0.8 C
București
22 noiembrie 2024
econtext.ro
ȘTIRI

Fostul premier rus Mihail Kasianov, pe „lista neagră” a lui Putin. De ce l-a declarat „agent străin”

Fostul premier rus Mihail Kasianov a ajuns pe „lista neagră” a lui Putin. Acesta a fost declarat „agent străin” de Ministerul Justiției de la Moscova.

Justiţia rusă l-a declarat pe fostul premier Mihail Kasianov, devenit oponent al puterii şi care a părăsit Rusia denunţând ofensiva din Ucraina, drept „agent străin”, relatează Agerpres, citând AFP.

Numele lui Mihail Kasianov, care a fost primul şef de guvern al lui Vladimir Putin la începutul anilor 2000, apare acum în registrul „agenţilor străini” al Ministerului Justiţiei, termen infam care aminteşte de „duşmanul poporului” din epoca sovietică.

Fostul premier rus Mihail Kasianov, pe „lista neagră” a lui Putin. De l-a declarat „agent străin”

Ministerul îi reproşează lui Kasianov că „s-a opus operaţiunii militare speciale din Ucraina” şi că este „membru al Comitetului Anti-Război din Rusia, o asociaţie ale cărei activităţi vizează discreditarea politicii externe şi interne a Rusiei”.

Acest „comitet”, cu activităţi foarte limitate, a fost creat în 2022 în străinătate de mai mulţi oponenţi ruşi, printre care fostul oligarh în exil Mihail Hodorkovski.

Premier al lui Putin în primii săi ani la putere, din 2000 până în 2004, Kasianov a devenit apoi foarte critic la adresa preşedintelui rus.

În iunie 2022, el a declarat pentru AFP că nu-l mai recunoaşte pe Vladimir Putin cu care a lucrat, spunând că speră ca Rusia să revină într-o bună zi pe „calea democratică”.

Înainte de ofensiva din Ucraina, Kasianov a condus Partidul Libertăţii Poporului (PARNAS), un mic partid liberal. El a anunţat în iunie 2022 că a părăsit Rusia.

Statutul de „agent străin” impune constrângeri administrative grele persoanelor sau entităţilor în cauză, printre care un control regulat al surselor de finanţare. De asemenea, impune ca orice publicaţie, inclusiv pe reţelele sociale, să fie însoţită de eticheta „agent străin”.

Puterea rusă şi-a intensificat reprimarea oricărei voci disidente de la lansarea ofensivei împotriva Ucrainei în februarie 2022. Aproape toţi oponenţii de marcă sunt în închisoare sau în exil în străinătate, reaminteşte AFP.

Related posts

Războiul din Ucraina, ziua 596. Prioritățile lui Zelenski

econtext

Dmitri Medvedev, din nou dezlănțuit: Biden luptă pentru fascişti, vrea să înceapă al treilea război mondial, e ruşinea Americii

econtext

Statele UE au convenit ca veniturile din activele ruseşti îngheţate să fie folosite pentru a ajuta militar Ucraina

econtext

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More