Într-una dintre cele mai importante schimbări din conflictul din Ucraina din ultimii trei ani, Coreea de Nord a apărut nu doar ca un aliat ideologic al Rusiei, ci și ca un pilon logistic central, furnizând o parte substanțială din muniția de artilerie care alimentează războiul.
Un nou raport intitulat „Frați în arme”, realizat de Open Source Centre (OSC), cu sediul în Marea Britanie, dezvăluie o creștere uluitoare a sprijinului militar nord-coreean, acesta furnizând acum aproape jumătate din muniția de artilerie a Rusiei utilizată pe frontul ucrainean.
Coreea de Nord, salvarea Rusiei în războiul cu Ucraina. Îi dă 50% din muniția de artilerie folosită
Acesta nu este un gest simbolic. Este un parteneriat militar construit pe volum, viteză și valoare strategică, arată eurasiantimes.com. Potrivit analiștilor OSC, din august 2023 până în martie 2025, Coreea de Nord a expediat cel puțin 15.809 containere către Rusia, ceea ce se traduce în aproximativ 4,2 până la 5,8 milioane de lovituri de artilerie. Încărcătura include obuze și rachete de 122 mm și 152 mm, permițând forțelor ruse să susțină foc de artilerie susținut care le-a definit tacticile de pe câmpul de luptă.
Cu un flux actual de 750 de containere pe lună, exporturile nord-coreene se ridică la aproape 600.000 până la 783.000 de muniții pe trimestru, oferind Rusiei un flux constant și fiabil de putere de foc.
Prin comparație, Marea Britanie și Germania au livrat împreună mai puțin de un milion de lovituri de artilerie Ucrainei din 2022. Din februarie 2022, Regatul Unit a livrat aproximativ 500.000 de obuze, în timp ce Germania a furnizat aproape 450.000. Potrivit serviciilor secrete ucrainene, la începutul anului 2024, muniția nord-coreeană reprezenta aproximativ 50% din totalul obuzelor de artilerie rusești trase.
Mai mult decât obuze
Dar ajutorul Phenianului nu se oprește la muniție. Potrivit serviciilor secrete ucrainene, Coreea de Nord a furnizat, de asemenea, 148 de rachete balistice (KN-23 și KN-24), 120 de sisteme de artilerie autopropulsate cu rază lungă de acțiune și 120 de sisteme de lansare multiplă de rachete. Aceste transporturi sunt realizate în principal de navele de marfă rusești Angara, Lady R, Maria și Maia-1, se deplasează din portul nord-coreean Rason către Dunay și Vostochny, în Extremul Orient al Rusiei, înainte de a fi transferate pe calea ferată către depozitele din prima linie.
Folosind imagini din satelit și modelare 3D, OSC a confirmat că aceste transporturi constau în mare parte din obuze de artilerie și proiectile de mortiere. Analiștii OSC notează că aceste importuri au redus considerabil presiunea asupra industriei de apărare a Rusiei, aflată în dificultate, permițând Moscovei să mențină un ritm ridicat de operațiuni de luptă care altfel ar fi nesustenabile.
Fabricile lui Kim în plină expansiune
Pentru a satisface cererea rusească, industria de armament din Coreea de Nord s-a transformat, se pare, într-o „postură echivalentă cu cea din timpul războiului”, cu fabrici care funcționează 24/7. Această creștere a producției nu numai că stimulează economia Phenianului, dar îi consolidează și statutul de jucător critic în modelarea câmpului de luptă mult dincolo de granițele sale.
Într-o mișcare care a șocat oficialii NATO, surse de informații de la Bruxelles au dezvăluit că Coreea de Nord a desfășurat aproximativ 11.000 de soldați în Rusia în 2024, presupus pentru a ajuta la respingerea incursiunilor ucrainene în regiunea Kursk. Dintre aceștia, 1.500 au fost uciși și 3.500 răniți, ceea ce sugerează o implicare activă mai degrabă decât o prezență simbolică.