1.4 C
București
22 noiembrie 2024
econtext.ro
ȘTIRI

Putin vrea să pună stăpânire pe Marea Azov

Decizie istorică pregătită în cabinetele Kremlinului. Putin vrea să declare Marea Azov drept „mare interioară” a Rusiei.

Marea Azov ar putea ajunge „mare interioară” a Rusiei. Duma de Stat a primit spre aprobare un proiect de lege privind stabilirea statutului Mării Azov ca „mare internă” a Rusiei, potrivit EFE.

Documentul zămislit la Kremlin privind Marea Azov

În Dumă a fost depus un proiect de lege ce vizează stabilirea Mării Azov ca mare exclusiv internă a Rusiei. Faţă care principiile dreptului internaţional vor înceta să se aplice. Anunţul a fost făcut pentru agenţia oficială de presă RIA Novosti Mihail Şeremet, deputat în camera inferioară din partea Crimeii.

Comisia de profil din Dumă a aprobat deja acest proiect de lege, a indicat deputatul rus. El a afirmat că deputaţii ruşi vor face tot posibilul pentru a aproba acest proiect de lege până la sfârşitul anului.

Triumful ruşilor

Aceasta va însemna „un triumf al dreptăţii istorice”, a declarat deputatul. El a adăugat că astfel „Ucraina pierde statutul de ţară riverană Mării Azov”.

De facto, Marea Azov, împărţită anterior de Rusia şi Ucraina, a devenit o mare internă a Federaţiei Ruse în urma anexării regiunilor ucrainene Doneţk, Lugansk (est), Herson şi Zaporojie (sud), în septembrie 2022.

Comunitatea internaţională nu recunoaşte anexarea teritoriilor ucrainene cotropite de către ruşi.

x

Marea Azov, o dorinţă mai veche a ruşilor

În iunie, preşedintele rus Vladimir Putin a denunţat acordul cu Ucraina privind cooperarea şi utilizarea reciprocă a Mării Azov şi a strâmtorii Kerci. S-a întâmplat după aprobarea unui proiect de lege corespunzător de către ambele camere ale parlamentului federal rus, Duma de Stat şi Consiliul Federaţiei.

În cadrul contraofensivei din vară, Kievul a încercat fără succes să taie coridorul terestru între teritoriul rusesc şi Crimeea. Pentru a deschide o ieşire la Marea Azov.

Tratatul bilateral care stabilea că atât Rusia cât şi Ucraina au dreptul de a folosi Marea Azov a devenit nefuncțional după ce Rusia a anexat Crimeea, în 2014.

Rusia a construit un pod rutier peste Strâmtoarea Kerci. Ambele ţări au reclamat întârzieri ale transportului maritim şi hărţuiri.

Related posts

Greve și proteste în Franța după aplicarea reformei prensiilor de către președintele Macron!

Moise Lidia

Volodimir Zelenski: „Partenerii noștri se tem că Rusia va pierde acest război”. Cum argumentează afirmația

econtext

Rușii ar fi reușit să distrugă în premieră un sistem HIMARS în Ucraina

econtext

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More