Ministerul Comerțului din China a anunțat că analizează propunerea Statelor Unite privind reluarea negocierilor tarifare. Condiția impusă de Beijing este ca Washingtonul să prezinte situația în mod transparent.
China vrea transparență
China solicită ca SUA să fie dispusă să renunțe la tarifele impuse recent, considerând că acestea au afectat economia chineză și au destabilizat comerțul mondial, arată Mediafax.
„În orice posibil dialog, dacă SUA nu corectează măsurile greșite de tarifare, asta înseamnă că nu există completă sinceritate din partea SUA și va exista daune ulterioare reciproce între cele două părți. Spunând ceva și făcând altceva este un lucru sau chiar constrângerea și șantajul mascat în negocieri nu vor funcționa”, au explicat oficialii chinezi.
Recent, Donald Trump a declarat că oficialii chinezi au cerut în mod repetat reluarea negocierilor. Președintele republican a adăugat că „există șanse mari pentru un acord”.
Probleme pentru marile companii
Tarifele impuse de Statele Unite pentru produsele chineze au ajuns la 145% din aprilie, iar China a răspuns cu majorări de până la 125% la importuri.
În cazul laptopurilor și telefoanelor, tarifele americane au fost amânate temporar.
Comercianții de pe Amazon sunt obligați să crească prețurile pentru a acoperi noile taxe impuse, o situație pe care mulți o consideră „imposibil de menținut” pe termen lung.
Război comercial între China și SUA
Tarifele impuse la începutul lunii aprilie 2025 afectează sute de tipuri de produse chinezești, de la electronice și obiecte casnice, până la îmbrăcăminte și jucării.
Potrivit platformei SmartScout, aproximativ 930 de produse listate pe Amazon au înregistrat o majorare medie de 29% imediat după anunț. Vizate în acest sens au fost gadgeturile, ustensilele de bucătărie și accesoriile de interior.
Andy Jassy, CEO-ul Amazon a recunoscut că mulți vânzători vor fi nevoiți să includă noile costuri în prețurile finale. Potrivit unei analize realizate de Bloomberg, numeroși comercianți chinezi activi pe Amazon se gândesc să iasă de pe piața americană sau să-și mute producția în Vietnam ori India.