30.8 C
București
13 iunie 2024
econtext.ro
ȘTIRI

Acordul dintre Putin şi Prigojin s-ar fi rupt. Trupele Wagner se retrag din Belarus

Trupele grupării Wagner se retrag din Belarus, iar acordul dintre Vladimir Putin și Evgheni Prigojin ar fi fost rupt, scrie presa de la Bruxelles.

Pe 23 iunie, şeful Wagner, Evgheni Prigojin, se răzvrătea contra armatei ruse. O rebeliune repede eşuată, după intervenţia preşedintelui belarus, Alexandr Lukaşenko. Prigojin şi Putin ajunseseră la un acord în urma căruia trupele Wagner s-au retras din Rusia şi au fost trimise în Belarus.

Potrivit Institute for the Study of War, trupele Wagner se retrag din Belarus, scrie Rador, care citează publicația belgiană La Libre Belgique.

Conţinutul exact al acordului nu este cunoscut, dar soldaţii Wagner se pare că se antrenează acum împreună cu armata belarusă şi şeful lor, care este în prezent foarte discret, a fost şi el trimis acolo.

Potrivit grupului de reflecţie american Institute for the Study of War (Institutul pentru Studiul Războiului), acordul este deja rupt. Potrivit unui „raport confidenţial”, trupele Wagner s-ar pregăti să plece curând din Belarus: grupe de 500 – 600 de soldaţi au început să meargă în oraşele ruseşti Krasnodar, Voronej şi Rostov. Dar încă nu există probe vizuale ale acestei deplasări. Evgheni Prigojin a fost deja fotografiat la Sankt Petersburg în luna iulie.

„Putin nu a reuşit să rezolve necazurile ridicate de Prigojin”

Potrivit unei surse cofidenţiale a Institute for the Study of War, Lukaşenko refuză să-i plătească pe luptători, ceea ce explică voinţa lor de a părăsi teritoriul belarus. Preşedintele se aştepta ca Rusia să continue să-i plătească, ceea ce nu se întâmplă.

Presupusa prăbuşire a acordului dintre Wagner, Vladimir Putin şi Lukaşenko arată că Putin nu a reuşit să rezolve necazurile ridicate de Prigojin după revolta armată, a declarat ISW, care estimează că Putin se simte în contiuare ameninţat de patronul Wagner.

„I-ar plăcea să-l separe definitiv pe Prigojin de de mercenari rusi”. Pentru asta, nu e imposibil ca preşedintele rus să vrea ca Wagner să se întoarcă în Rusia, pentru a păstra controlul asupra acestei grupări, tot potrivit think thankului menționat. (Traducere: Gabriela Sîrbu/Rador).

Related posts

Washington Post. Tancurile Leopard 2 pe care rușii se laudă că le-au distrus ar fi fost, de fapt, tractoare. „Vehiculul are clar patru roți”

econtext

Acord în Senatul SUA privind noi ajutoare pentru Ucraina și Israel, de 118,3 miliarde de dolari

econtext

Volodimir Zelenski: „Partenerii noștri se tem că Rusia va pierde acest război”. Cum argumentează afirmația

econtext

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

youth2015 wordsmatter2012 shesthefest wmxs888888 cemeterbaik kosip ojosverdesediciones cequelejourdoitalanuit impresionesmias vrdoorperu referencedrugstores cutepics gospelconnoisseur blesstube peveroweb randomoverload couleurfrance cemeqiuqiu msnsmileys mycoolpix