1.4 C
București
21 noiembrie 2024
econtext.ro
ȘTIRI

Ministrul britanic de externe, în vizită în China. Se încercarea repararea legăturile deteriorate

Ministrul britanic de externe, James Cleverly, va efectua miercuri o călătorie mult așteptată în China, semn că relațiile dintre cele două țări se normalizează după ani de tensiuni legate de probleme de securitate și de presupuse încălcări ale drepturilor omului.

Ministrul britanic de externe, James Cleverly se va întâlni cu omologul său chinez Wang Yi și cu vicepreședintele Han Zheng, marcând cea mai importantă vizită în China a unui ministru britanic din ultimii cinci ani.

Marea Britanie încearcă să îmbunătățească legăturile cu China după ce relația a ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimele decenii sub conducerea fostului prim-ministru Boris Johnson, când Londra a restricționat unele investiții chinezești din cauza preocupărilor legate de securitatea națională și și-a exprimat îngrijorarea cu privire la o reprimare a libertăților în Hong Kong.

Marea Britanie vrea să repare legăturile

Cleverly a pledat pentru o nouă politică britanică de implicare cu China, spunând că ar fi o greșeală să încercăm să izolăm a doua economie a lumii și că este nevoie de ajutorul Chinei în domenii precum schimbările climatice și instabilitatea economică.

Înainte de sosirea sa în China, Cleverly a declarat reporterilor că va discuta subiecte care variază de la schimbările climatice la războiul din Ucraina și domenii în care Marea Britanie are „dezacorduri puternice” cu guvernul chinez, cum ar fi libertățile din Hong Kong și sancțiunile impuse de Beijing împotriva unor politicieni britanici.

„Vom discuta despre cum putem lucra împreună și unde relația poate fi mai productivă”, a spus Cleverly. „Voi discuta chestiuni precum poziția Chinei în regiune, despre invazia rusă în Ucraina și despre ce se poate face… [pentru] a duce acest lucru la o concluzie adecvată”.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Wang Wenbin, a declarat că este „în interesul comun” al popoarelor celor două națiuni să dezvolte relațiile.

Politica britanică se schimbă

Cleverly a fost nevoit să amâne o vizită programată anterior pentru luna iulie, după dispariția misterioasă a ministrului chinez de externe de atunci, Qin Gang. Ultima dată când un ministru de externe britanic a vizitat China a fost când Jeremy Hunt s-a deplasat în această țară în 2018.

Marea Britanie a făcut schimbări majore în abordarea sa față de China în ultimul deceniu, trecând de la a spune că vrea să fie cel mai mare susținător al Chinei în Europa la a fi unul dintre cei mai înverșunați critici ai acesteia, iar acum încearcă din nou să îmbunătățească relațiile.

Sub conducerea lui Johnson, Marea Britanie a atacat reprimarea de către China a libertăților din Hong Kong și Xinjiang, a interzis Huawei de la rețeaua 5G a Marii Britanii și a fost frustrată de percepția că China nu a spus tot adevărul despre originile pandemiei de coronavirus, potrivit Reuters.

Rishi Sunak, care a preluat funcția de prim-ministru anul trecut, a declarat, în primul său discurs important de politică externă, că așa-numita „epocă de aur” a relațiilor cu China s-a încheiat, dar a apărat importanța discuțiilor cu Beijingul.

Related posts

A început urgia. SUA au lovit 85 de ținte iraniene în Siria și Irak. E prima zi a „răzbunării”

econtext

Poliția de frontieră poloneză arestează un dezertor rus

econtext

Război în Ucraina ziua 592. Ucraina a înregistrat 774 de atacuri pe direcția Kupiansk-Lyman

econtext

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More