33.8 C
București
18 iunie 2024
econtext.ro
ȘTIRI

Alegerile prezindențiale din Taiwan deschid calea spre războiul cu China. Omul Beijingului a pierdut

Alegerile prezindențiale din Taiwan deschid calea spre războiul cu China, după ce omul Beijingului a pierdut. Într-o reacție la cald, China a anunțat că unificarea pe cale militară cu Taiwan este inevitabilă.

Beijingul a reacționat cu cuvinte dure la alegerile prezidențiale din Taiwan de astăzi.

În Taiwan, fostul vicepreședinte Lai Ching-te, care este un susținător declarat al independenței Taiwanului, s-a impus.

„Nu vom tolera nicio activitate separatistă”, a explicat purtătorul de cuvânt al Beijingului, Chen Binhua.

Tensiunile dintre China și Taiwan se intensifică dramatic

În urma succesului unui candidat pro-independență în alegerile prezidențiale din Taiwan, Beijingul a reafirmat „inevitabilitatea” reunificării cu ceea ce China consideră a fi o provincie separatistă. Taiwan a anunțat, de asemeena, că va lupta cu arma în mână pentru a nu reveni sub administrația Chinei.

Alegerile

Alegerile nu vor împiedica acest lucru, a declarat Chen Binhua, purtătorul de cuvânt al Beijingului, într-o declarație publicată sâmbătă de agenția de presă de stat Xinhua.

Un candidat favorabil Chinei a ajuns pe locul al doilea

După numărarea a 99,9% din secțiile de votare, bărbatul de 64 de ani a obținut 40,1% din voturi. Principalul său adversar, Hou Yu-ih din Kuomintang (KMT), partid favorabil Chinei, care s-a clasat pe locul al doilea cu 33,5 la sută, și-a recunoscut înfrângerea.

În timpul campaniei electorale, Lai anunțase că, dacă va câștiga, va continua cursul critic la adresa Beijingului al președintelui în exercițiu demisionar Tsai Ing-wen.

Binhua a declarat că China nu va tolera nicio „activitate separatistă” pe insula autonomă.

„Vom respecta consensul din 1992, care întruchipează principiul „o singură Chină””, a adăugat el. Beijingul respinge, de asemenea, „interferențele străine” în acest context.

Beijingul este pregătit să folosească forța militară dacă va fi necesar
China consideră Taiwanul ca fiind o provincie renegată care ar trebui să fie reunită cu partea continentală – folosind forța militară dacă este necesar. Rezultatul alegerilor a fost considerat decisiv pentru viitoarele relații dintre Taipei și un Beijing din ce în ce mai agresiv, scrie express.at

După rezultatul alegerilor de azi, niciun dialog nu mai pare posibil.

Relzațiile dintre Taiwan și China sunt foarte încordate. În decembrie 2023, China a înconjurat Taiwanul cu nave militare și 10 avioane de război. China a exercitat presiuni militare asupra Taiwanului, invocând acuzații comerciale, chiar cu o lună înainte ca Taipeiul să organizeze alegerile electorale.

În septembrie, China a ridicat un număr de 35 de avioane amenințând securitatea Taiwan. Pregătirile de luptă sunt accentuate de o navă de război a SUA aflată în zonă.

În noiembrie, au fost semne că viitorul război s-ar „internaționaliza”. China și Taiwan ajunseseră la tensiuni la cote maxime. O navă de război australiană a ajuns în Strâmtoarea Taiwan, traversând calea navigabilă care separă insula autonomă de China continentală vecină, a informat vineri Ministerul taiwanez al Apărării.

Related posts

Liderul cecen Ramzan Kadîrov își trăiește ultimele zile. Rușii îi caută succesor

econtext

Atac cu drone asupra Kievului, Rusia se răzbună pentru incidentul de la Moscova

econtext

Vladimir Putin, prima apariție publică după revolta Wagner. Ce a declarat liderul de la Kremlin

econtext

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

youth2015 wordsmatter2012 shesthefest wmxs888888 cemeterbaik kosip ojosverdesediciones cequelejourdoitalanuit impresionesmias vrdoorperu referencedrugstores cutepics gospelconnoisseur blesstube peveroweb randomoverload couleurfrance cemeqiuqiu msnsmileys mycoolpix