0.8 C
București
22 noiembrie 2024
econtext.ro
ȘTIRI

Războiul Israel-Hamas: Atacuri aeriene şi tiruri de artilerie în nordul Fâşiei Gaza. Israelul insistă cu evacuarea spitalului

În timp ce intensifică bombardamentele, dar și operațiunile militare terestre, din Israe insistă să fie evacuat imediat spitalul din Gaza care adăpostește peste 400 de pacienți și 14.000 de civili.

În plin dezastru umanitar, mii de oameni au intrat cu forța în depozitele cu ajutoare, de unde au luat alimente și bunuri de strictă necesitate.

Trupele din Israel au avansat în jur de 3 kilometri, duminică seară, în nordul enclavei. Hamas a transmis că au loc lupte violente cu armata israeliană în această zonă a Fâșiei Gaza.

Zeci de blindate ale armatei israeliene s-au îndreptat și duminică noapte spre granița cu Fâșia Gaza, iar între timp, trupele Israelului au continuat incursiunea terestră. În nordul enclavei s-au dat lupte grele.

Nordul Fâşiei Gaza a fost vizat în noaptea de duminică spre luni de raiduri aeriene intense şi tiruri de artilerie, au anunţat autorităţile palestiniene, în timp ce trupele israeliene şi-au intensificat operaţiunile terestre cu sprijinul tancurilor, în pofida apelurilor internaţionale tot mai numeroase pentru protecţia civililor.

Potrivit presei palestiniene, atacurile aeriene israeliene au vizat zone din apropierea spitalelor Chifa şi Al Qouds, în timp ce între luptători palestinieni şi soldaţi israelieni au avut loc ciocniri într-o zonă de frontieră la est de oraşul Khan Younès, în sudul Fâşiei Gaza.

Luni dimineaţă nu a existat niciun comentariu din partea armatei israeliene sau a Hamas. Cu câteva ore mai devreme, Israelul a difuzat imagini cu tancuri desfăşurate la vest de enclava palestiniană, anticipând o posibilă operaţiune de încercuire a principalului oraş din Fâşia Gaza, în timp ce, la sfârşitul săptămânii, guvernul israelian a ordonat o intensificare a incursiunilor terestre de-a lungul frontierei estice.

Bilanțul victimelor este uriaș

Daniel Hagari, purtătorul de cuvânt al Armatei israeliene: „Până acum am anunțat familiile a 311 militari căzuți în luptă și a 239 de persoane răpite. Aș dori să explic acest număr. Este un număr incredibil, 239 de răpiți. Printre ostatici se numără și muncitori cu cetățenie străină, nu puțini, iar a lua legătura cu familiile lor este o misiune dificilă.”

Autoritățile din Gaza susțin că în tot acest timp circa 8.000 de palestinieni au fost uciși, cei mai mulți dintre ei civili, femei și copii. Iar o încetare a focului nu se întrevede. Mai mult, Israelul insistă ca spitalele din nordul Fâșiei Gaza să fie urgent evacuate.

Herzi Halevi, șeful Marelui Stat Major al Armatei Israeliene: „Obiectivele acestui război necesită o operațiune terestră. Realizările cer riscuri și, așa cum știm, fiecare victorie vine cu un preț. Pentru a expune și distruge inamicul, nu există altă cale decât să pătrundem pe teritoriul său cu o mare forță.”

Evacuarea spitalelor din Gaza este o misiune imposibilă, susțin medicii palestinieni și ONG-urile din zonă.

Reprezentantă a Semilunii roșii: „Nu avem mijloacele să evacuăm imediat spitalul Al Quds. Avem mai mult de 400 de pacienți în spital, mulți dintre aceștia la terapie intensivă. Evacuarea acestora înseamnă uciderea lor. De aceea respingem ordinul de evacuare. Mai avem în interiorul spitalului nostru și peste 14.000 de civili care s-au adăpostit aici.”

Într-un camion, angajați ai Ministerului Sănătății din Gaza au încărcat pacienți de la spitalul Al Shifa pentru a-i duce în sud, la spitalele europene.

Al Shifa este cel mai mare spital din orașul Gaza și au fost bombardamente și în apropierea acestuia. Armata israeliană susține că principala baza pentru operatiunile Hamas se afla chiar sub cladire. Ca justificare au fost difuzate mărturii de la interogatoriile unor prizonieri Hamas.

„Și care este legătura dintre aceste tuneluri și spitale?

Cele mai multe dintre tuneluri au intrări ascunse sub spitale. Shifa , de exemplu, sunt mai multe niveluri subterane.

Știu, de exemplu, din ce am auzit, despre spitalul Shifa. Îl folosesc, se ascund acolo.”

Crucea Roșie internațională a făcut apel pentru oprirea imediată a ceea ce a descris un nivel intolerabil de suferință umană în enclava palestiniană bombardată și prinsă acum și într-un război terestru.

Un anunț alarmant a venit duminică de la Agenția umanitară ONU pentru refugiații palestinieni. Mii de oameni disperați nu mai așteaptă distribuirea ajutoarelor și intră cu forța în depozitele cu alimente și produse de igienă.

Melissa Bell, corespondent CNN: „Granița de la Rafah rămâne închisă pentru toți cei care vor să iasă. Dar, treptat, a început să se deschidă pentru camioanele cu ajutoare care așteptau să intre. 10 mașini de transport au sosit duminică, ceea ce înseamnă că, în total, au ajuns 94 de camioane până acum în Gaza, potrivit palestinienilor.”

Joe Biden a avut duminică convorbiri cu liderii regionali din Orientul Mijlociu, inclusiv cu premierul israelian Benjamin Netanyahu, iar președintele american a insistat asupra necesității de a crește imediat și semnificativ fluxul de ajutoare umanitare pentru Fâșia Gaza.

Un nou front amenință să se deschidă și spre Liban, după ce forțele de apărare din Israel au lovit ieri mai multe ținte din țara vecină. Atacurile israeliene vin ca răspuns la numeroasele rachete trimise de Hezbollah spre orașele lor.

Atacuri israeliene în Siria după tiruri de rachete

Armata israeliană a declarat luni că a lovit mai multe ţinte din Siria ca ripostă la tirurile de rachete. „Un avion de vânătoare a atacat recent lansatoarele de la care au fost lansate rachete de pe teritoriul sirian spre teritoriul israelian noaptea trecută”, a precizat armata israeliană pe X (fostul Twitter).

Cu câteva ore mai devreme, aceasta raportase că mai multe rachete fuseseră lansate într-o „zonă deschisă”. Potrivit radioului public israelian Kan, locurile lovite se află în regiunea Deraa, în sudul Siriei, şi au legătură cu aliaţi ai Iranului.

Tensiunea creşte la graniţa dintre Israel şi Liban

Frontiera dintre Israel şi Liban este din nou sub o mare tensiune după noi tiruri anunţate duminică de grupuri armate, printre care palestinienii de la Hamas şi puternicul Hezbollah, urmate de o tentativă de infiltrare a Jihadului Islamic.

Aceste noi violenţe survin după ce Hamas a declarat, duminică, că duce „lupte violente” împotriva armatei israeliene în Fâşia Gaza. Duminică seara, „Brigăzile al-Quds”, aripa militară a Jihadului Islamic palestinian, ai cărei combatanţi sunt prezenţi în Liban, au anunţat pe canalul lor Telegram că doi dintre membrii lor au fost ucişi la Hanita, în nordul Israelului, după ce au reuşit să „treacă gardul de securitate” care separă Libanul de Israel şi să „înfrunte inamicul israelian”.

Duminică seara, Brigăzile Ezzedine al-Qassam, aripa militară a Hamas, au anunţat că au „tras 16 rachete asupra Nahariya”, în vestul Galileii, în Israel, „ca răspuns la crimele ocupaţiei împotriva poporului nostru din Gaza”. În acelaşi timp, aripa armată a Jamaa Islamiya, apropiată de ideologia Frăţiei Musulmane, a declarat şi ea că a tras „rachete” asupra Kiryat Shmona, potrivit agenţiei oficiale de presă libaneze (Ani).

Hezbollah, aliat al Hamas, a anunţat că a doborât o dronă israeliană cu o rachetă sol-aer deasupra teritoriului israelian şi a vizat mai multe poziţii ale armatei israeliene. De asemenea, formaţiunea pro-iraniană a anunţat duminică moartea unuia dintre luptătorii săi. La rândul său, armata israeliană a raportat noi focuri de armă dinspre Liban spre sectoarele Har Dov şi Kiryat Shmona şi a declarat că a ripostat cu atac spre sursa acestora. Forţele sale aeriene au efectuat, de asemenea, mai multe raiduri împotriva localităţilor de frontieră din sudul Libanului, potrivit Ani.

Related posts

INCREDIBIL: Economiile romanilor s-au triplat in patru ani de criza! Vezi cati BANI aveau in conturi romanii din fiecare judet inainte de criza si cati au acum

Asaftei Bogdan

Hausul, fără sfârșit? De ce nicio mare putere nu are o viziune coerentă pentru Orientul Mijlociu

econtext

UE are un „Plan B” pentru a aproba pachetul uriaș de ajutor pentru Ucraina, dacă Ungaria se opune prin veto

econtext

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More