizate de Agerpres.
„Echipa FMI se va întâlni cu reprezentanţi ai noului Guvern român şi ai Băncii Naţionale a României pentru a analiza recentele evoluţii financiare şi economice şi a actualiza perspectivele macroeconomice. Misiunea va fi condusă de Joong Shik Kang, care l-a înlocuit pe Jan Kees Martijn ca şef al misiunii FMI în România. Martijn a obţinut un nou post, în linie cu politicile interne ale FMI”, se transmite într-un comunicat al Fondului Monetar Internațional.
Joong Shik Kang, șef al misiunii FMI în România și Grecia
Joong Shik Kang, originar din Coreea de Sud, ocupă în prezent funcția de șef al misiunii Fondului Monetar Internațional în România și Grecia.
În trecut, a fost liderul misiunii Fondului Monetar Internațional în Hong Kong și adjunct al șefului misiunii FMI în China. De asemenea, a îndeplinit rolul de asistent al directorului Departamentului Asia și Pacific și a condus misiunea FMI în Insulele Marshall.
A studiat economia la Universitatea din Seul și a obținut un doctorat în economie la Universitatea Wisconsin-Madison.
România nu dispune de un acord de finanțare activ cu Fondul Monetar Internațional
În prezent, România nu dispune de un acord de finanțare activ cu Fondul Monetar Internațional, însă această instituție financiară analizează anual progresul economiei românești, în urma consultărilor conform Articolului IV.
Consultările reprezintă un proces de monitorizare obligatoriu pentru toate statele membre. Obiectivul acestor consultări, conform Articolului IV, este evaluarea condiției financiare și economice la nivel național, precum și formularea de recomandări generale privind politicile monetare, financiare și economice necesare pentru a asigura stabilitatea și o evoluție favorabilă a economiei.