16.4 C
București
15 iunie 2024
econtext.ro
ȘTIRI

Alarma, Romania ramane fara apa! 70.000 de hectare de apa au disparut in ultimii ani. Vezi ce judete se transforma in deserturi

Romania seaca! Nu, nu este o constructie metaforica, ci un adevar brut si, din nefericire, extrem de trist. An de an, Romania pierde din resursele de apa.

An de an, scade suprafata acoperita cu apa a Romaniei. Multe ape seaca ca urmare a fenomenelor naturale, dar alte dispar din cauza omului.

Sunt arhicunoscute reportajele despre rauri care au fost secate sau deturnate din diverse ratiuni economice, mai mult sau mai putin justificate. Din pacate, disparitia apelor are un efect sinistru: se distruge calitatea solului si, implicit, scad productiile agricole.

Paradoxal, faptul ca obtinem mai mult pamant are un efect antagonic. Obtinem mai mult teren, dar il lipsim de resursa vitala: apa!

De trei ori cat Bucurestiul

Da, e un adevar trist. Apele Romaniei dispar. An de an, sute, mii de hectare acoperite de apa, fie ca sunt izvoare, parauri, lacuri, etc., se evapora de pe harta Romaniei.

Econtext va prezinta situatia apelor din fiecare judet al Romaniei. Cum a evoluat suprafata acoperita de apa in ultimii douazeci de ani (1990 – 2010) in toate judetele din tara.

Pe ansamblu, in aceasta perioada „s-au evaporat” aproape 70.000 de hectare acoperite de apa. De trei mai mult decat suprafata Bucurestiului! In procente, scaderea a fost de circa 8%! Da, 8% din suprafata acoperita de apa s-a ‚pierdut’ in acesti ani. In acest ritm, in mai putin de o suta de ani se vor ‘topi’ jumatate din apele Romaniei.

Natura Romaniei

Nu este prima data cand Econtext trage un semnal de alama asupra mediului natural al Romaniei. Anul trecut am aratat, la fel, cum dispar mii de hectare de teren din rezervatiile naturale. Iata aceasta analiza, dar si altele:

Natura Romaniei, in pericol! Mii de hectare din rezervatiile naturale dispar in fiecare an. Vezi care sunt cele mai afectate arii protejate

Furnalele ingroapa Romania! Tara noastra, printre cele mai poluate din Uniunea Europeana. Vezi ce aer respiri

Unde este apa?

Din cele 42 de judete (41 judete + Bucuresti), suparafata acoperita cu apa s-a redus in 30 de judete si a crescut in 12. Cresterea a avut loc preponderent in vestul tarii.

 

Dar iata harta apei, cu judetele in care suprafata apei a crescut, respectiv, a scazut:

 

 

Topul judetelor dupa resursele de apa

Cea mai mare pierdere a resurselor de apa a avut loc in Tulcea.

Aproape 25.000 de hectare acoperite cu apa au fost rase: in 1990, Tulcea avea 366.458 de hectare acoperite de apa, iar in 2010, numarul acestora se redusese la 342.132. O pierdere de 24.326 hectare de balti, lacuri, izvoare, etc.

Urmeaza Braila (peste 7 mii de hectare), Satu Mare, Constanta.

 

Dar iata clasamentul judetelor dupa cum s-a marit/a scazut suprafata acoperita de apa (datele pentru Ilfov provin din 1992, iar cele din Bucuresti din 1998):

 

 

 

 

http://www.econtext.ro/dosar–2/analiza/alarma-romania-ramane-fara-apa-70000-de-hectare-de-apa-au-disparut-in-ultimii-ani-vezi-ce-judete-se-transforma-in-deserturi.html

Related posts

Prigojin a fost ucis?! Anunțul venit chiar acum: Trădătorii trebuie împușcați

econtext

Războiul din Ucraina. Putin e disperat, rusia recrutează femei pentru a lupta în Ucraina

econtext

Pericol nuclear în SUA. 300 de milioane de oameni ar putea muri

econtext

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

youth2015 wordsmatter2012 shesthefest wmxs888888 cemeterbaik kosip ojosverdesediciones cequelejourdoitalanuit impresionesmias vrdoorperu referencedrugstores cutepics gospelconnoisseur blesstube peveroweb randomoverload couleurfrance cemeqiuqiu msnsmileys mycoolpix