0.8 C
București
22 noiembrie 2024
econtext.ro
ȘTIRI

PATRU ANI DE CRIZA au rupt Romania in doua: salariile au urcat cu 40% in unele sectoare, dar s-au prabusit in altele. VEZI ce salariati au fost inghititi de criza

Criza i-a afectat diferit pe romani, a avut efecte opuse asupra angajatilor din sectorul bugetar, comparativ cu cei din mediul privat.

In esenta, in cei patru ani de criza, am putea spune ca angajatii din mediul privat s-au bucurat de cresteri salariale, fiind prea putini afectati de inflatie. In schimb, multi au ramas fara servicii, din cauza masivelor concedieri.

La polul opus, cei din sectorul bugetar s-au trezit cu salariul micsorat in acesti patru ani si, in plus, au fost afectati si de cresterea preturilor, de inflatie. In schimb, au fost mai norocosi in ceea ce priveste stabilitatea locului de munca.

Pe scurt, am avut de-a face cu dihotomia clasica: siguranta cu salarii mici versus risc cu salarii crescute.

Salarii si sectoare economice

Econtext va arata cum au evoluat salariile in cei patru ani de criza (octombrie 2008 – octombrie 2012). Mai precis, ne vom referi la evolutia salariului mediu net si vom arata cum a evoluat acesta in 20 dintre cele mai importante domenii ale economiei.

Si avem in vedere urmatoarele domenii: (1) asigurari, (2) productia de cauciuc si mase plastice, (3) industria extractiva, (4) industria metalurgica, (5) transport rutier, (6) productia si furnizarea de energie electrica, (7) comert, (8) fabricarea articolelor de imbracaminte, (9) prelucrarea titeiului, (10) transport aerian, (11) productia de mobilier, (12) agricultura, (13) fabricarea produselor chimice, (14) posta si curier, (15) constructii, (16) hoteluri si restaurante, (17) industria alimentara, (18) sanatate si asistenta sociala, (19) administratie publica si (20) invatamant.

Salarile romanilor

Inainte de a vedea care au fost evolutiile, sa mai spunem ca Econtext a publicat si alte analize interesante despre salariile romanilor. Iata cateva dintre acestea:

 

Topul salariilor incasate de judecatorii din Romania. Vezi cat castiga cei mai puternici judecatori din tara noastra.TOP national!

Atentie, Garda Financiara! Topul salariilor cu care sunt platiti comisarii sefi de la Garda Financiara din toate judetele tarii

TOPUL SALARIILOR incasate de senatorii Romaniei. Vezi cum isi DUBLEAZA salariile: ce alte sume de bani mai primesc cei peste 130 de senatori

TOPUL UNIVERSITATILOR din Romania dupa salariile rectorilor. Vezi ce salarii de mii de euro au baronii invatamantului romanesc

 

Cresteri/scaderi salariale

Din cele 20 de sectoare mentionate, salariile au urcat in 17 si au coborat in 3. Din pacate, cele trei sectoare sectoare cu scaderi sunt cele ale bugetarilor: sanatate si asistenta sociala, administratie publica si invatamant.

Scaderile au fost cuprinse intre 3 si 9%, dar pe langa aceste scaderi am avut parte si de inflatie, care a fost de circa 23 – 25% in acesti patru ani.

La polul opus, cele mai mari cresteri au avut loc in asigurari, aici salariul mediu net a crescut cu 38,4% in acesti patru ani.

Astfel, in octombrie 2008, angajatii din domeniul asigurarilor primeau un salariu mediu de 2.067 lei pe luna, pentru ca patru ani mai tarziu, in octombrie 2012, acestia sa fie retribuiti cu 2.860 de lei pe luna. Avans in acesti patru ani: 38,4%.

 

 

Dar IATA cum au evoluat salariile in cei patru ani de criza: unde au crescut si unde au scazut salariile:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

http://www.econtext.ro:80/eveniment–2/social/incepe-reorganizarea-tarii-primul-pas-a-fost-facut-astazi-a-fost-modificat-statutul-minoritatilor.html

Related posts

HARTA DEBRANSARILOR: Criza a fortat peste 200.000 de familii sa se debranseze de la caldura. VEZI care sunt cele mai afectate judete

Asaftei Bogdan

Soldatul rus supraviețuiește doar patru luni și jumătate. Pe frontul din Ucraina se moare rapid

econtext

Faimoasa „economie de război”, inventată de Emmanuel Macron, încă nu a văzut lumina zilei

econtext

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More