Un cutremur de mică magnitudine, de 3,2 pe scara Richter, a avut loc în România pe 1 Mai. Seismul s-a produs joi, la ora 12:43:01 (ora locală a României), la o adâncime de 118,3 km, în zona seismică Vrancea, conform informațiilor oferite de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).
Un nou cutremur în România
Un cutremur a avut loc în apropierea următoarelor orașe: 30 km vest de Focșani, 70 km nord de Buzău, 80 km est de Sfântu Gheorghe, 83 km sud-vest de Bârlad, 87 km sud de Bacău și 94 km est de Brașov.
În luna aprilie, în România au fost înregistrate 22 de cutremure, cu magnitudini cuprinse între 2 și 4,1.
Cel mai puternic seism din acest an
Cel mai puternic seism din acest an a avut loc pe 13 februarie. Acesta a fost înregistrat în județul Buzău și a avut magnitudinea 4,4.
În 2024, cel mai mare cutremur a fost înregistrat pe 16 septembrie în același județ și a avut magnitudinea 5,4, potrivit INFP.
Măsuri de protecție în caz de cutremur. Ce spun specialiștii
Un cutremur ne poate lua prin surprindere oricând, iar specialiștii au avertizat că românii ar trebui să fie pregătiți în acest sens.
În fața unui astfel de eveniment, este important să rămânem calmi și să știm cum să acționăm pentru a minimiza riscurile.
În primul rând, păstrați-vă calmul și liniștiți-i pe cei din jur, protejând copiii, bătrânii și femeile. Nu vă lăsați speriați de zgomotele din jur și evitați să părăsiți locuința sau camera imediat.
O replică a cutremurului poate să vă prindă pe scări sau în zone aglomerate.
Evitați deplasările pe scări, deoarece aceste structuri pot fi instabile în timpul unui seism.
Deși pare tentant să ieșiți rapid din clădire, riscurile sunt majore.
Cel mai sigur este să rămâneți în interiorul locuinței, departe de geamurile care ar putea să se spargă.
Măsurile care îți pot salva viața
Dacă aveți surse de foc în apropiere, opriți-le imediat și interveniți rapid în cazul în care ceva a luat foc, dar doar după ce trece șocul cutremurului.
Dacă este posibil, deschideți ușa locuinței pentru a preveni blocarea acesteia în timpul evacuării.
Dacă vă aflați în afacerea unei clădiri, îndepărtați-vă calm și rapid într-un loc deschis, ferindu-vă de obiectele care ar putea cădea.
În cazul în care sunteți martorii unor persoane rănite, acordați-le primul ajutor și căutați să le sprijiniți în limita posibilităților.
Dacă sunteți prins de căderea unor obiecte sau tencuieli, încercați să vă protejați capul și părțile vitale ale corpului, iar ulterior căutați să atrageți atenția echipelor de salvare.
Dacă aveți posibilitatea, adăpostiți-vă sub o grindă sau o masă solidă. În absența unui adăpost corespunzător, așezați-vă la podea, lângă un perete solid și protejați-vă capul cu palmele.