19.9 C
București
17 iunie 2024
econtext.ro
BANII NOȘTRI

Aderarea la Spațiul Schengen! România pierde 10 miliarde de euro pe an: Este cazul ca Austria să plătească

O rezoluție a fost adoptată miercuri de Parlamentul European, care prevede, printre altele, posibile compensații pentru România și Bulgaria în contextul în care cele două țări nu au intrat în Spațiul Schengen din 2011 și până în prezent. Estimările preliminare arată că România pierde nu mai puțin de 10 miliarde de euro anual din această cauză.

Compensații financiare pentru România și Bulgaria

Parlamentul European a adoptat miercuri o rezoluție bazată pe petiția depusă de societatea civilă din România prin care se solicită contestarea legalității veto-ului Austriei împotriva aderării țării noastre la spațiul Schengen.

În rezoluție, Parlamentul European subliniază că România și Bulgaria au îndeplinit deja cerințele necesare pentru a fi admise în spaţiul Schengen. Eurodeputații regretă decizia Consiliului UE din 8 decembrie 2022 de a respinge statutul de membru al Schengen „fără să fi fost prezentată nicio justificare de natură juridică legată de criteriile de aderare”.

Un spațiu Schengen extins, fără controale la frontiere, ar face UE mai puternică, spun eurodeputații, menționând că toate statele membre au dreptul de a adera la Schengen odată ce sunt pregătite.

Rezoluția solicită Comisiei Europene să estimeze pierderile financiare, câștigurile nerealizate și daunele aduse mediului pe care România și Bulgaria le-au suferit din iunie 2011 din cauza „deciziei negative şi nejustificate” adoptate în privința aderării celor două țări la spațiul Schengen și să analizeze posibilele mecanisme de compensare a pierderilor financiare.

România pierde 10 miliarde de euro pe an

„Rezoluția adoptată în Parlamentul European, cere trimiterea în judecată a Austriei pentru pierderile financiare masive produse României și Bulgariei. Conform specialiștilor, România pierde 10 miliarde de euro pe an din cauza neaderării la Schengen. Este cazul ca Austria să plătească despăgubiri pentru faptul că ne-a blocat aderarea la Schengen.

Este important de menționat că această rezoluție nu are putere juridică, dar reprezintă un semnal politic puternic către statele membre și instituțiile europene ce evidențiază preocuparea pentru respectarea principiilor europene și promovarea valorilor fundamentale ale Uniunii Europene, precum libertatea de circulație și nediscriminare.

Dezbaterile și votul asupra acestei rezoluții au relevat diferențe de opinie între grupurile politice în ceea ce privește aderarea României la spațiul Schengen. Trebuie să subliniez următorul fapt: grupul social-democrat european, grup din care face parte PSD, a votat pentru România. Grupurile parlamentare ale celorlalte partide s-au abținut de la vot sau au votat împotriva României.

Este de așteptat ca adoptarea acestei rezoluții să exercite presiune asupra Consiliului European și a Austriei în luarea deciziilor cu privire la aderarea României la Schengen. În cele din urmă, decizia finală aparține statelor membre ale Uniunii Europene, care trebuie să ajungă la un consens pentru a permite României și Bulgariei să devină parte a spațiului Schengen” a declarat senatorul Marius – Alexandru Dunca, președintele Organizației Județene a PSD Brașov.

Related posts

Cel mai slab leu din ISTORIA ROMÂNIEI. Tensiunile politice aruncă EURO în aer

econtext

Sistemul național de pensii, în pragul de colaps. Ce se va întâmpla în România

econtext

Topul judetelor din Romania dupa preturile din piete. Afla care sunt cele mai scumpe/ieftine judete

Asaftei Bogdan

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

youth2015 wordsmatter2012 shesthefest wmxs888888 cemeterbaik kosip ojosverdesediciones cequelejourdoitalanuit impresionesmias vrdoorperu referencedrugstores cutepics gospelconnoisseur blesstube peveroweb randomoverload couleurfrance cemeqiuqiu msnsmileys mycoolpix