Elena Mateescu, directoarea Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), spune că frigul cumplit va mai persista cel puțin până la sfârșitul săptămânii.
Potrivit meteorologului ANM, acest ger intens se va simți în special în sudul României, acolo unde pe timpul nopții se vor înregistra temperaturi negative.
Ger intens pe tot parcursul săptămânii
„În această dimineață am înregistrat cele mai coborâte valori de temperatură din acest episod autentic de iarnă. -19 grade la Negrești, -7 grade la București (Băneasa), -8 grade la Afumați”, a declarat directoarea ANM.
Conform prognozei meteorologice, se anticipează că temperatura va rămâne scăzută și în perioada următoare, ceea ce înseamnă că nu scăpăm de ger. Pentru ziua de miercuri, se așteaptă temperaturi maxime ce nu vor depăși intervalul cuprins între -6 și 4 grade Celsius.
De asemenea, se prognozează o noapte înghețată, cu valori de temperaturi ce pot coborî până la -15. Vot fi chiar și -16 grade Celsius, mai ales în regiunile estice și centrale ale țării.
Temperaturile cresc ușor joi
„Pe parcursul zilei de joi, vor mai crește ușor temperaturile, la nivelul maximelor diurne, între 0 până la 6 grade. Însă vineri și sâmbătă, vremea va intra într-un proces de răcire, astfel încât minimele înregistrate pe parcursul nopților se vor situa între -10 și -15, în zonele centrale, nordice și estice ale țării, până la -7 grade, în zonele mai joase de relief din sudul și sud-estul teritoriului”, a mai spus Elena Mateescu, directoarea ANM, potrivit antena3.ro.
Potrivit ANM, în noaptea de miercuri spre joi mai ales în est și centru va fi un ger cumplit. Vom avea minime termice de până la -16…-15 grade în estul Transilvaniei.
Ne așteptăm la ger și săptămâna viitoare
Temperaturile vor continua să scadă în intensitate în săptămâna următoare, pe măsură ce o zonă de presiune scăzută se va stabili predominant peste cea mai mare parte a Europei. Acest fenomen va favoriza o circulație a maselor de aer dinspre vest și chiar sud-vest.
În perioada următoare, se preconizează că o zonă de presiune scăzută va influența regiunile nordice ale Europei, generând condiții meteorologice mai blânde.