16.9 C
București
22 mai 2025
econtext.ro
ȘTIRI

UE demarează programul SAFE. Europa îi satisface dorința lui Trump

 UE a aprobat recent un plan ambițios de finanțare a apărării, denumit „Security Action for Europe” (SAFE), care prevede acordarea de împrumuturi în valoare de 150 de miliarde de euro statelor membre și unor țări partenere, precum Ucraina.

Scopul principal al acestui fond este consolidarea capacităților de apărare ale UE și stimularea industriei europene de armament.

Obiectivele fondului SAFE

Fondul SAFE, propus de Comisia Europeană în martie 2025, urmărește să ofere împrumuturi statelor membre pentru investiții în domeniul apărării.

Aceste fonduri vor putea fi utilizate pentru achiziționarea de echipamente militare, modernizarea infrastructurii de apărare și sprijinirea industriei europene de armament.

Finanțarea se va realiza prin împrumuturi comune, similar cu mecanismul utilizat în cadrul planului de redresare post-pandemie.

Condiții de utilizare a fondurilor

Pentru a beneficia de aceste împrumuturi, statele membre trebuie să respecte anumite condiții:

Achizițiile trebuie să fie realizate de la producători europeni sau din țări partenere precum Ucraina, Norvegia, Islanda, Liechtenstein și Elveția.

Proiectele trebuie să vizeze domenii strategice, cum ar fi apărarea antiaeriană și antirachetă, producția de drone și sisteme antidronă, rachete și muniții, sisteme de artilerie, inteligență artificială și securitate cibernetică.

Contractele trebuie să fie multianuale și, de preferință, realizate în cooperare între mai multe state membre.

UE

Implicații pentru România

România intenționează să acceseze cel puțin 5 miliarde de euro din fondul SAFE pentru a finanța proiecte în domeniul apărării.

Guvernul român pregătește o listă de aproximativ 20 de proiecte strategice, cu o valoare totală estimată de peste 20 de miliarde de euro, care vor fi propuse pentru finanțare.

Aceste proiecte includ achiziții de sisteme antiaeriene, rachete, drone și modernizarea infrastructurii de apărare.

În plus, România ar putea beneficia de condiții financiare avantajoase, cum ar fi dobânzi reduse și perioade de grație extinse, ceea ce ar contribui la reducerea costurilor de finanțare a apărării și la consolidarea industriei naționale de profil, notează Reuters.

Proiectul SAFE, un răspuns la presiunile SUA

Decizia Uniunii Europene de a crea fondul SAFE vine în contextul intensificării tensiunilor geopolitice. Dar mai ales al incertitudinilor legate de angajamentul Statelor Unite față de securitatea europeană.

Suspendarea ajutorului militar american pentru Ucraina și apelurile președintelui SUA către statele europene de a-și spori cheltuielile de apărare au determinat UE să ia măsuri pentru a-și consolida autonomia strategică și capacitatea de reacție în fața amenințărilor externe.

Related posts

Polonia anunţă că a fost şi ea vizată de atacuri cibernetice ale Rusiei. Condamnă ferm „activităţile inacceptabile”

econtext

Anunțul lui Zelenski, după summitul crucial de la Paris: Macron și Starmer, desemnați să reprezinte Europa în negocieri / Ce reproșează SUA / Principalele decizii și anunțuri ale liderilor de pe continent

econtext

Un nou cutremur s-a produs în Vrancea. Zonele în care s-a resimțit

econtext

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More