19.9 C
București
17 iunie 2024
econtext.ro
Advertoriale

Acidul benzoic: bun sau rău pentru sănătatea ta?

Acidul benzoic a fost descoperit în secolul al XVI-lea și a fost descris pentru prima dată de medicul francez Nostradamus în 1556. În 1830, chimiștii Pierre Robiquet și Antoine Boutron-Charlard au început să efectueze o serie de experimente care au dus la producerea benzaldehidei. Câțiva ani mai târziu, în 1832, Justus von Liebig și Friedrich Wöhler au reușit, în sfârșit, să identifice structura și compoziția chimică a acidului benzoic. Cu toate acestea, abia mult mai târziu au fost în sfârșit înțelese proprietățile puternice ale acestui compus. În 1875, biochimistul german Ernst Leopold Salkowski a scos la iveală proprietățile antifungice asociate cu acidul benzoic, ceea ce a dus la utilizarea sa în cele din urmă în industria alimentară ca aditiv și conservant comun.

Astăzi, acidul benzoic se găsește într-o varietate de produse alimentare și cosmetice, datorită capacității sale de a prelungi durata de depozitare și de a combate infecțiile. De asemenea, a fost identificat ca fiind un compus natural în multe alimente diferite (afine, prune, prune uscate și cuișoare).Acidul benzoic este un conservant comun, dar părerile despre el sunt contradictorii. În acest articol, îți spunem ce este acidul benzoic, care sunt beneficiile acestuia, sursele, dar și la ce ar trebui să fii atent (efecte secundare).

 

Ce este acidul benzoic?

Acidul benzoic este un compus care se găsește în mod natural în multe alimente, inclusiv în afine, prune și prune uscate. În forma sa sintetică, este, de asemenea, adesea folosit ca un conservant alimentar și este adăugat la produsele procesate pentru a prelungi durata de depozitare și a preveni dezvoltarea bacteriilor. Acest compus poate avea multe beneficii pentru sănătate, datorită proprietăților antiinflamatorii și antimicrobiene. Cu toate acestea, acidul benzoic a fost asociat și cu unele riscuri și dezavantaje care trebuie luate în considerare.

Beneficiile acidului benzoic

Proprietățile acidului benzoic sunt cele care conduc la beneficiile acestuia:

  • previne apariția ciupercilor: una dintre cele mai comune utilizări ale acidului benzoic este aceea de conservant, pentru că are proprietăți antimicrobiene.
  • previne infecțiile: ajuta la promovarea eliminării celulelor moarte ale pielii, prevenind în același timp infecția cauzată de bacterii.
  • prelungește durata de valabilitate: acidul benzoic poate ajuta la menținerea produselor alimentare mai proaspete pentru mai mult timp, prin combaterea dezvoltării bacteriilor și extinderea duratei de valabilitate. Acidul benzoic se găsește în mod obișnuit în alimentele procesate, cum ar fi brânza și carnea, dar se găsește și în mod natural în anumite alimente, inclusiv în unele fructe și legume.
  • poate îmbunătăți sănătatea mentală: se crede că benzoatul de sodiu, sarea de sodiu a acidului benzoic, ar putea fi util în tratamentul mai multor afecțiuni mentale. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe studii în acest sens.

 

Beneficiile acidului benzoic asupra pielii

Beneficiile acidului benzoic asupra pielii nu sunt mai puțin importante. Poate fi recomandat în:

  • tratamentul acneei: utilizarea acidului benzoic în îngrijirea pielii poate reduce în mod eficient numărul de bacterii care cauzează acnee.
  • tratamentul arsurilor solare: protejează pielea de efectele arzătoare cauzate de razele UV dăunătoare ale soarelui. De asemenea, este folosit pentru a preveni exfolierea care poate apărea în timpul expunerii la soare și pentru a preveni efectul de bronzare întârziată.
  • prevenirea apariției petelor.
  • combaterea bacteriilor.
  • regenerarea țesuturilor.
  • tratarea și prevenirea hiperpigmentării.

 

Efectele secundare ale acidului benzoic

Efectele secundare ale acidului benzoic sunt:

  • reacții alergice: acestea vor apărea, de obicei, în primele săptămâni de utilizare a produsului și vor deveni progresiv severe. Simptomele includ iritații ale pielii, arsuri, mâncărimi, roșeață sau umflături. Dermatita de contact poate fi însoțită de o umflătură pe piele sau chiar de bășici care se pot transforma în ulcer.
  • fotosensibilitate: ori de câte ori folosești un produs care conține acid benzoic, ar trebui să aplici o cremă de protecție solară ori de câte ori vă expuneți la lumina soarelui. Este important să faci acest lucru deoarece acidul benzoic poate provoca o reacție de fotosensibilitate. Acest lucru înseamnă că ingredientul poate reacționa cu razele UV, făcând ca pielea să devină mai sensibilă decât în mod normal. Doar o singură expunere la razele UV poate duce deja la efecte adverse precum iritații severe ale pielii, arsuri, roșeață sau chiar bășici sau ulcerații. Poate dura până la 48 de ore până la apariția semnelor, așa că asigură-te că rămâi în casă după aplicarea produselor care conțin acid benzoic și că porți îmbrăcăminte de protecție, cum ar fi șepci și pantofi, atunci când ieși afară în timpul zilei.
  • iritații și erupții cutanate: acidul benzoic poate provoca reacții alergice, inclusiv erupții cutanate, escoriații, urticarie sau chiar șoc anafilactic. Dacă un produs conține o concentrație ridicată a ingredientului, persoana poate să prezinte simptome precum tensiune arterială scăzută și convulsii.

 

Sursele acidului benzoic

Acidul benzoic se găsește în mod natural în fructe și legume. Merișoarele, prunele uscate, cuișoarele coapte, afinele și scorțișoara sunt câteva exemple de alimente care îl conțin în mod natural. Cu toate acestea, cea mai frecventă sursă de acid benzoic în alimente este sub formă sintetică, folosit ca și conservant în multe ingrediente procesate. Unele surse ascunse de acid benzoic includ:

  • brânză;
  • carne procesată (mezeluri, mezeluri, șuncă);
  • bere;
  • înghețată;
  • gemuri și jeleuri;
  • suc de fructe;
  • băuturi răcoritoare;
  • gumă de mestecat;
  • margarină;
  • murături.

 

Important de reținut

  • Acidul benzoic este un compus care se găsește atât în surse sintetice, cât și naturale, inclusiv în anumite fructe, băuturi și alimente procesate.
  • Este adesea folosit ca și conservant pentru a prelungi durata de valabilitate a produselor, blocând în același timp dezvoltarea bacteriilor.
  • Se găsește uneori și în produsele cosmetice sau în cremele pentru piele și poate diminua inflamația și iritarea pielii, în special atunci când este combinat cu acidul salicilic.
  • Cu toate acestea, acest acid poate fi, de asemenea, legat de mai multe efecte adverse asupra sănătății. Studiile arată că ar putea crește potențial hiperactivitatea și poate fi transformat într-un compus cancerigen numit benzen atunci când este combinat cu vitamina C.
  • Prin urmare, cel mai bine este să păstrați consumul de alimente procesate cu moderație.

Related posts

Importanța autoevaluării și a setării limitelor personale în jocurile de noroc

Publyo

Evoluția SEO în 2024: Noile tendințe și strategii

Publyo

Socializarea și plăcerea de a consuma tutun încălzit

Publyo

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

youth2015 wordsmatter2012 shesthefest wmxs888888 cemeterbaik kosip ojosverdesediciones cequelejourdoitalanuit impresionesmias vrdoorperu referencedrugstores cutepics gospelconnoisseur blesstube peveroweb randomoverload couleurfrance cemeqiuqiu msnsmileys mycoolpix