-0.7 C
București
24 noiembrie 2024
econtext.ro
ACTUAL

Statele Unite fac progrese „ireversibile” cu un fost partener rus într-un colț tensionat al Europei, dar nu toată lumea din NATO va fi mulțumită

Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Statele Unite fac progrese „ireversibile” cu un fost partener rus într-un colț tensionat al Europei, dar nu toată lumea din NATO va fi mulțumită

Statele Unite fac progrese „ireversibile” cu un fost partener rus într-un colț tensionat al Europei, dar nu toată lumea din NATO va fi mulțumită

Pe fondul tensiunilor din Europa, SUA își sporesc prezența în regiunea est-mediteraneană, un punct fierbinte care leagă trei continente și rutele maritime dintre oceanele Atlantic, Indian și Pacific.

STATELE UNITE FAC PROGRESE „IREVERSIBILE” CU UN FOST PARTENER RUS ÎNTR-UN COLȚ TENSIONAT AL EUROPEI, DAR NU TOATĂ LUMEA DIN NATO VA FI MULȚUMITĂ

O parte a implicării sporite a SUA s-a făcut prin consolidarea relațiilor cu Republica Cipru, o insulă situată strategic care oferă acces la Orientul Mijlociu și Africa de Nord, după cum se arată în analiza Insider.

Cipru a făcut „pași importanți” în cooperarea sa militară și de securitate cu SUA, a declarat Michalis Giorgallas, ministrul cipriot al apărării, pentru Insider, ca răspuns la întrebări scrise.

Angajamentul sporit al Ciprului față de SUA vine pe măsură ce se îndepărtează de Moscova, un partener economic și de apărare de lungă durată, însă îmbunătățirea legăturilor dintre SUA și Cipru nu este bine primită de Turcia, iar nemulțumirea Ankarei ar putea avea consecințe mai ample pentru NATO.

UN NOU PARTENER AL SUA

De când Turcia a invadat insula în 1974, Cipru a fost împărțit între Republica Cipru, recunoscută la nivel internațional, și Republica Turcă a Ciprului de Nord, recunoscută doar de Ankara.

Cooperarea de securitate a SUA cu Republica Cipru a fost în mare parte înghețată după 1987, când Washingtonul a impus un embargo asupra armelor pentru a limita cantitatea de arme de pe insulă.

Deși Cipru nu avea acorduri de cooperare în domeniul apărării cu Rusia, Moscova a fost unul dintre principalii furnizori de arme ai Nicosiei în timpul embargoului, dar în ultimii ani guvernul cipriot s-a îndepărtat de Rusia, inclusiv prin decizia din 2015 de a renunța la un acord care permitea navelor de război rusești să acosteze în porturile sale.

Sancțiunile impuse Rusiei după anexarea ilegală a Crimeei în 2014 și după atacul acesteia asupra Ucrainei de anul trecut nu au făcut decât să îngreuneze sarcina Ciprului de a-și menține echipamentele de fabricație rusească și au stimulat căutarea altor parteneri.

Într-adevăr, cea mai importantă piatră de hotar în relația înfloritoare dintre SUA și Cipru a fost ridicarea completă a embargoului asupra armelor în 2022, la patru ani după ce Washingtonul l-a ridicat parțial pentru a permite Nicosiei să importe arme neletale. Decizia de ridicare a embargoului va fi evaluată anual, iar SUA l-au reînnoit deja pentru anul viitor.

„În urma ridicării embargoului asupra armelor, viitorul cooperării noastre este și mai strălucitor!” a declarat Giorgallas pentru Insider. „Am făcut deja unele achiziții de echipamente și faptul că putem avea acces la industriile de apărare din SUA ne oferă acces la noi oportunități și ne extinde opțiunile.”

Giorgallas a declarat că Cipru „avansează cu înlocuirea materialului nostru existent de origine rusă”. Țara intenționează să cumpere cel puțin șase elicoptere Airbus H145M pentru a înlocui elicopterele sale Mi-35 din epoca sovietică. Înlocuirea unor echipamente, cum ar fi sistemele de apărare aeriană, ar putea dura mai mult timp, dar Cipru urmărește alte forme de cooperare.

Ofițerii militari ciprioți au primit pregătire în SUA timp de mai mulți ani, în cadrul programului de educație și pregătire militară internațională al Pentagonului, sau IMET.

În septembrie 2022, SUA și Cipru au semnat un acord pentru a facilita sprijinul logistic și schimburile, facilitând desfășurarea forțelor americane pe insulă. La ceremonia de semnare au fost prezenți ofițeri ciprioți care au participat la programele IMET.

În martie, Garda Națională Cipriotă – forța militară a țării – a semnat un acord de parteneriat cu Garda Națională din New Jersey, care va permite mai multe exerciții care să reflecte o serie de scenarii.

„Această traiectorie va continua”, a declarat Giorgallas pentru Insider, adăugând că, după parteneriatul cu Garda Națională, „cooperarea noastră în domeniul apărării cu Statele Unite a devenit ireversibilă și așteptăm cu nerăbdare ceea ce va urma”.

O REGIUNE COMPLICATĂ

Regiunea est-mediteraneană este una importantă pentru o serie de puteri din apropiere, care au concurat și s-au confruntat în Africa de Nord, Orientul Mijlociu și Europa de Sud-Est timp de secole.

În timp ce în ultimii ani s-a pus din ce în ce mai mult accentul pe tensiunile dintre Rusia și NATO, situația din regiune este complicată de rivalitățile de durată dintre membrii alianței, în special Grecia și Turcia, aceasta din urmă menținând legături cu Rusia.

Generalul Christopher Cavoli, șeful Comandamentului

European al SUA și comandantul suprem aliat al NATO, a declarat în primăvara acestui an în fața parlamentarilor americani că Mediterana de Est „a înregistrat o concurență mult mai mare, precum și o prezență navală rusă în ultimii ani”.

Cavoli a adăugat că forțele navale americane „lucrează intensiv acolo” și că NATO acordă o atenție considerabilă activității rusești în regiune. (Rusia are o bază navală în portul sirian Tartus).

Related posts

Dosarul Florian Coldea. Udrea prevestește căderea Laurei Codruța Kovesi

econtext

Mama fetiței de 12 ani care a fost găsită moartă în lada canapelei, într-un apartament din București, a fost eliberată după 11 ore de audieri

econtext

Prognoza meteo, 8 ianuarie. Vreme geroasă în mai multe regiuni din țară

econtext

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More