-1.9 C
București
24 noiembrie 2024
econtext.ro
ACTUAL

România va înfrunta cei mai periculoși inamici digitali ca să ajute Ucraina, hackerii ruși Sandworm

România va înfrunta cei mai periculoși inamici digitali pentru a ajuta Ucraina, hackerii ruși Sandworm. Hackerii ruși se află în sistemele operatorului de telefonie mobilă Kyivstar, ce a suferit un atac cibernetic de amploare la jumătatea lunii decembrie, cel puțin din mai 2023.

România va înrunta cei mai periculoși inamici digitali pentru a ajuta Ucraina, hackerii ruși Sandworm. Aceștia au penetrat și distrus Kyivstar, cel mai mare dintre cei trei principali operatori de telecomunicații din Ucraina, cu 1,1 milioane de clienți care locuiesc în orașe și sate mici unde nu există alți furnizori.

Hackerii ruși se află în sistemele operatorului de telefonie mobilă ucrainean Kyivstar, care a suferit un atac cibernetic de amploare la jumătatea lunii decembrie, cel puțin din mai 2023, a declarat Ilia Vitiuk, șeful departamentului de securitate cibernetică al Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU).

România va înfrunta cei mai periculoși inamici digitali ca să ajute Ucraina, hackerii ruși Sandworm

Ca urmare a atacului, susține Vitiuk, „aproape totul” a fost distrus, inclusiv mii de servere virtuale. El a numit hack-ul primul exemplu de atac cibernetic care „a perturbat complet nucleul unui operator de telecomunicații”.

Războiul cu Rusia a costat deja operatorii de telecomunicații ucraineni 4.000 de stații de bază mobile și peste 60.000 de kilometri de cablu de fibră optică, iar România a semnat un acord cu Ucraina pentru refacerea rețelei.

Ca parte a acordului, părțile au convenit în special „restabilirea și modernizarea infrastructurii digitale afectate de agresiunea rusă, asigurarea acoperirii internetului în regiuni îndepărtate și greu accesibile, îmbunătățirea rezistenței și securității tehnologiilor informației și comunicațiilor, consolidarea apărării cibernetice a rețelelor naționale și a infrastructurii digitale, dezvoltarea infrastructurii cloud pentru serviciile publice electronice,
introducerea tehnologiilor 5G în Ucraina și dezvoltarea coridoarelor 5G între granițele Ucrainei și România”.

O treabă foarte grea având în vedere atacurile constante ale hackerilor ruși ce țin de armată, fiind angajați în războiul cibernetic.

Potrivit lui Vitiuk, primele încercări ale hackerilor de a pătrunde în sistemele Kyivstar au avut loc în martie.

„În acest moment, putem spune cu încredere că au fost în sistem cel puțin din mai 2023. Nu pot spune acum de când au avut acces complet – probabil cel puțin din noiembrie”, a spus Vitiuk.

Potrivit SBU, cu nivelul de acces pe care l-au avut hackerii, aceștia puteau obține informații personale, puteau afla locația telefoanelor, intercepta SMS-uri și, eventual, puteau fura conturi Telegram, potrivit agentura.ru.

Un reprezentant Kyivstar a declarat că nu au fost identificate scurgeri de date personale ale abonaților după atac, iar compania „colaborează îndeaproape” cu SBU în anchetă.

Potrivit lui Vitiuk, „aproape sigur” atacul a fost efectuat de grupul Sandworm, care face parte din unitatea de informații militare ruse GRU.

SBU încă stabilește cum a fost efectuat atacul, a spus Vitiuk. El sugerează că sarcina hackerilor ar fi putut fi mai simplă din cauză că infrastructura Kyivstar este similară cu infrastructura Beeline rusească.

„Acest atac este un mare avertisment nu numai pentru Ucraina, ci și pentru întreaga lume occidentală, astfel încât să înțeleagă că, de fapt, nimeni nu este de neatins”, a spus Vitiuk.

O întrerupere pe scară largă în activitatea celui mai mare operator ucrainean Kyivstar a avut loc la 12 decembrie 2023.

Consecința acesteia au fost probleme de infrastructură în toată țara: mulți abonați au rămas fără comunicare, bancomatele s-au închis în mai multe orașe și sistemul de avertisment de raid aerian a încetat să funcționeze în Sumi.

Întreruperea a continuat câteva zile. Până la 15 decembrie, majoritatea abonaților aveau din nou comunicații vocale și internet, dar Kyivstar a restabilit complet serviciul abia la 20 decembrie.

Grupul de hackeri Solntsepek a revendicat atacul cibernetic asupra Kyivstar, însă SBU o pune în legătură cu Direcția Principală a Statului Major General al Forțelor Armate Ruse (GRU).

Vitiuk a spus că modelul de comportament sugerează că operatorii de telecomunicații ar putea rămâne o țintă a hackerilor ruși.

Related posts

Proiectul „Vara Verde” și în acest weekend, în Parcul Văcărești din București, cu o serie de evenimente interesante pentru iubitorii de natură

econtext

Cum votăm la alegerile prezidențiale și parlamentare. Cele 3 duminici în care ne decidem viitorul

econtext

Italy & Romania: Building together – Health Infrastructure, evenimetul care a unit cele două țări pentru infrastructura spitalicească

econtext

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More