6.7 C
București
24 noiembrie 2024
econtext.ro
ȘTIRI

Preşedintele Consiliului European cere Rusiei socoteală pentru distrugerea barajului Kahovka: E o crimă de război

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, cere socoteală Rusiei după distrugerea barajului Kahovka. El a susținut că această acțiune este în mod clar o crimă de război.

Charles Michel, preşedintele Consiliului European, a susținut, marţi, că Rusia va trebui să dea socoteală pentru distrugerea parţială a barajului hidroelectric Kahovka, din Ucraina. Șeful Consiliului European a susținut că această acțiune este o crimă de război.

„(Sunt) şocat de atacul fără precedent asupra barajului Nova Kahovka”, a scris Charles Michel pe Twitter.

Președintele Consiliului European a apreciat că ceea ce s-a petrecut este o adevărată catastrofă. El a ținut să-și exprime solidaritatea cu toate familiile din Ucraina lovite de această acțiune.

Charles Michel va cere ajutor pentru zonele inundate

„Distrugerea unei infrastructuri civile este în mod clar o crimă de război şi noi cerem socoteală Rusiei şi acoliților ei. Gândurile mele se îndreaptă către toate familiile din Ucraina lovite de această catastrofă”, a mai scris preşedintele Consiliului European.

Charles Michel a ținut să menționeze că va propune un ajutor pentru zonele inundate, în timpul viitorului summit al liderilor ţărilor din UE prevăzut să aibă loc la sfârşitul lui iunie la Bruxelles.

Distrugerea barajului Kahovka, o adevărată catastrofă

Amintim că barajul Kahovka, situat în zonele din regiunea Herson ocupate de Rusia în sudul Ucrainei, a fost parţial distrus marţi. Rusia și Ucraina își aruncă în spate una alteia această acțiune tragică. Barajul, ocupat de ruşi de la începutul ofensivei lor în Ucraina, permite inclusiv alimentarea cu apă a Peninsulei Crimeea, anexată de Rusia în 2014. Amenajat pe fluviul Nipru în 1956, în timpul perioadei sovietice, acest baraj este una dintre cele mai mari infrastructuri de acest tip din Ucraina.

Volodimir Zelenski a reacționat imediat și a spus că distrugerea barajului Kahovka este o dovada că forţele ruse trebuie alungate din Ucraina. La rândul lor, experții au susținut că distrugerea barajului a fost făcută pentru a încetini acțiunea militară în aval.

Amenințare pentru centrala nucleară Zaporojie

Distrugerea barajului Kakhovka din sudul Ucrainei reprezintă o amenințare pentru centrala nucleară Zaporojie, dar situația este sub control, a reacționat și agenția de stat ucraineană pentru energie atomică. Instituția a subliniat că monitorizează îndeaproape situația, dar că nu există „niciun risc imediat de securitate nucleară la centrală” care se află tot în sudul Ucrainei.

Energoatom a declarat că nivelul apei din rezervorul Kakhovka a scăzut rapid, reprezentând o „amenințare suplimentară” pentru unitatea ocupată de ruși, cea mai mare centrală nucleară din Europa.

Related posts

Naţionalistul Igor Ghirkin îl înfruntă pe Putin. Vrea să candideze la prezidenţiale

econtext

Britanicii regretă ieșirea din UE. Mari nemulțumiri legate de Brexit

econtext

De câte rachete Tomahawk ar avea nevoie Ucraina pentru a neutraliza Rusia

econtext

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More