0.2 C
București
27 decembrie 2024
econtext.ro
ACTUAL

Alegerile prezidențiale, anulate! Decizie CCR, oficială

Update 2 – CCR a luat decizia, în baza articolului 146 din Constituție, de anulare a întregului proces electoral.

Guvernul va trebui să stabilească un nou calendar pentru alegerile prezidențiale din România.
Hotărârea CCR a fost luată cu unanimitate de voturi.

„În ședința din data de 6 decembrie 2024, Curtea Constituțională, în vederea asigurării corectitudinii și legalității procesului electoral, și-a exercitat atribuția prevăzută de art.146 lit.f) din Constituție și, cu unanimitate de voturi, a hotărât următoarele:

1. În temeiul art.146 lit.f) din Constituție, anulează întregul proces electoral cu privire la alegerea Președintelui României, desfășurat în baza Hotărârii Guvernului nr.756/2024 privind stabilirea datei alegerilor pentru Preşedintele României din anul 2024 și a Hotărârii Guvernului nr.1061/2024 privind aprobarea Programului calenda-ristic pentru realizarea acţiunilor necesare pentru alegerea Preşedintelui României în anul 2024.

2. Procesul electoral pentru alegerea Președintelui României va fi reluat în integralitate, Guvernul urmând să stabilească o nouă dată pentru alegerea Preşedinte-lui României, precum și un nou program calendaristic pentru realizarea acţiunilor ne-cesare.

3. Prezenta hotărâre este definitivă și general obligatorie, se publică în Mo-nitorul Oficial al României, Partea I, şi se aduce la cunoştinţă publică.

Argumentele reținute în motivarea soluției pronunțate de Plenul Curții Constituționale vor fi prezentate în cuprinsul hotărârii, care se va publica în Monitorul Oficial al României, Partea I”, se arată în comunicatul CCR.

Update – Curtea Constituțională a României (CCR) a decis anularea primului tur al alegerilor prezidențiale. Informația este dată pe surse de televiziunile de știri.

Deocamdată, nu este clar dacă procesul electoral se va relua cu aceiași candidați și nici dacă se va decide descalificarea candidatului independent Călin Georgescu, în urma desecretizării docmentelor din CSAȚ.

Există și varianta ca președintele Senatului să devină președinte interimar al României, având în vedere că mandatul actualului șef al statului, Klaus Iohannis, expiră de pe 22 decembrie.

Curtea Constituțională a României (CCR) se reunește de urgență, vineri, pentru a discuta două solicitări de anulare a alegerilor prezidențiale.

Ședință informală la CCR

Cele două cereri de anulare invocă documentele desecretizate de Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAȚ), potrivit cărora campania candidatului Călin Georgescu și succesul acesteia s-a datorat unei manipulări orchestrate din afara României.

Ședința CCR are loc după ce, joi, Curtea Constituțională a anunțat că primele patru cereri de anulare a alegerilor vor fi analizate după turul al doilea.

Potrivit unor surse citate de Digi24, întâlnirea de la CCR este fără precedent, pentru că este vorba despre o analiză informală a solicitărilor de anulare a prezidențialelor.

Multe cereri de anulare a algerilor

Aceleași surse mai spun că au ajuns la CCR foarte multe cereri din partea societății civile, așa că judecătorii au decis să facă o analiză preliminară a tuturor acestor cereri și a tuturor documentelor desecretizate de CSAȚ.

Decizia CCR contrazice astfel hotărârea de ieri a Curții Constituționale, potrivit căreia elementele noi nu pot fi analizate decât după al doilea tur de scrutin.

Acum, CCR va analiza dacă există argumente suficiente acum pentru a nu mai lăsa ca turul al doilea să se desfășoare duminică și să anuleze alegerile.

Dacă judecătorii CCR vor decide, la reuniunea informală, să intre în ședință de judecată normală, ar putea însemna că este posibil ca alegerile să fie anulate.

Avalanșă de sesizări la CCR

„Având în vedere solicitările reprezentanților mass-media cu privire la primirea unor petiții și cereri referitoare la derularea alegerilor pentru funcția de Președinte al României, Curtea Constituțională precizează că acestea au fost înregistrate și urmează să fie examinate conform prevederilor constituționale și legale, în cadrul procesului de validare a alegerilor.

CCR

În această etapă a procesului electoral, în conformitate cu dispozițiile constituționale, Curtea poate examina contestații formulate de către candidații calificați în turul II al alegerilor prezidențiale”, arătat CCR.

Curtea Constituţională a primit joi mai multe sesizări prin care se solicita anularea primului tur al alegerilor prezidenţiale. Astfel de sesizări au fost depuse de Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA), Institutul Naţional pentru Studiul Totalitarismului, publicaţia Calea Europeană şi candidatul independent Cristian Terheş.

Cererile au fost făcute după ce informațiile desecretizate din ședința CSAT au arătat că Călin Georgescu s-a folosit de conturi care l-au sprijinit, că au fost plătiți diverși influenceri pe rețelele sociale care să îl promoveze, în timp ce acesta a declarat că nu a cheltuit niciun ban în campania electorală.

Campania lui Călin Georgescu, obiectul mai multor dosare

De asemenea, Parchetul General s-a autosesizat după desecretizarea documentelor din ședința CSAȚ și a cerut o anchetă.

„În urma desecretizării şi analizării documentelor care au fost prezentate în cadrul şedinţei CSAT din data de 28 noiembrie 2024 privind desfăşurarea procesului electoral pentru funcţia de preşedinte al României, astăzi, 5 decembrie 2024, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie s-a sesizat din oficiu în baza indiciilor care relevă posibile încălcări ale legislaţiei electorale şi săvârşirea altor infracţiuni conexe.

Cercetările vizează indiciile privind săvârşirea unor infracţiuni electorale care ar fi influenţat procesul de vot, prin metode precum coruperea alegătorilor, inclusiv în mediul online, cu scopul de a-i determina să voteze un anumit candidat”, a anunțat Parchetul.

De asemenea, DIICOT a anunţat că analizează posibilitatea deschiderii unui dosar penal la solicitarea procurorului general.

Related posts

Un nou cutremur zguduie România: Ce magnitudine a avut – Mișcare seismică intensă în aceeași zonă – Harta orașelor unde s-a simțit

econtext

CMIB a anunțat lansarea a două licitații pe SEAP privind iluminatul festiv din București

econtext

Delia a arătat tot! „Legenda spune ca toti barbatii au dat zoom”

Popescu Dan Cristian

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More