Educatia este piatra de temelie a oricarei natiuni, a oricarui om.
Chiar daca suna cliseic, acesta este un adevar incontestabil. Educatia ajuta un om sa prospere, iar acest lucru are impact direct asupra societatii, natiunii in care traieste.
Econtext va prezinta o radiografie a Europei dintr-o perspectiva extrem de interesanta. Cata scoala are populatia fiecarui stat european. Mai precis, cat la suta din populatia fiecarui stat european are ca studii maxim opt clase.
Cati europeni au terminat doar scoala generala, pana in liceu! Si, implicit, care e situatia Romaniei in acest clasament. Foarte important, am luat in calcul doar populatia matura.
Educatie
Econtext a mai publicat si alte analize despre sistemul educational romanesc si european.
Recent, am publicat un top al statelor din UE in care orice student viseaza sa studieze (veziĀ AICIĀ unde vor studentii sa invete). Dar am prezentat si alte ipostaze ale invatamantului autohton.
Am analizat exodul cadrelor didactice (click aici ca sa veziĀ cati dascali au parasit Romania), dar si ce salarii au rectorii celor mai importante universitati din Romania (vezi top).
Ai carte, ai parte
Dupa cum mentionam anterior, subiectul acestei analize il va reprezenta nivelul educatiei din UE.
Cati oameni au maxim opt clase, in fiecare tara din UE. Iar realitatea este crunta: statele vest-europene sunt pe primele locuri in acest clasament.
Da, chiar daca pare incredibil, cei mai multi oameni doar cu studii gimnaziale (sau mai putin) se regasesc in statele mari ale Europei.
Astfel, pe prima pozitie se plaseaza Malta, unde 71% din populatie are maxim opt clase! Acolo cuvantul āintelectualā chiar inseamna ceva. Pe a doua pozitie se plaseaza Portugalia, unde 68,1% din populatia matura s-a oprit cu studiatul inainte de liceu. Urmeaza Spania, Italia, Grecia. Vazand aceasta insiruire, parca putem gasi o noua explicatie la criza actuala din aceste tari.
Vest ā Est
Mai departe, dupa aceste tari urmeaza alte state vestice.
Practic, prima jumatate a topului, cu cei mai multi oameni cu opt clase, este dominata autoritar de catre statele puternice ale Europei. Iar dupa acestea vin fostele state comuniste.
Ceea ce inseamna ca Estul este mult mai studios decat Vestul! Acest lucru nu se poate spune insa despre Romania.
Din pacate, primul stat din Europa de Est, cu cea mai mare pondere a persoanelor cu maxim opt clase, este Romania. Da, din nefericire, in topul populatiilor fara educatie, Romania se plaseaza imediat dupa tarile vest-europene.