10.6 C
București
23 aprilie 2024
econtext.ro
ȘTIRI

Adevarul despre salarii: cu cat au crescut salariile din 1990 si pana astazi. In ce domenii se castiga cel mai bine in 1990 si unde se castiga cel mai bine acum

Salariul mediu nu a crescut in ultimii ani atat de puternic, asa cum anuntau diferite institutii in urma cu cateva saptamani.

Dimpotriva, cresterea a fost mult mai slaba decat s-ar crede la o prima vedere, dupa anii de avant sustinut dinaintea crizei. In afara acestui fapt, structura economico-salariala a Romaniei s-a modificat profund de la Revolutie si pana in prezent.

Cu alte cuvinte, s-a modificat ierarhia domeniilor in care se castiga ce mai bine.

Econtext va arata cum a evoluat salariul mediu net din 1990 si pana in prezent (anul 2011, mai precis) in cele mai importante 15 sectoare ale economiei.

Vom vedea cu cat au crescut salariile in aceste domenii, dar si cum s-a modificat clasamentul celor mai banoase sectoare economice.

Salarii

Econtext nu este la prima analiza privind salariile din Romania. Vom aminti doar cateva dintre acestea: un top inedit privind cat castiga pe ora angajatii din tara noastra (click aici pentru a vedea cifrele), cum au evoluat lefurile in criza (vezi unde au crescut si unde s–au diminuat), dar si cu cat sunt platiti unii angajati din sistemul bugetar (afla aici ce salarii au cei mai tari politisti din Romania).

Topuri

Dar sa revenim la comparatia trecut – prezent, primul an de dupa Revolutie – anul 2011. Pentru claritate, am echivalat toate valorile in dolari (nu am echivalat in euro pentru ca aceasta valuta nu exista in 1990).

Astfel, pentru anul 1990, am utilizat un curs de schimb de 23 lei/dolar.

Asadar, cel mai bine plati domeniu in 1990 era industria extractiva. Economia tarii era preponderent industriala, iar minerii aveau cele mai mari salarii. Salariul mediu net al unui miner era de 4.429 lei (lei din 1990, i-am denumit lei vechi) in primul an postrevolutionar, ceea ce inseamna 193 de dolari.

In 2011, industria extractiva cazuse pe locul trei, salariul mediu net din acest sector se ridica la 2649 lei (869 dolari). Un avans de peste patru ori! In ciuda acestui avans, altul este cel mai banos domeniu din 2011.

Inca un fapt relevant: agricultura si constructiile si-au pierdut din importanta in aceasta perioada, pierzand multe locuri in topul salariilor.

 

Dar iata cum a evoluat salariul mediu net in cele mai importante 15 sectoare ale economiei. Vezi ce domenii au devenit mai banoase:

 

https://econtext.ro/dosar–2/analiza/adevarul-despre-salarii-cu-cat-au-crescut-salariile-din-1990-si-pana-astazi-in-ce-domenii-se-castiga-cel-mai-bine-in-1990-si-unde-se-castiga-cel-mai-bine-acum.html

Related posts

Stare de urgență într-un oraș din Rusia. O dronă a lovit un bloc de locuințe

econtext

General polonez: NATO ar trebui să intervină împotriva rachetelor îndreptate spre Polonia și România

econtext

Război în Ucraina, ziua 683. Atac cu rachete rusești în Donețk. Cinci copii au murit

econtext

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More