25 februarie 2025
econtext.ro
ȘTIRI

Vicepreședintele SUA transmite Europei un mesaj dur: ”Planeta are un nou șerif”. România, dată ca exemplu al ”degradării” UE

„Planeta are un nou șerif”. Asta le-a spus verde-n față vicepreședintele SUA liderilor europeni reuniți la Conferința pentru Securitate de la Munchen.

Vicepreședintele SUA transmite Europei un mesaj dur. Potrivit jurnaliștilor prezenți în sală, cei peste 60 de șefi de stat și de guvern au fost șocați să-l audă vineri pe JD Vance. Noua putere de la Washington a primit însă o replică fermă din partea liderului ucrainean.

„Nu putem accepta înțelegeri peste capul nostru!”, a declarat Volodimir Zelenski. „Nu mi se pare că americanii ar avea un plan concret și rezonabil de pace pentru Ucraina”, a continuat liderul de la Kiev.

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: ”Din informațiile pe care le dețin de la serviciile de securitate, cred că (Putin n.r.) se pregătește să declanșeze războiul contra statelor NATO anul viitor. Însă nu pot spune acest lucru cu certitudine. Poate ne ajută Dumnezeu să îl oprim pe nebun. Însă nu trebuie să ne încredem în promisiunile lui Putin. Ucraina are nevoie de garanții de securitate. Dacă nu suntem pregătiți să fim primiți azi în NATO, nicio problemă, vom aștepta. Statele Unite trebuie să fie de partea noastră, fiindcă noi am fost cei atacați, cei ocupați. Dreptatea e de partea noastră!”.

Cel mai important forum din lume pentru politica de securitate a început într-o atmosferă extraordinar de tensionată.

De altfel, deschiderea conferinței și programul întâlnirilor bilaterale au fost decalate pentru că, în culise, gazdele germane încercau din răsputeri să disipeze nervii și exasperarea participanților.

Toții ochii au fost ațintiți asupra liderului ucrainean, care a luat taurul de coarne și l-a contrazis pe Donald Trump în multe privințe.

Ucraina a acceptat să-și ofere minereurile rare SUA, în schimbul sprijinului militar

”Reporter: Dumneavoastră ori altcineva din delegatia Ucrainei se va întâlni cu rușii? Donald Trump a spus aseară că vor fi întâlniri aici, în Munchen. Așa e?

Volodimir Zelenski: Nu, nu știu nimic despre asta, poate știu alții mai multe decât mine. Circulă o sumedenie de informații despre întâlniri fabuloase cu niște ruși, nu știu exact cu cine, și despre întâlniri între ruși și americani în Arabia Saudită. Ca să fie clar, m-am uitat pe ordinea de zi, nu figurează așa ceva. În al doilea rând, să mă întâlnesc cu rușii ca să ce? Pentru noi, prioritare sunt discuțiile cu SUA și abia după aceea, când vom fi pus la punct poziția noastră comună, putem discuta cu rușii. Și cred că europenii trebuie să fie și ei la masa negocierilor, pentru că noi suntem parte a Europei, vom face parte din UE. Pentru noi e important, europenii ne-au ajutat foarte mult”.

Kievul a făcut totuși o concesie majoră americanilor.

Samya Kullab, The Associated Press: ”Ucraina a transmis acceptul de a încheia o înțelegere cu președintele Donald Trump pentru continuarea sprijinului militar american în schimbul dezvoltării industriei minereurilor, care ar putea furniza o sursă vitală de materii rare (litiu, uraniu, titan), esențiale pentru înalta tehnologie. Se crede că Ucraina deține una dintre cele mai mari rezerve de titan din Europa. Totuși, potrivit unor voci sceptice, companiile americane s-ar putea să nu vină în Ucraina în absența unor garanții de securitate”.

La rândul său, într-un interviu acordat ziarului The Wall Street Journal, vicepreședintele JD Vance a admis că Washingtonul ar putea înăspri sancțiunile împotriva Rusiei și trimite totuși trupe americane în Ucraiana dacă Moscova nu va negocia cu bună credință.

JD Vance: ”La Washington s-a instalat un nou șerif. Pentru noi (noua administrație americană), amenințarea cea mai mare la adresa Europei nu sunt Rusia sau China ori vreun alt actor extern, ci o amenințare care vine din interior: faptul că Europa își abandonează unele dintre valorile sale fundamentale”.

Vicepreședintele SUA, despre anularea alegerilor din România: ”Nu vorbim de o democrație puternică”
Pe de altă parte, într-o declarație făcută la Munchen, vicepreședintele american a criticat statele europene pentru că au ajuns sa fie atât de vulnerabile în fața amestecului extern rău intentionat, dând exemplu implicarea Rusiei în campania electorală din România.

JD Vance, vicepreședintele SUA: ”Am ajuns în punctul în care situația s-a degradat într-atât, încât, în decembrie, anul trecut, România a anulat alegerile prezidențiale bazându-se pe suspiciunile puțin fondate ale unui serviciu de informații și ca urmare a presiunilor enorme exercitate de partenerii europeni. După cum am înțeles eu, campania de dezinformare condusă de Rusia a influențat campania electorală. Poți crede că e greșit ca Rusia să finanțeze campanii pe rețelele sociale care să influențeze alegerile, noi credem că într-adevăr este greșit. Poți să condamni această acțiune pe scena internațională, dar dacă democrația poate fi distrusă cu câteva sute de mii de dolari investite în campanii online de o putere străină, atunci nu vorbim de o democrație puternică”.

La întâlnirea avută cu șeful NATO, vicepreședintele american a repetat, ce-i drept, pe un ton mai blând, avertismentele transmise în ultimele zile de la Washington.

JD Vance: ”Europa este, firește, un aliat foarte important al SUA, iar NATO – o alianță militară extrem de importantă, în care noi (SUA) reprezentăm partea cea mai semnificativă. Dar vrem să ne asigurăm că NATO este clădită pentru viitor. Iar asta înseamnă să împărțim povara mai echitabil cu Europa, iar SUA să se poată concentra pe provocarile din estul Asiei”.

Mark Rutte, secretarul general al NATO: ”Domnule vicepreședinte, e o plăcere ăa vă revăd și vreau să mulțumesc poporului american pentru tot ce face ca să țină planeta în siguranță. Aveți dreptate, Europa trebuie să facă un pas în față și să-și asume responsabilitățile”.

E adevărat că atât Mark Rutte, cât și alți lideri europeni, între care francezii, au tot spus în ultimele luni că Europa trebuie să-și ia soarta în mâini.

Șeful NATO: ”Să începem să învățăm rusa ori să emigrăm în Noua Zeelandă”

Mark Rutte: ”Contribuția actuală de 2% din PIB pentru apărare nu este nici pe departe suficientă. Suntem în siguranță acum, dar nu vom mai fi în 4-5 ani. Deci, dacă nu ne consolidăm apărarea, atunci ar fi bine să începem să învățăm rusa ori să emigrăm în Noua Zeelandă”.

Benjamin Haddad, adjunctul ministrului francez de Externe: ”Trupe nord-coreene pe teritoriul european și un președinte american care încep să amenințe Groenlanda. Nu cred că ne dăm cu adevărat seama cât de mult s-a schimbat lumea. Europa iese din iluzia anilor 90 a păcii eterne”.

Dar nu toți europenii s-au dezmeticit din dușul rece aplicat de șeful Pentagonului, care a etalat cu o franchețe dezarmantă ideologia lui Trump „America pe primul loc” şi tentația acestuia de a vedea fiecare problemă sau alianţă drept o tranzacţie în dolari şi cenţi.

Pete Hegseth, secretarul american al Apărării: ”Aliații europeni ar trebui să-și asume apărarea continentului. Putem să trăncănim cât dorim despre valori. Valorile sunt importante, dar nu tragi cu valori, cu steaguri ori cu discursuri bine ticluite. Și această administrație crede în alianțe. Crede profund în alianțe. Dar să nu vă faceți iluzii, președintele Trump nu va permite nimănui să-l transforme pe Unchiul Sam în Unchiul Fraier”.

Related posts

Roberta Metsola: Spiritul Europei trăiește în fiecare regiune din Ucraina

econtext

Putin, speriat de amenințările lui Trump: „Suntem pregătiți să negociem rapid pacea în Ucraina”

econtext

Haos în întreaga lume. Îngheţarea ajutoarelor de către Trump are efecte devastatoare

econtext

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More