4.3 C
București
24 noiembrie 2024
econtext.ro
ACTUAL

Putin, dezamăgit că Transnistria nu a cerut explicit anexarea. Rusia dă vina pe România

Putin, dezamăgit că Transnistria nu a cerut explicit anexarea. Rusia dă vina pe România. Liderul separatiștilor transnistreni, Vadim Krasnoselskyi, a cerut Federației Ruse să implementeze „măsuri de protejare”. Altceva aștepta Putin.

Putin, dezamăgit că Transnistria nu a cerut explicit anexarea. Rusia dă vina pe România. Serviciul de Informații pentru Apărare al Ucrainei (DIU) a raportat că „congresul” parlamentarilor transnistreni desfășurat la 28 februarie nu a corespuns deloc așteptărilor Kremlinului.

Putin, dezamăgit că Transnistria nu a cerut explicit anexarea

Andri Iusov, reprezentant al Serviciului de Informații pentru Apărare, a declarat că rapoartele despre presupusele intenții ale parlamentarilor transnistreni de a solicita integrarea regiunii în federația Rusă nu au fost confirmate, potrivit European Pravda.

Iusov a remarcat că parlamentarii din Transnistria nu numai că n-au cerut anexarea regiunii la „patria-mamă”, dar s-au adresat și instituțiilor europene „în stil multi-vector”, ceea ce nu poate fi pe placul lui Putin.

De altfel, la o asemenea „cerere”, nici Ministerul rus de Externe nu a reacționat după cum se pregătise. Presa rusă anunțase că Transnistria va cere anexarea și că a doua zi președintele Putin va accepta, transformând Moldova în a doua Ucraina, așa cum a avertizat de atâtea ori.

Acum, Ministerul rus de Externe a anunțat că Moscova a analizat „atent” toate cererile venite din această regiune.

„Apărarea intereselor locuitorilor din Transnistria, compatrioților noștri, este una dintre prioritățile noastre. Toate cererile sunt întotdeauna analizate cu atenție de către organele de resort ruse”, a spus un reprezentant al Ministerului de Externe.

Va fi România în noul format pentru soluționarea conflictului cu Transnistria?

Formatul „5+2” (Moldova, Transnistria – părți, Rusia, Ucraina, OSCE – mediatori, UE și SUA – observatori) nu mai poate fi credibil, Rusia și Ucraina aflându-se în război, iar câțiva soldați ruși aflându-se în Transnistria ca „trupe de menținere a păcii”.

Ambasadorul Ucrainei în Moldova, Mark Șevcenko, a declarat că Ucraina consideră neconstructiv formatul actual „5+2” de soluționare a conflictului transnistrean, remarcând că va trebui discutat un alt format ce va apărea „relativ curând”.

„Guvernul Republicii Moldova trebuie să spună aici primul cuvânt și abia atunci, cu participarea partenerilor, vom găsi o nouă formulă”, a spus Șevcenko. El a adăugat că România ar putea deveni unul dintre participanții la noul format.

Analiștii ruși dau vina pe România pentru tot ce se întâmplă în Moldova, plecând de la faptul că în actuala guvernare a Moldovei sunt cetățeni români care servesc interesele de integrare cu România.

Analiștii de la canalul rusesc Telegram/Rybar acuză de multă vreme că „românii” din Guvernul Moldovei, cu președinta Maia Sandu în frunte, aplică o strategie de presiune economică asupra Transnistriei și Găgăuziei pentru a le paraliza economiile și astfel să le „cumințească”.

Rybar critică declarația adjunctului secretarului general al NATO, „românul” Mircea Geoană, care a spus că NATO va sprijini în continuare Chișinăul.

„Reiese că NATO consideră deja Transnistria o parte legală a Moldovei, uitând de libertatea comerțului, care făcea parte din acordurile internaționale. În plus, românul Geoană numește Transnistria „regiune”. Acesta este termenul care a fost introdus recent la Chișinău, începând cu „reintegrarea” forțată în domeniul juridic al Republicii Moldova”, scrie Rybar.

Acest ultim fapt este tocmai motivul convocării congresului de la Tiraspol, consideră analiștii ruși. De la începutul noului an, republica nerecunoscută a intrat sub șantaj economic al autoritățile moldovenești, care au impus taxe duble agenților economici transnistreni, distrugând literalmente.economia.

„Cu toate acestea, cuvintele lui Geoană nu conțin un indiciu de escaladare militară. Formularea vagă indică doar că partenerii occidentali nu sunt încă prea pregătiți pentru un alt conflict militar și preferă tactica de strangulare economică a unei regiuni încăpățânate.”

Related posts

E „Vara Verde” în acest weekend, în Parcul Natural Văcărești

econtext

Alertă în România: ţânţarul tigru a ajuns la noi în ţară. Provoacă febra dengue, o boală care poate fi mortală

econtext

Tertipul prin care Vanghelie vrea să scape de închisoare. În primă instanță a fost condamnat la 11 ani de închisoare

econtext

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More