7.8 C
București
21 noiembrie 2024
econtext.ro
ȘTIRI

Vladimir Putin va părăsi Rusia după alegeri. Ce mișcare va face liderul de la Kremlin

Vladimir Putin va părăsi Rusia după alegeri. De când Curtea Penală Internațională (CPI) a emis un mandat de arestare pentru Putin, acuzându-l de crime de război în Ucraina. Din acest motiv, liderul rus trebuie să fie precaut în timpul călătoriei.

Vladimir Putin va vizita Turcia şi va purta discuţii cu omologul turc Recep Tayyip Erdogan undeva după alegerile prezidenţiale din 15-17 martie. Mai exact, Kremlinul a declarat că vizita președintelui rus în Turcia va avea loc nu mai devreme de alegerile prezidențiale.

Călătoria lui Putin, care a fost amânată de două ori de la sfârșitul anului trecut. Este de așteptat să fie prima sa vizită într-un stat membru NATO de când Rusia și-a început invazia pe scară largă a Ucrainei în februarie 2022.

Vladimir Putin va merge în Turcia

Dmitri Peskov a declarat că agendele ambilor lideri sunt mult prea încărcate pentru a se întâlni în persoană înainte de alegerile din Rusia. După cum au informat autorităţile turce, Vladimir Putin l-a sunat luni pe Erdogan pentru a-l felicita cu ocazia împlinirii vârstei de 70 de ani. În cadrul convorbirii telefonice, Vladimir Putin i-a mulţumit lui Erdogan pentru contribuţia sa la progresul relaţiilor dintre Turcia şi Rusia pe o bază amicală, a transmis biroul Preşedinţiei turce într-un comunicat.

Erdogan a reușit să mențină relațiile comerciale și politice atât cu Ucraina, cât și cu Rusia, permițând Rusiei să evite sancțiunile occidentale în timp ce vinde arme Ucrainei.

Vladimir Putin

Ultima dată când Putin a vizitat Ankara a fost în ianuarie 2020

Turcia este una dintre țările în care Vladimir Putin poate călători fără să se preocupe de o arestare. Turcia nu este semnatară a Statutului de la Roma, care a instituit CPI, deci teoretic nu este obligat să ia măsuri pe baza unui mandat de arestare al CPI.

Erdogan se află la conducerea Turciei din 2002, mai întâi ca prim-ministru şi apoi ca preşedinte. În noiembrie 2015, două avioane de luptă turce au doborât un avion de luptă rus în Siria, unde cele două ţări susţin tabere opuse în conflict, Rusia sprijinind regimul preşedintelui Bashar al-Assad, iar Erdogan, grupurile de opoziţie.

Acest eveniment a deschis o criză politică şi diplomatică ce a fost rezolvată rapid după scuze repetate din partea lui Erdogan. De atunci cei doi lideri au menţinut o relaţie strânsă şi s-au întâlnit de mai multe ori de când Rusia a invadat Ucraina în urmă cu doi ani. Turcia este, alături de Ungaria, singura ţară dintre cei 31 de membri ai NATO care nu a trimis ajutoare militare Ucrainei pentru a-i permite să se apere de agresiunea rusă, scrie turkishminute.com.

Related posts

Palestina. Ce înseamnă și care este originea istorică a conflictului

econtext

Adevarul despre salarii: cu cat au crescut salariile din 1990 si pana astazi. In ce domenii se castiga cel mai bine in 1990 si unde se castiga cel mai bine acum

Asaftei Bogdan

Mărturie rară din interiorul grupului Wagner. Ce știau mercenarii despre insurgența lui Prigojin

econtext

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More