0.8 C
București
22 noiembrie 2024
econtext.ro
ACTUAL

Rusia se pregătește pentru o acțiunea de proporții în Republica Moldova. Marea țintă a lui Vladimir Putin

Rusia ar putea lansa, spre Republica Moldova, un atac pe mai multe căi, care să ducă la destabilizarea țării. Marele obiectiv este împiedicarea procesului de aderare la UE.

Republica Moldova, ținta unui atac orchestrat de la Kremlin. Rusia încearcă să pună frâne în calea procesului de aderare al țării la Uniunea Europeană. Anunțul a făcut de Institutul pentru Studiul Războiului, în cadrul unei evaluări.

Relațiile foarte tensionate dintre Basarabia și Rusia s-au amplificat în urma invaziei ruse în Ucraina. Guvernul de la Chișinău, unul pro-occidental, a acuzat în mod repetat Kremlinul de încercări de destabilizare.

Republica Moldova, cu toată viteza spre UE

Alexei Polishchuk, directorul în cadrul Ministerului de Externe al Rusiei responsabil cu relația cu țările membre CSI, a susținut într-un interviu acordat pe 28 ianuarie pentru mass-media de stat rusă TASS că Moldova a început „să-și distrugă legăturile” cu organizația CSI, deoarece intenționează să părăsească organizația până la sfârșitul anului 2024. CSI a fost înființată după destrămarea Uniunii Sovietice în anul 1991. Iar în prezent a înregimentat nouă foste republici sovietice. Moldova nu a părăsit oficial CSI, dar și-a suspendat efectiv participarea la organizație în 2022. Recent, multe dintre acorduri au fost repudiate.

Polishchuk a susținut că părăsirea CSI nu ar aduce beneficii cetățenilor sau economiei moldovenești. El a mai precizat că soluționarea chestiunii transnistrene în Moldova se află într-o „criză profundă”, iar Rusia ar putea remedia deteriorarea relațiilor dintre Moldova și Transnistria ca „mediator și garant” în această problemă. Transnistria este o regiune separatistă recunoscută la nivel internațional ca parte a Moldovei.

Problema delicată a Transnistriei

Trupele ruse au ocupat Transnistria încă de la începutul anilor 1990, când Rusia a invadat regiunea sub pretextul protejării etnicilor ruși. Vicepremierul moldovean, Oleg Serebrian, a anunțat la radioul național pe 28 ianuarie că Moldova nu va reveni la procesul de negocieri 5+2 în Transnistria care a inclus Rusia, în timp ce invazia rusă a Ucrainei continuă. Vorbind la o conferință de presă în 29 ianuarie, Serebrian a spus că Chișinăul este hotărât să rezolve problema Transnistriei „exclusiv” prin mijloace pașnice. „Această poziție este susținută de colegii noștri de la Kiev. Nu există planuri de presiune militară sau de alt tip asupra Transnistriei”, a spus oficialul.

Rusia

Conform ISW, Rusia ar putea ridica pretenții similare față de Moldova ca și în cazul Ucrainei, referindu-se la acuzațiile Rusiei de „abandonare” de către Ucraina a Acordurilor de la Minsk, folosite ca parte a justificărilor pentru invazia la scară largă. Astfel, intenția Moscovei este de „a crea nemulțumiri economice în Moldova și să prezinte Rusia drept un garant economic și de securitate în Moldova.”

„Rusia ar putea să-și justifice eforturile de agresiune sau destabilizare din Moldova, pretinzând că rezidenții transnistreni sunt în pericol”, mai scrie Institutul pentru Studiul Războiului. Într-o evaluare anterioară, ISW a menționat că Rusia modelează spațiul informațional și vizează destabilizarea Moldovei și justificarea oricăror campanii viitoare prin încadrarea Rusiei drept protector al „vorbitorilor de limbă rusă amenințați” din Moldova. Această abordare este aproape identică cu narațiunile construite de Rusia pentru a justifica invazia pe scară largă a Ucrainei. În ianuarie, mass-media de stat rusă a continuat să încurajeze separatiștii pro-ruși din Moldova, posibil în încercarea de a semăna instabilitate politică și dezbinare, a raportat ISW , conform kyivindependent.com.

Related posts

Prognoza meteo, 3 noiembrie. Vreme friguroasă în toată țara. Cele mai scăzute temperaturi

econtext

Astăzi, 14 septembrie 2023, Radu Mihaiu le dă întâlnire bucureștenilor din S2, în Parcul Cinema Floreasca

econtext

ANI, noi controale în toate județele țării. Primari și consilieri locali, găsiți în incompatibilitate

econtext

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More