Norvegia se pregătește pentru gestionarea crizelor şi războaielor. Autoritățile scandinave, care invocă riscuri de război, vor să să construiască adăposturile antiaeriene în noile clădiri. Este doar una dintre cele o sută de măsuri propuse de guvern pentru întărirea securității statului.
Ministrul norvegian al justiţiei, Emilie Enger Mehl, a declarat că țara sa trebuie să fie pregătită să construiască Adăposturile antiaeriene și să gestioneze crizele şi războaiele”, transmite agerpres.
Cartea Albă a pregătirii ţării
Mehl, care este responsabilă şi pentru situaţiile de urgenţă, a prezentat, alături de premierul Jonas Gahr Store, o Carte Albă a pregătirii ţării.
În cea mai importantă dintre propuneri, guvernul vrea să restabilească obligaţia de a dota noile mari clădiri cu adăposturi antiaeriene, în contextul în care războiul din Ucraina a demonstrat necesitatea lor.
Norvegia, care este vecină cu Rusia, este membră a NATO. Țara scandinavă a renunțat la această obligație în 1998, după căderea Uniunii Sovietice şi sfârşitul Războiului Rece.
Norvegia are, în acest moment, capacitatea de a găzdui în adăposturi antiaeriene 45% din populaţia sa.
E mult prea puțin, având în vedere faptul că în Finlanda procentl este de 90%, în Danemarca, de 80%, iar în Suedia, de 70%.
De asemenea, Norvegia vrea să mărească de la 8.000 la 12.000 numărul de persoane care pot fi mobilizate în cadrul Apărării Civile.
Un alt punct din Carte Albă prevede creșterea autonomiei alimentară până cel târziu în 2030, când guvernul vrea să atingă o rată de autosuficienţă de 50%.
Amenințarea rusă
Alte propuneri din document vizează o mai bună coordonare public-privat în domeniul cyber. De asemenea, guvernul norvegian crea să se dezvolte o nouă strategie împotriva dezinformării.
Încă un punct important se referă la consolidare controlul asupra proprietăţii funciare.
Conform presei din Norvegia, în ultimii ani enități ruse au achiziţionat terenuri lângă mai multe baze militare.
În document se cere anticiparea riscurilor de sabotaj și de operaţiuni hibride.
Autoritățile spun că, totuși, deși situația este „mai tensionată”, Norvegia nu vede „nicio ameninţare militară iminentă”.
Pentru a fi adoptat de Parlament, textul va avea nevoie de susţinerea partidelor de opoziţie, întrucât guvernul norvegian este minoritar.